Dominaţia dolarului se apropie de sfârşit. 10 motive

Sunt puţini americanii acceptă să o spună cu voce tare, media din SUA evită subiectul, dar deja câteva dintre marile economii ale lumii s-au pus de acord să nu îşi mai păstreze rezervele valutare în dolari, potrivit La Tribune.
Adrian N. Ionescu - sâm, 31 mart. 2012, 06:23
Dominaţia dolarului se apropie de sfârşit. 10 motive

Peste 60% din totalul rezervelor monetare ale lumii sunt în dolari, însă deja China, a doua cea mai mare putere economică a lumii,  ameninţă să răstoarne scorul. Se pariază deja că 2016 va fi anul în care în care SUA va fi detronată.

La rândul lor, există deja puteri petroliere care au început să prefere alte valute, atacând sistemul petrodolarilor, care este una din metodele prin care americanii îşi fac simţită puterea, potrivit blogului The Economic Collapse, site-ul din care La Tribune extrage…

Cele 10 motive pentru care  domnia dolarului ca monedă globală de rezervă este aproape de sfârşit“:

1. China şi Japonia abandonează dolarul în tranzacţiile bilaterale

China, a doua cea mai mare economie a lumii, şi Japonia, din top 10, au încheiat o înţelegere care va promova utilizarea propriilor monede în tranzacţiile dintre ele.

 

2. Grupul BRICS, al celor mai mari ţări emergente, face acelaşi lucru

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud plănuiesc, de asemeni, să-şi utilizeze propriile monede la decontarea schimburilor dintre ele.

 

3. China şi  Rusia vor o nouă monedă globală de rezervă

Liderii din Rusia şi din China pledează de mai mulţi ani pentru o noua monedă globală de rezervă. Cele două naţiuni par decise să submineze puterea dolarului american în comerţul internaţional.  De mai mult de un an, cele două puteri îşi folosesc propriile monede între ele.

 

4. Africa foloseşte tot mai mult moneda chineză

„Cine credeţi că este cel mai mare partener comercial al Africii?“ se întreabă The Economic Collapse. Nu sunt Statele Unite. China a devenit încă din 2009 cel mai mare partener comercial al Africii şi acum caută „cu agresivitate“ căile expansiunii folosirii yuanului (moneda chineză, numită şi renminbi, „banii poporului“) pe continent.

„Ne aşteptăm ca schimburi chino – sud africane de cel puţin 100 de miliarde de dolari (768 renminbi) să se deruleze în renminbi, până în 2015“, estimează un raport al Standard Bank, cea mai mare bancă  sud africană.

 

5.Antanta chino – arabă

China a obţinut de la Emiratele Arabe Unite (UAE) acordul ca să se folosească propriile monede în schimburile bilaterale, adică mai ales petroliere. UAE nu este un partener mare, dar decizia este o ameninţare la adresa „petrodolarului“.

Termenul „petrodolar“ a fost pus în circulaţie de profesorul de economie Ibrahim Oweiss, în 1973, ca să descrie faptul că ţările exportatoare de petrol tezaurizau dolarii şi îi puneau în circulaţie după propriile nevoi, folosindu-se  de forţa monedei americane.

Mai târziu, s-a arătat că prin influenţarea valorii monedei sale, SUA încearcă să controleze pieţele lumii. Mai nou, dolarul este socotit un vehicul de export al inflaţiei din SUA în întreaga lume.

 

6. Factorul Iran

Iranul este un mare exportator de ţiţei şi gaze. Tensiunile cu SUA vor dura suficient de mult ca, după o eventuală împăcare, să nu mai aibă rost ca Iranul să-şi mai pună problema de a folosi dolarul din nou.

 

7. Relaţia chino-saudită

Din nou, nu SUA ci China importă cel mai mult petrol din Arabia Saudită: 1,39 milioane barili (circa 200.000 de tone) pe zi în februarie. Cele două ţări construiesc o rafinărie gigantică în Arabia Saudită. Alianţa dintre aceasta şi SUA devine o problemă politică mai mare decât a fost vreodată.

 

8. Însăşi ONU vrea o nouă monedă de rezervă globală

Nici nu mai e de mirare, după toate cele de mai sus.

În plus, SUA nu este un stat mare fan al ONU. Când se mai supără pe ONU, taie finanţarea. Organizaţiei nu îi plac astfel de situaţii.

„Un nou sistem al rezervelor internaţionale ar putea fi creat, astfel încât să nu se mai bazeze doar pe dolarul american ca singura monedă de rezervă“, spune un raport al ONU.

 

9. Nici chiar FMI  nu respinge ideea

Şi FMI a emis rapoarte care cheamă la detronarea dolarului.

 

În fine, la punctul

10. Restul lumii nu mai iubeşte SUA

„Cu zeci de ani în urmă  eram una dintre cele mai iubite naţiuni ale lumii. Acum suntem una dintre cele mai urâte“, scrie The Economic Collapse, care are un titlu care trimite direct la una dintre explcaţii.

Criza creditelor ipotecare neperformante din SUA se află la originea crizei mondiale declanşată (vizibil) acum aproape 4 ani şi încă neîncheiată.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...