Doi oligarhi ruşi îl execută silit pe unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari din România

UniCredit Ţiriac Bank a vândut o creanță de 30 de milioane de euro pe care o avea de recuperat de la mai multe firme controlate de omul de afaceri Alexander Hergan. Acum, noul creditor, o firmă în spatele căreia se află doi miliardari de origine rusă, execută silit firmele și scoate la vânzare bunuri cu o valoare de 12 milioane de euro.
Andrada Ghira - lun, 21 iul. 2014, 21:06
Doi oligarhi ruşi îl execută silit pe unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari din România

Datoriile de 30,7 de milioane de euro a mai multor firme deţinute de omul de afaceri Alexander Hergan, 66 ani, au fost cumpărate de o societate ai căror administratori lucrează pentru compania Reuben Brothers, deținută de frații David şi Simon Reuben, ocupanţii locului 103 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 11,8 miliarde dolari. Din totalul datoriei, şi omul de afaceri Alexander Hergan are de dat peste 580.000 de euro, în calitate de fidejusor.

Firma Franklin Management, înregistrată în Insulele Virgine Britanice, a preluat în iunie 2013 de la UniCredit Ţiriac Bank creanţele firmelor deținute de Alexander Hergan. Administratorii Franklin Management sunt Alexander Bushaev şi David Miller, amândoi cu funcţii în cadrul Reuben Brothers.

În plus, pe pagina de internet a companiei este menţionat faptul că Reuben Brothers deţine o serie de dezvoltări în România. 

Unicredit a finanțat Avrig 35 și Avrig Asset Management de-a lungul timpului cu 70 de milioane de euro. Cu acești bani, omul de afaceri urma să ridice clădiri de birouri în apropiere de Piața Bucur Obor, însă lucrările au fost oprite.

Contactat de ECONOMICA.NET, Alexander Bushaev a declarat că „nu comentăm pe acest subiect”.

Bushaev nu este străin de afacerile lui Alexander Hergan. Numele lui figurează într-un număr din Monitorul Oficial din 2009 ca administrator al uneia dintre cele două firme asociate ale Valkiria Invest, societatea declarată câştigătoare în preluarea combinatului Solventul din Timişoara și controlată de Hergan.

Ce se scoate la licitaţie

Pentru ca noul creditor, Franklin Management, să recupereze banii, s-a trecut la executarea silită. Pe 5 august, la sediul Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Dumitrache şi Dumitrache, se scot la licitaţie terenuri cu o suprafaţă totală de 30 de hectare, dar şi imobile din Bucureşti.

38 de parcele de teren din nordul Bucureştiului, din apropierea proiectului Stejarii deținut de Ion Ţiriac, cu o suprafaţă totală de 308.888 mp, sunt scoase la licitaţie, în bloc. Preţul de pornire este de 10,23 milioane de euro, fără TVA.

Tot în aceeaşi zi se mai scoate la vânzare la licitaţie publică, un apartament dintr-o clădire, terenul aferent, dar și alte imobile, toate de pe Şoseaua Kiseleff nr. 51 la preţul de pornire de 552.000 de euro, fără TVA.

Mai este scoasă la licitație şi o vilă de pe strada Grigore Mora, nr. 39 (foto), din apropierea staţiei de metrou Aviatorilor, la preţul de pornire de 1,25 milioane euro, fără TVA.  Firmele debitoare controlate de Alexander Hergan și care sunt executate au sediul social la această adresă.

Hergan a mai pierdut o vilă de patrimoniu. Fondul de investiții sud-afican NEPI a preluat clădirea Oromolu, din apropierea clădirii Guvernului, în contul unei datorii pe care Avrig 35 o avea către fond. Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI, spunea anul trecut că valoareaclădiri era mai mică decât datoria celor de la Avrig 35. La sfârşitul lui 2012, valoarea vilei Oromolu și a terenului aferent de 4.500 mp fost de 12,96 milioane de euro.

Cine este Alexander Hergan

Alexander Hergan a emigrat în Statele Unite în 1966, la vârsta de 19 ani, şi s-a reîntors în România în anii ’90, când a pus bazele Bursei de instrumente derivate din Sibiu (SIBEX, de azi), împreună cu un alt broker de la Chicago de origine română, Thomas Curtean, şi cu Teodor Ancuţa, până nu demult preşedintele bursei.

În 1999 fonda grupul Avrig 35, alături de Mark Proskine şi Russel Wasendorf, care a încercat să se sinucidă acum doi ani pentru o fraudă de 200 de milioane de dolari.

Avrig 35 este cunoscut ca unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Printre proiectele construite se numără Charles de Gaulle Plaza din Bucureşti şi Bucharest Tower Center, preluată de omul de afaceri Ioannis Papalekas.

Criza de pe piaţa imobiliară a afectat şi afacerile Avrig 35. În vara lui 2011, UniCredit cerea insolvenţa Avrig 35 şi Avrig Asset Management, firme pe care banca le finanţase cu 70 de milioane de euro. Mai multe firme din portofoliul companiei au ajuns în faliment: Valkiria Invest, Piatra Neamţ Development, Focsani Investment. Acum patru ani, din grupul Avrig 35 făceau parte peste 80 de firme şi deşinea 100 de terenuri în toată ţara.

Cine sunt fraţii Reuben

Averea fraţilor David şi Simon Reuben este estimată la 11,8 miliarde dolari. Cei doi au emigrat cu familia în Marea Britanie în anii ’50, iar la începutul anilor ’90 se aventurau în afaceri cu metal în Rusia. Fraţii au investit în piaţa metalelor şi au cumpărat o mare parte din industria de aluminiu din ţară prin compania lor Trans-World Metals.

Compania lor încheia acorduri cu diverse fabrici cărora le furnizau materie primă în schimbul aluminiului finisat, pe care îl revindeau pentru profit. În 1995, Trans-World Metals depăşea pragul de opt miliarde de dolari în vânzări, iar la un moment dat, controla 5% din producţia de aluminiu din lume.

În 2000 şi-au vândut afacerea miliardarului Roman Abramovich pentru suma de 300 de milioane de lire sterline. După exitul din Rusia, cei doi fraţi au folosit banii pentru a investi în sectoare mai stabile şi s-au orientat spre piaţa imobiliară.

Te-ar mai putea interesa și
MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei, din cauza atitudinii inamicale a Vienei, care produce consecințe inevitabile asupra relației bilaterale
MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei, din cauza atitudinii inamicale a Vienei, care produce consecințe inevitabile ...
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la......
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav: Primul zbor de calibrare va avea loc luni – șeful CJ Brașov
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav: Primul zbor de calibrare va avea loc luni – șeful CJ Brașov
Luni, 12 decembrie, încep zborurile de calibrare pe Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav (AIBG), a anunțat joi Adrian ...
Schimbări importante pentru 8 milioane de români cu pensii private: Fără comision pe contribuții, restricții la investițiile riscante și stimulente pentru cele prin PNRR, verificări “la sânge” și mai mulți bani aduși de administratori-OUG adoptat
Schimbări importante pentru 8 milioane de români cu pensii private: Fără comision pe contribuții, restricții la investițiile ...
Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență (OUG) care schimbă substanțial legislația pensiilor private. Dispare ...
Calea Ferată din Moldova anunță curse zilnice Chișinău – București, de la 19 euro
Calea Ferată din Moldova anunță curse zilnice Chișinău – București, de la 19 euro
Calea Ferată din Moldova a anunțat joi că, începând din 11 decembrie 2022, trenul de pe cursa ”Chișinău - București” ...