DSK, suspectat de fraudă privind ştergerea datoriei statului Congo

Justiţia franceză a deschis o anchetă vizându-l pe Dominique Strauss-Kahn în calitate de fost director FMI, pe baza unor suspiciuni de fraudă privind ştergerea datoriei statului Congo în 2010, în defavoarea unui investitor din Cannes (sud) care a depus plângere în acest sens.
Economica.net - Dum, 29 iul. 2012, 15:13
DSK, suspectat de fraudă privind ştergerea datoriei statului Congo

Procedura a fost deschisă pe 25 mai pentru „fals şi uz de fals” şi „falsificare de certificate”, a precizat pentru AFP o sursă judiciară vineri, fără să ofere alte detalii cu privire la învinuirile care i se aduc lui Strauss-Kahn.

Serge Berrebi, care luptă de 25 de ani pentru a recupera milioane de euro după ce a fost „spoliat” de o întreprindere din Congo, a depus plângere pe 21 octombrie 2011 la Parchetul din Paris, care şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului din Grass (sud). Poliţia l-a audiat la 11 iulie.

Cazul vizează condiţiile în care datoria statului Congo a fost ştearsă în 2010 în cadrul iniţiativei în favoarea statelor sărace foarte îndatorate (PPTE) la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM).

Una dintre condiţiile acestei ştergeri a datoriilor era ca statul african să îşi fi soluţionat, în prealabil, datorii comerciale private, printe care şi cea faţă de reclamant. Însă, în opinia acestuia, documente falsificate depuse la FMI ar fi făcut ca această creanţă să dispară.

Potrivit unei surse apropiată de dosar, există suspiciuni „cu privire la complicitatea autorităţilor congoleze. Există anomalii pentru care nu au existat niciodată explicaţii”. „Pornind de aici, orice ipoteză este deschisă. Însă dosarul pune o problemă de imputabilitate. Directorul FMI are o imunitate, dar care nu acoperă toţi agenţii şi decidenţii instituţiei”.

Întrebat de AFP, FMI a răspuns că nu este la curent şi că va consulta serviciul juridic.

Dominique Strauss-Kahn, în vârstă de 62 de ani, urma să devină prinicipalul candidat al stângii în alegerile prezidenţiale din aprilie-mai 2012 în Franţa, când acuzaţii de agresiune sexuală şi tentativă de viol, formulate de o cameristă de la un hotel din Manhattan au condus la arestarea sa la New York, pe 14 mai 2011 şi l-au constrâns să renunţe la candidatură.

Acuzaţiile penale formulate în acest caz au fost abandonate ulterior, dar este în continuare în curs o procedură civilă.

În plus, DSK este inculpat de către justiţia franceză pentru proxenetism în formă agravantă, în cadrul unei reţele organizate, într-un caz cunoscut după numele hotelului Carlton din Lille.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...