Documente la ieşirea din ţară a minorului: fără prezentarea cazierului de către adulţii care însoţesc minorul, alţii decât părinţii copilului

Obligaţia de a prezenta cazierul judiciar poliţiştilor de frontieră de către adulţii, alţii decât părinţii copilului pe care îl însoţesc, la ieşirea din ţara noastră va fi eliminată şi din Normele de aplicare a Legii nr. 248/2005, cu modificările ulterioare. Poliţiştii de frontieră verifică deja datele cuprinse în cazierul adultului care însoţeşte minorul, altul decât părintele său, în sistemul naţional de evidenţă informatizată a cazierului judiciar, începând cu 11 noiembrie 2023, au răspuns pentru Economica.net oficialii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Cristina Şomănescu - lun, 12 feb. 2024, 16:12
Documente la ieşirea din ţară a minorului: fără prezentarea cazierului de către adulţii care însoţesc minorul, alţii decât părinţii copilului

MAI a elaborat un proiect de Hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006.

Prin proiectul de Hotărâre, MAI elimină din Normele metodologice antemenţionate prevederile referitoare la obligaţia persoanei fizice majore, alta decât părintele copilului pe care îl însoţeşte la ieşirea din ţara noastră, de a prezenta certificatul de cazier judiciar poliţiştilor de frontieră.
Prevederile au fost deja cuprinse în Legea nr. 329 din 2023 care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Legea 329/2023 a intrat în vigoare şi se aplică de la 11 noiembrie 2023. 

Începând cu data de 11 noiembrie 2023, la efectuarea controlului specific pentru trecerea frontierei de stat a minorilor însoțiți de o persoană fizică majoră, alta decât părinții sau reprezentantul legal, verificarea mențiunilor înscrise în Sistemul Național de evidenţă informatizată a cazierului judiciar – ROCRIS pentru persoanele însoțitoare se efectuează de către polițistul de frontieră, eliminându-se astfel obligația persoanei de a prezenta certificatul de cazier judiciar”, au răspuns pentru Economica.net oficialii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Context

La 8 noiembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 329/2023 care modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.
Legea nr. 329 din 2023 elimină obligaţia adultului – altul decât părintele minorului pe care îl însoţeşte la ieşirea din ţară – de a prezenta certificatul de cazier judiciar pentru a dovedi că nu a săvârşit infracţiuni precum cea de omor;

  • infracţiuni contra libertății și integrității sexuale;
  • infracţiuni referitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • lipsire de libertate;
  • infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;
  • trafic de ţesuturi sau organe umane;
  • infracţiuni de terorism;

Aceste informaţii sunt verificate de poliţistul de frontieră în sistemul național de evidență informatizată a cazierului judiciar – ROCRIS, conform Legii 329 din 2023 analizate de Economica.net.

Ce mai prevede Legea nr. 248/2005 cu modificările şi completările ulterioare:

Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a minorului cetăţean român, însoţit de un adult, altul decât părintele copilului, doar dacă însoţitorul prezintă:

o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, din care să rezulte acordul lor pentru efectuarea călătoriei în străinătate a minorului, conform analizei Economica.net asupra Legii nr. 248/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Declaraţia trebuie să cuprindă şi precizarea dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie şi datele de identitate ale persoanei căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, precum şi, după caz, datele de identitate ale persoanei cu care se întoarce în România, dacă însoţitorul este altă persoană decât cea cu care iese din România, conform Legii nr. 248/2005, cu modificările şi completările ulterioare, analizate de Economica.net.

 

Această măsură este una foarte bună și e complementară celei prin care, începând cu 1 februarie 2023, certificatele de cazier judiciar pot fi eliberate și online, prin cele două platforme Ghișeul.ro și hub.mai.gov.ro, însă este o măsură întârziată, ţinând cont că din anul 2006, de când s-a introdus obligativitatea prezentării cazierului judiciar la însoțirea minorului în străinătate și până acum, zeci de mii de pasageri au întrerupt călătoria pentru că nu au putut prezenta acest act, spune Sindicatul Poliţiştilor Europeni (Europol).

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...