Doi morţi şi 182 de răniţi în urma accidentului aerian din San Francisco

Un Boeing 777 al companiei sud-coreene Asiana Airlines care venea din Seul a ratat aterizarea şi a luat foc pe aeroportul din San Francisco, sâmbătă, după ce coada avionului a lovit pista, provocând moartea a două persoane şi rănirea altor 182, dintre cele 307 persoane aflate la bord, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 07 iul. 2013, 08:12
Doi morţi şi 182 de răniţi în urma accidentului aerian din San Francisco

Toţi pasagerii zborului 214, care venea de la Seul, au fost număraţi sâmbătă seara, au anunţat pompierii din San Francisco.

După ultima numărătoare oficială erau doi morţi, 182 de răniţi şi 123 de pasageri nevătămaţi. Avionului Asiana Airlines transporta 307 persoane, dintre care 16 membri ai echipajului.

Cei doi morţi în accidentul aerian din San Francisco sunt pasageri de naţionalitate chineză

Cele două persoane care au murit, sâmbătă, în accidentul avionului Boeing 777 al Asiana Airlines pe aeroportul din San Francisco sunt pasageri de naţionalitate chineză, a declarat duminică preşedintele general al companiei sud-coreene, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP.

„Cele două victime sunt de naţionalitate chineză”, a declarat Yoon Young-Doo, precizând că acestea se aflau în partea din spate a avionului, a cărui coadă a lovit pista, potrivit primelor mărturii.

„Coada avionului Asiana a lovit pista şi avionul a părăsit pista”, a explicat în cursul serii Ministerul sud-coreean al Transporturilor, care a trimis la faţa locului o echipă formată din patru persoane pentru a inspecta carcasa avionului.

„Este incredibil, suntem foarte norocoşi că au fost atâţia supravieţuitori”, a declarat Ed Lee, primarul din San Francisco, în cadrul unei conferinţe de presă. „Dar sunt încă mulţi răniţi grav”, a adăugat el.

Potrivit şefului adjunct al pompierilor, Dale Carnes, 49 de răniţi „sunt în stare gravă şi au fost printre primii care au fost evacuaţi” la spitalele învecinate, în special la San Francisco General Hospital.

Acesta a primit 52 de pacienţi, dintre care cel puţin doi copii. Sâmbătă seara, cinci pacienţi erau încă în stare „critică”, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituţiei, Rachel Kagan.

Spitalul Stanford a primit 45 de pacienţi, toţi cu „fracturi” şi „hemoragii”, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Asiana Airlines susţine că avionul Boeing 777 „nu avea nicio problemă mecanică”

Avionul Boeing 777 care a ratat aterizarea, sâmbătă, pe aeroportul din San Francisco nu prezenta a priori nicio problemă mecanică în momentul accidentului, a declarat duminică preşedintele general al companiei sud-coreene Asiana Airlines, relatează AFP.

„Din ceea ce ştim, nu a fost o problemă de motor sau mecanică” înaintea accidentului, a explicat Yoon Young-Doo în cursul unei conferinţe de presă la Seul, adăugând că piloţii erau navigatori experimentaţi cu 10.000 de ore de zbor fiecare.

Televiziunile au arătat imagini impresionate cu avionul, înconjurat de fragmente de fuselaj, cu coada desprinsă de restul aparatului şi fără partea superioară. Avionul ar fi lovit digurile care separă aeroportul de apă, în golful San Francisco.

Pompierii au ajuns imediat în jurul avionului după accident, care s-a produs cu puţin timp înainte de ora 18.30 GMT (21.30 ora României) şi au controlat incendiul.

„Am avut în acelaşi timp un incendiu şi o urgenţă medicală cu morţi. A fost o situaţie foarte dificilă la început”, a declarat şeful pompierilor din San Francisco, Joanne Hayes-White.

Motivele accidentului rămân necunoscute. Agentul FBI David Johnson a declarat presei să nu există „indicii cu privire la vreun act terorist sau criminal legat de accident”.

„Vom face tot ce ne stă în putere pentru a descoperi ce s-a întâmplat”, a adăugat el.

Preşedinta Agenţiei americane pentru securitatea transporturilor (NTSB), Debbie Hersman, a asigurat, de la Washington, că este „prea devreme pentru a spune ceva”. „Toate opţiunile sunt pe masă”, a adăugat ea.

Experţii NTSB erau aşteptaţi la San Francisco în intervalul cuprins între miezul nopţii şi ora 01.00, potrivit primarului Ed Lee.

Asiana Airlines, a doua companie ca mărime din Coreea de Sud, a precizat că printre cei 291 de pasageri figurau 77 de coreeni, 141 de chinezi, 61 de americani şi un japonez. Avionul a decolat de la Shangai, a făcut escală la Seul şi şi-a continuat drumul către San Francisco.

Printre pasagerii chinezi figurau 34 de liceeni şi profesorul lor, potrivit agenţiei Xinhua (China Nouă).

Preşedintele american Barack Obama, informat în legătură cu accidentul, „le-a cerut echipelor sale să menţină contactul permanent cu autorităţile federale, californiene şi locale”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

David Eun, un oficial din cadrul grupului Samsung, se afla la bordul avionului şi a postat pe Internet o fotografie şi o înregistrare video în care se văd pasagerii care ies din avion nevătămaţi.

„Tocmai m-am prăbuşit pe SFO (San Francisco Airport). Coada (avionului) s-a desprins. Majoritatea oamenilor par nevătămaţi. Eu sunt bine. Suprarealist”, a scris el pe Twitter.

Un alt supravieţuitor a povestit pentru CNN momentul teribil în care coada avionului s-a lovit de sol, trimiţând în gol mai mulţi membri ai echipajului din spatele aparatului.

„Au căzut cu toţii, este cel mai îngrozitor lucru pe care l-am văzut vreodată”, îşi aminteşte Elliott Stone.

„A fost ca un cutremur de pământ”, a declarat la rândul său Kang, o sud-coreeană în vârstă de 14 ani, pentru agenţia Yonhap.

După accident, pasagerii au fost conduşi într-o sală a aeroportului din San Francisco, a cărei intrare era păzită de poliţie şi de angajaţi ai Asiana Airlines, a constatat un jurnalist al AFP.

Potrivit mai multor martori oculari, avionul s-a apropiat de pista de aterizare cu un unghi anormal.

„L-am văzut cum atingea solul, coada s-a rupt aproape imediat, lovind ceea ce părea a fi extremitatea pistei. Ai fi zis că avionul a aterizat pe burtă”, a declarat pentru CNN Jennifer Sorgen.

Un băieţel care era în avion a declarat că „avionul făcea aşa”, mimând cu mâna o mişcare rapidă de sus în jos. „Apoi, a lovit pământul”, a adăugat el înainte de a fi condus de poliţie în sala rezervată pasagerilor.

Boeing 777 este unul dintre cele mai mari şi mai populare avioane ale companiilor aeriene pentru cursele de lung curier intercontinentale, de peste 12 ore. Potrivit site-ului Flightaware, ultimul accident al unui astfel de avion datează din 2008. Avionul, aparţinând companiei British Airways, s-a prăbuşit chiar înainte de a atinge pista de aterizare pe aeroportul Heathrow.

Te-ar mai putea interesa și
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
4.000 de polițiști de frontieră, prezenți la datorie în minivacanța de 1 Mai și Paști
Aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura activităţi de supraveghere şi control a frontierei de stat în minivacanţa de 1 Mai şi Paştele ortodox, a informat, marţi,......
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
După ce și apartamentele din Brașov au devenit mai scumpe decât cele de la București, alte două orașe au surclasat ...
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara la orice service, nu mai primești mașină la schimb decât în anumite condiții
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara ...
După ce Senatul a aprobat o serie de modificări importante ale regulilor RCA, comisiile de specialitate din Camera Deputaților ...
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat școlarilor
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat ...
Guvernul a aprobat, marţi, suplimentarea cu aproximativ 97 de milioane de lei a finanţării programului naţional "Masă ...