Domo închide zeci de magazine şi restructurează sute de angajaţi

Anul trecut a adus pentru Domo, al treilea cel mai mare retailer de produse electrice şi electrocasnice din România, pierderi de aproximativ 5 ori mai mari faţă de 2010. Compania a decis un amplu program de restructurare şi reorganizare a activităţii. Anul acesta aproximativ 300 de salariaţi vor fi disponibilizaţi. 
Economica.net - lun, 23 iul. 2012, 21:03
Domo închide zeci de magazine şi restructurează sute de angajaţi

Domo Retail, cel de-al treilea mare retailer de produse electrice şi electrocasnice din România, este în plin proces de reorganizare şi restructurare a activităţii. După mai mulţi ani cu pierderi în creştere, compania a decis să închidă din magazinele neperformante şi să dea afară din angajaţi. Planul pentru 2012 este descris pentru ECONOMICA.NETde fondatorul şi directorul executiv al companiei în tonuri gri: vor rămâne cu un lanţ de 100 de magazine din 128 şi cu doar 1.100 de angajaţi din cei 1.400 la început de an. „În 2012 suntem în plină restructurare, ceea ce înseamnă optimizarea spaţiilor, închiderea magazinelor neperformante şi concedierea unor colegi. Nu ne aşteptăm pentru moment la o creştere a pieţei”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lorand Szarvadi, directorul executiv al companiei. 

Concedieri masive

Acesta susţine că atât reducerea numărului de magazine, cât şi concedierea unor angajaţi vin în contextul în care cele mai importante costuri ale companiei sunt generate de chirii şi de salarii. „Vom rămâne cu 100 de magazine (la finele anului-n.red) din maximum 128 cât am avut. La începutul anului aveam deja 120 de magazine. În ceea ce priveşte angajaţii, vom rămâne cu 1.100. Acum sunt în jur de 1.200, iar la finele anului trecut aveam 1.400 de angajaţi. În următoarea perioadă vom mai concedia aproximativ 100 de persoane atât din magazinele pe care le vom închide, cât şi de la sediul companiei”, ne-a mai declarat Szarvadi, potrivit căruia anul acesta Domo va inaugura 3 noi unităţi în locaţii foarte bune pentru care s-au semnat deja contractele de închiriere. 

De altfel, de restructurări nu vor scăpa nici angajaţii din headquarter. „Vom concedia şi dintre directori. Este vorba de 20-30 de persoane din 150”, a mai precizat CEO-ul Domo. Potrivit datelor oferite de Ministerul Finanţelor, Domo Retail SA avea 1.575 de angajaţi, înregistrarea ultimei declaraţii fiscale datând din 16 ianuarie 2012.

Insolvenţa, o soluţie pentru Domo?

Întrebat despre posibilitatea ca Domo sa îşi ceară insolvenţa pentru a se proteja de creditori, Szarvadi susţine că aceasta nu este o soluţie pentru rezolvarea problemelor companiei. „Avem rezerve din profiturile anilor anterior. Iar anul acesta sperăm că vom ajunge la break-even”, explică directorul Domo care mizează în 2012 pe o cifră de afaceri de 150-160 de milioane de euro.

Din pierdere în pierdere

Ultimul an profitabil pentru Domo a fost 2008, când piaţa produselor electrice şi electrocasnice era estimată la 2,2 miliarde de euro, de două ori mai mult decât acum. Compania raportase atunci un profit net de 3,6 milioane de lei (0,4% din cifra de afaceri) şi avea 1.730 de angajaţi. Un an mai târziu, când criza financiară îşi făcuse deja prezenţa în  conturile retailerilor, Domo a trecut pe pierdere. Era vorba de peste 5,2 milioane de lei (1,2 milioane de euro) la o cifră de afaceri de peste 726 de milioane de lei (171,6 milioane de euro). În 2010, compania s-a redresat nesemnificativ, astfel că a rămas cu o pierdere netă de aproximativ 5,1 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

Lovitura de graţia a venit însă anul trecut, când, potrivit Ministerului de Finanţe, Domo a avut o pierdere netă record, de peste 27,5 milioane de lei (6,5 milioane de euro), adică de 5,3 ori mai mare decât cea raportată în 2010. Cifra de afaceri pe 2011 a fost de peste 701 milioane de lei (165,7 milioane de euro), cu 6,5% mai mică decât în 2010.

Focus pe online

În timp ce îşi ajustează cheltuielile cu chiriile, Domo investeşte în online, nişă pe care oficialii companiei o consideră de viitor. „Acum ne focusăm pe partea de online. Nu cred că va fi cazul să renunţăm la magazine (cele fizice n.red) deşi peste 5 ani am putea rămâne cu numai 50, dar online-ul poate ajunge la 50% din cifra de afaceri Domo. Acum este undeva la 10-11% din cifra de afaceri”, a mai declarat Szarvadi. 

Ce face piaţa

Dacă la Domo criza financiară se simte din plin, ceilalţi doi mari actori din piaţă sunt pe linia de plutire. Atât Altex cât şi Flanco au raportat creşteri ale cifrelor de afaceri şi a profitului în 2011 faţă de anul anterior. Lider al pieţei a rămas Altex, cu o cifră de afaceri de peste 882,7 milioane de lei (208,7 milioane de euro) şi un profit net de 29,5 milioane de lei (6,9 milioane de euro) cu 78,4% mai mare faţă de 2010. Flanco a reuşit să-şi majoreze profitul de aproximativ 2,5 ori, până la 3,2 milioane de lei (760.000 de euro) la o cifră de afaceri de 113 milioane de lei şi ea în creştere de până la 13,5 ori. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
A treia zi de grevă a angajaților STB. La ora 08:00 erau pe traseu 15 vehicule
Greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) continuă şi sâmbătă, deşi Tribunalul Bucureşti ...
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană și ONU confirmă prezența în Mali a mercenarilor ruși ai companiei Wagner
Armata americană a confirmat vineri prezenţa grupării paramilitare ruse Wagner în Mali, ONU făcând, pe de altă parte, ...