Doi tineri, foşti bancheri, bat toate recordurile la randamente

Fondul de investiţii Audas Piscator (pescarul îndrăzneţ, în latină) înregistrează cel mai mare randament de  pe piaţa fondurilor de investiţii mutuale, de peste 59% în ultimele 12 luni, potrivit raportului pe luna mai, trimis la redacţia ECONOMICA.NET, de Asociaţia Administratorilor de Fonduri. Fondul este administrat de Atlas Asset Management, controlat de doi foşti dealeri şefi bancari.
Adrian N. Ionescu - mar, 11 iun. 2013, 21:05
Doi tineri, foşti bancheri, bat toate recordurile la randamente

Fondul de investiţii Audas Piscator este primul fond lansat de societatea de administrare a investiţiilor Atlas Asset Management(AAM),  după înfiinţarea sa, acum trei ani, de către Liviu Arnăutu, fost dealer-şef al Emporiki Bank, şi de Dragoş Balaci, fost dealer-şef la ABN Amro (în prezent RBS Bank).

Printre colaboratorii celor doi se mai numără bancheri precum Petre Terzi, fost vicepreşedinte la Eximbank şi CEC şi Dumitru Lungu, fost vicepreşedinte al MISR Romanian Bank, acum membri în consiliul de administraţie al Atlas Asset Management.   

Audas Piscator este un fond de investiţii deschis (mutual, sau cu emisiune şi răscumpărare continue de titluri) cu grad ridicat de risc, pentru că deşi are o politică de investiţii diversificată, face plasamente mai ales în instrumente financiare  derivate din România şi străinătate.

Este un fond de dimensiuni reduse (2,7 milioane de lei, la 31 mai), dar care a atras  atenţia pieţei prin îndrăzneala politicii sale de plasamente.

Cu compania lor de investiţii, cei doi foşti bancheri au reuşit să intre în TOP 10 al celor mai mari administratori de active financiare autohtoni (exclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea), pe o piaţă unde marile grupuri bancare fac regulile jocului.

La 31 mai, Atlas Asset Management  reuşise să acumuleze sub administrarea 34,7 milioane de lei, bâtându-se cu administratori independenţi cu tradiţie precum Certinvest (locul 6 cu 171 milioane de lei) şi Globinvest (8, cu 62 de milioane de lei).

Echipa celoi tineri foşti bancheri are performanţe şi mai mari la categoria fonduri închise (la care accesul este restricţionat), Fondurile Hermes RON şi Matador RON au randamente de aproape 90%, respectiv 41,5% pe ultimele 12 luni.

Hermes şi Matador au active de 2,9 şi 6,9 milioane de lei şi investesc în instrumente derivate (Contracte Financiare pentru Diferență – CFD, contracte swap pe rata dobanzii si pe cursul de schimb, contracte forward pe cursul de schimb, opţiuni pe indici financiari, acțiuni, dobânzii; contracte futures).

Compania mai administrează alte 4 fonduri, dintre care două sunt mutuale, Piscator Equity, de 7,4 milioane de lei şi Monolith de 2 milioane de lei. Alte două fonduri, DCP Investiţii de 4,2 milioane de lei şi Herald (în euro echivalent cu 8,4 miliaone de lei, sunt închise.

Fondurile închise sunt exclusiviste, valoarea nominală iniţială a unui titlu Matador, de pildă,  fiind de 2000 de lei, accesul la titlurile fondului fiind permis lunar, când se şi pot face şi vânzări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...