Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO

Eviden, parte din grupul Atos, anunță astăzi că doi dintre experții săi în securitate cibernetică din România au participat la cel mai mare exercițiu internațional de apărare cibernetică, "Locked Shields 2024", organizat de NATO Cooperative Cyber Defense Center of Excellence (CCDCOE). Anul acesta marchează și a doua participare consecutivă a Eviden România, care a făcut echipă cu specialiști în securitate cibernetică din alte țări.
Lidia Neagu - joi, 23 mai 2024, 14:06
Doi experți români au participat la cel mai mare exercițiu de apărare cibernetică din lume organizat de NATO

Exercițiul a avut loc la sfârșitul lunii aprilie și a reunit aproape 4.000 de profesioniști, militari și civili din domeniul apărării cibernetice, din peste 40 de națiuni. Locked Shields ca platformă permite țărilor să facă schimb de bune practici, să inoveze strategii și să-și îmbunătățească colectiv capacitățile de răspuns la incidente cibernetice.

„Tipul acesta de exercițiu e aproximativ 70% tehnic, 30% non-tehnic. Desfășurarea cuprinde situații variate, cam tot ce poate fi mai rău într-un atac cibernetic. Într-un scenariu, în care echipa albastră reprezintă o țară cu tot ce are ea la nivel de rețele, este lansat un atac intens și concomitent. Indiferent că sunt atacate rețele militare, guvernamentale sau furnizoare de servicii pentru populație, folosite fie de sistemul militar, fie de cel civil, țara intră în alertă, iar echipele de profesioniști își unesc forțele pentru a ne apăra de un atacator cunoscut sau necunoscut. Sunt implicați în exercițiu și oameni din PR și specialiști în rețele sociale. Ei trebuie să urmărească toate sursele de informare, care sunt simulate în cadrul exercițiului.

E la fel ca în cazul unei amenințări cu bombă: nu putem să neglijăm amenințarea, dar o verificăm păstrându-ne un grad de discernământ, astfel încât să nu creăm panică. Trebuie să conlucrezi cu ceilalți, să știi exact ce se petrece la tine și să știi să expui totul în mod corect”, a spus Colonel inginer Sorin Manole, șeful Agenției de Apărare Cibernetică (AAC) din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice (CAPC), organizatorul exercițiului.

Experții Eviden în securitate cibernetică din România – Sergiu-Andrei Chirlejan (echipa Threat Hunting) și Bogdan Irimia (echipa de mediere software) – au făcut parte din echipa internațională de apărare (numită și „Blue Team”). Anul acesta a marcat cea de-a patra participare consecutivă a României, colaborând cu specialiști în securitate cibernetică din Bulgaria și Republica Moldova. Echipa românească a fost coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din cadrul Comandamentului de Apărare Cibernetică și este formată din peste 150 de specialiști din cadrul instituțiilor naționale de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și din companii private active în domeniu, Eviden România fiind una dintre acestea.

Potrivit sursei citate, experții Eviden, prin participarea lor la Locked Shields, au demonstrat o abilitate remarcabilă de a naviga pe câmpul de luptă cibernetic, demonstrând reziliență și perspicacitate strategică în protejarea fortărețelor digitale. Expertiza lor colectivă a fost esențială în fortificarea apărării cibernetice și promovarea unei culturi a învățării continue și a inovării.

Chris Moret, Global Head of Cybersecurity Services la Eviden, Atos Group: „Eviden se mândrește cu realizările echipei noastre prezente la Locked Shields 2024. Participarea la un proiect atât de important subliniază calibrul expertizei din cadrul companiei noastre și reafirmă dedicarea noastră pentru fortificarea apărării cibernetice la scară globală”.

Locotenent-colonelul Urmet Tomp, directorul Locked Shields 2024: „În fiecare an, Locked Shields își propune să împingă limitele a ceea ce se poate realiza în instruirea în domeniul apărării cibernetice, iar 2024 nu a făcut excepție. Competențele instruite aici se traduc direct în consolidarea apărării naționale împotriva amenințărilor cibernetice din lumea reală, sporind securitatea noastră colectivă”.

Împreună cu colegii din alte țări, experții Eviden au demonstrat disponibilitatea structurilor de apărare ale unei țări fictive împotriva atacurilor cibernetice care vizează infrastructuri critice. Pe lângă securizarea sistemelor IT și operaționale complexe, echipele participante trebuie să fie eficiente într-o gamă largă de discipline, inclusiv raportarea incidentelor și rezolvarea provocărilor criminalistice, juridice, media și de război informațional.

În cursul anului trecut, specialiști din cadrul companiei Eviden Romania au finalizat cu succes proiectul de modernizare pentru tehnologia de securitate cibernetică din 22 de locații NATO. Colaborarea cu NATO demonstrează angajamentul companiei de a proteja rețelele și informațiile vitale ale organizațiilor partenere.

Ce este Locked Shields

Locked Shields este cel mai mare exercițiu internațional Live Fire Exercise (LFX) în domeniul apărării cibernetice și este cel mai avansat în ceea ce privește expertiza tehnică necesară. Participanții sunt implicați într-un exercițiu de formare Echipa Roșie vs. Echipa Albastră, în cadrul căruia echipe de răspuns rapid din statele membre NATO și țările partenere ajută o țară fictivă aflată sub un atac cibernetic la scară largă să protejeze în timp real rețelele informatice ale guvernului și infrastructurile naționale critice (sisteme bancare, sisteme de distribuție a gazelor și energiei electrice, sisteme de comunicații prin satelit și 5G) împotriva atacurilor cibernetice multiple și multidirecționale. Astfel, echipele pot evalua capacitatea de a menține sistemele funcționale în situații reale și în condiții speciale.

Exercițiul este conceput pentru a instrui și testa echipe de specialiști prin implicarea acestora în rezolvarea unor scenarii complexe și incidente cibernetice masive aflate sub presiune intensă, inclusiv în domeniile deciziei strategice, juridice, comunicării publice, precum și evaluarea, pe baza scorului, a capacității echipelor de a-și adapta și proteja propriile rețele.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Am decis într-un for statutar că PSD va avea candidat la alegerile prezidențiale
Ciolacu: Am decis într-un for statutar că PSD va avea candidat la alegerile prezidențiale
Partidul Social Democrat va avea candidat pentru funcţia de preşedinte al României, conform unei decizii luate într-un for statutar al partidului, şi va câştiga alegerile prezidenţiale, a......
22,49 de milioane de telespectatori germani s-au uitat la meciul de debut al Campionatului European, câștigat de formația favorită cu 5 la 1 în fața Scoției
22,49 de milioane de telespectatori germani s-au uitat la meciul de debut al Campionatului European, câștigat de formația ...
Meciul dintre selecţionatele Germaniei şi Scoţiei (scor 5-1), disputat vineri la Munchen în deschiderea Campionatului ...
Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare ale sistemului public de iluminat
Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare ale sistemului public de iluminat
Primarul Bucureștiului Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a a început lucrările de modernizare ...
Florinel Bîrcă, director general ANZ: Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe ceea ce înseamnă piaţa genetică
Florinel Bîrcă, director general ANZ: Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ...
Următorul pas pentru România în domeniul zootehniei ar trebui să însemne reaşezarea ţării noastre pe piaţa genetică, ...