Băieţi deştepţi din imobiliare umplu pârâul Capra de hidrocentrale

Proiectul de 10 hidrocentrale pe pârâurile Capra, Buda şi Otic din Argeş continuă, deşi o suită de reportaje şi anchete de presă au relevat încălcări de mediu ale beneficiarilor, argeşenii cu averi de zeci de milioane de euro Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu.
Florin Cojocaru - mar, 31 iul. 2012, 21:03
Băieţi deştepţi din imobiliare umplu pârâul Capra de hidrocentrale

Firma Imob Expert Consulting condusă de argeşenii Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu a obţinut de la Agenţa de Reglementare în Energie o autorizaţie pentru construcţia a 5 microhidrocentrale pe pârâul Capra din Argeş. Firma argeşeană lucrează, deja, de aproape un an la alte cinci microhidrocentrale pe acelaşi pârâu fapt care a atras multe controverse din cauza aspectelor de mediu.

Potrivit unor anchete şi reportaje din presă lucrările de pe Capra au adus grave prejudicii florei şi faunei locale constituindu-se într-un adevărat dezastru ecologic. Imob Expert a obţinut toate avizele necesare de mediu, însă verificările la faţa locului ale autorităţilor au arătat grave încălcări ale prevederilor specifice din avize iar reprezentanţii Agenţiei de Mediu au amendat firma cu 20.000 de lei. Penalizarea nu i-a speriat pe cei doi afacerişti argeşeni, drept dovadă că au făcut toate diligenţele necesare pentru a primi autorizaţia de înfiinţare pentru alte cinci hidrocentrale pe Capra pe care au şi primit-o zilele trecute.

Valoarea proiectelor de pe cele 3 râuri depăşeşte 13 milioane de euro. Fiecare dintre cele 10 microhidrocentrale e profitabilă. Dintr-una de capacitate medie, 2 MW de exemplu, care costă în jur de 2,5 milioane de euro, dezvoltatorii pot scoate lejer aproape 200 de mii de euro pe an, profit numai din vânzarea de energie. La care se adaugă inca peste 1 milion de euro în acelaşi an, din certificatele verzi, pe care investitorii le iau pentru producţia centralelor. Certificatele sunt asigurate de stat timp de 15 ani, timp în care investiţia va fi recuperată de 10 ori, câştigul ajunge la peste 20 de milioane de euro.

Gheorghe Badea împreună cu fiii săi, Cătălin şi Silviu, controlează Grupul Industrial Componente din Piteşti. Pe lângă afacerile din industria auto, familia Badea derulează o serie de afaceri în imobiliare, turism, construcţii, piaţa de capital şi leasing. Revistele de specialitate au estimat că aceştia ar deţine o avere care se învârte în jurul sumei de 20 de milioane de euro. Afaceristul piteştean mai are acţiuni şi la mai multe hoteluri printre care se numără Star Piteşti, Posada Curtea de Argeş sau Cumpăna – Lacul Vidraru. În total şase hoteluri, clasificate la trei stele. De asemenea, mai are participaţii şi la Parcul Industrial Piteşti. Pe lângâ afacerile derulate de acesta, Badea a fost printre nominalizaţii la titlul de „fiu” al Argeşului. Valentin Vişoiu este unul dintre băieţii deştepţi din Piteşti, care de-a lungul timpul a obţinut prin firmele sale mai lucrări finanţate din bani publici. El controlează direct firma Conarg la care deţine aproximativ 95% din acţiuni, iar indirect, celelalte societăţi ale grupului: Conarg Real Estate, Conarg Construct, Conarg Consulting şi Conarg Trade.

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...