Donald Trump a semnat un ordin pentru stoparea intrării pe teritoriul american a unor „terorişti islamişti radicali”

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat vineri o înăsprire serioasă a cadrului legal în materie de imigraţie şi primire de refugiaţi, în scopul stopării eventualei intrări pe teritoriul american a unor "terorişti islamişti radicali", informează AFP.
Economica.net - sâm, 28 ian. 2017, 08:15
Donald Trump a semnat un ordin pentru stoparea intrării pe teritoriul american a unor

„Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici”, a subliniat preşedintele american, în cursul ceremoniei de învestitură a secretarului Apărării, James Mattis, desfăşurată la Pentagon.

„Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare” (…) Nu vom uita niciodată lecţiile lui 11 septembrie” 2001, a proclamat Trump, făcând trimitere la atentatele comise în SUA de gruparea Al-Qaida şi care au traumatizat America.

Potrivit decretului şi anexelor sale, difuzate vineri de Casa Albă, autorităţile americane vor interzice timp de trei luni sosirea resortisanţilor din şapte ţări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

Washingtonul va opri de asemenea, timp de patru luni, programul federal de primire şi reinstalare a refugiaţilor, de toate naţionalităţile, din ţări aflate în război. Un program umanitar ambiţios, creat în 1980, şi care nu a fost suspendat decât o singură dată: timp de trei luni după 11 septembrie 2001, notează AFP.

Cât priveşte refugiaţii sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din ţara lor, dar numai 18.000 au fost acceptaţi în SUA după 2011, lor le va fi definitivă interzisă intrarea, până la noi ordine.

Pentru anul bugetar 2016 (din 1 octombrie 2015 la 30 septembrie 2016), Statele Unite, guvernate la acel moment de Barack Obama, au admis pe teritoriul lor 84.994 de refugiaţi, de toate naţionalităţile, dintre care puţin peste 10.000 de sirieni.

Administraţia Obama, care a recunoscut în septembrie 2015 că putea face mai mult, a fixat ca obiectiv cifra de 110.000 de refugiaţi acceptaţi pentru anul bugetar 2017.

Noua administraţie Trump vizează începând de acum „nu mai mult de 50.000” de refugiaţi, în acest an.

Cu două zile înainte să semneze oficial decretul, întrebat de canalul ABC despre reacţia pe care documentul riscă să o provoace, Donald Trump a replicat că trebuie să acţioneze într-o „lume furioasă”, care a devenit un „dezastru complet”.

„Nu este o interdicţie împotriva musulmanilor, ci priveşte ţări care au mult terorism”, a subliniat Trump.

„Suntem o naţiune plină de compasiune şi susţin programul de reinstalare a refugiaţilor, dar e timpul să reevaluăm şi să reîntărim procesul de verificare a vizelor”, a declarat şeful majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan. „Preşedintele Trump are dreptate să se asigure că facem tot posibilul pentru a afla exact cine intră la noi în ţară”, a mai arătat acesta.

„Decretul crud al preşedintelui Trump privind refugiaţii subminează valorile fundamentale şi tradiţiile noastre, ameninţă securitatea noastră naţională şi demonstrează o necunoaştere totală a procesului nostru strict de verificare, cel mai minuţios din lume”, au replicat democraţii prin vocea lui Ben Cardin, membru al Comisiei pentru Afaceri externe din Senat.

Tânăra Malala Yousafzai, premiul Nobel pentru Pace, a declarat vineri că are „inima frântă” după semnarea de către Donald Trump a unui ordin executiv ce limitează primirea de refugiaţi în Statele Unite, transmite AFP.

„Am inima frântă să văd cum preşedintele Trump închide azi uşa copiilor, mamelor şi taţilor care fug de violenţă şi război (…) Am inima frântă să văd America întorcând spatele trecutului său mândru de primire de refugiaţi şi migranţi”, a reacţionat tânăra pakistaneză, premiul Nobel 2014, într-un comunicat publicat la New York.

Tot în SUA, ACLU, cea mai mare asociaţie de apărare a drepturilor civice, a protestat contra acestor măsuri de „examinare extremă” care „nu reprezintă decât o discriminare contra musulmanilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Prigojin susține că peste 5.000 de infractori ruși au fost grațiați după ce au luptat în Ucraina în trupele Wagner
Peste 5.000 de infractori au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei, a anunţat sâmbătă......
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Mihai Tudose: Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Nu l-am văzut pe Cioloș să refuze pensia de comisar european
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat ă, pe lângă Nicolae Ciucă, despre care a afirmat că are o pensie de 18.000 ...
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta e diferența între actuala coaliție și niște gnomi guralivi de dreapta
Ciolacu: Fitch a îmbunătățit perspectiva de țară a României. După trei ani am reușit să stabilizăm țara. Asta ...
Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit perspectiva de ţară a României şi a reconfirmat ratingul, iar asta înseamnă ...
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Ucraina anunță că a reușit să stabilizeze situația în zona orașului Bahmut
Şeful Statului Major al Armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să stabilizeze situaţia ...