Donald Tusk: Valul de refugiaţi este un război hibrid împotriva Europei

Economica.net
07 10. 2015
file_01_budapest3_04026800

Aceste comentarii neaşteptate au fost făcute de Tusk după anunţarea unui acord între Uniunea Europeană şi Turcia, ce prevede sporirea asistenţei financiare acordate Ankarei şi preluarea de către UE a unor refugiaţi din Turcia, guvernul turc angajându-se în schimb să deschidă şase noi tabere de refugiaţi, scrie Agerpres. Acordul nu indică numărul refugiaţilor care ar urma să fie preluaţi din Turcia, menţionând doar că statele UE vor susţine ‘programele şi schemele de reinstalare’ pentru aceşti noi refugiaţi, dar surse neprecizate citate de The Telegraph vorbesc despre circa o jumătate de milion de persoane.

Totuşi, unele surse afirmă că remarcile lui Tusk nu au fost o aluzie la Turcia, ci o referire la actuali sau foşti lideri din regiune, cum a fost cazul fostului preşedinte libian Muammar Gaddafi, care a ameninţat UE că, dacă nu îi acordă ajutoare financiare, va lăsa imigranţii ilegali din Africa să pătrundă în Europa, astfel că acest continent va deveni ‘negru’. De altfel, acum Libia chiar este ruta principală folosită de imigranţii africani pentru a ajunge în Europa, ei trecând prin această ţară, unde domneşte haosul şi unde nu există o autoritatea statală, şi traversează apoi Marea Mediterană cu ajutorul ambarcaţiunilor puse la dispoziţie de traficanţi.

Dar chiar dacă declaraţia preşedintelui Consiliului European nu vizează Turcia, la Bruxelles se constată tot mai multă frustrare după încheierea vizitei preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, întrucât acesta a refuzat să garanteze securizarea frontierelor maritime ale ţării sale cu Grecia, deşi liderii europeni sunt convinşi că guvernul de la Ankara ar putea să se achite cu uşurinţă de o asemenea sarcină. Conform ultimelor date, de la începutul anului peste 310.000 de refugiaţi arabi şi asiatici au ajuns în Grecia după ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia, în timp ce autorităţile turce au împiedicat doar vreo câteva zeci de mii de refugiaţi să pătrundă în spaţiul comunitar.

Potrivit The Telegraph, Donald Tusk a afirmat în faţa europarlamentarilor că ‘mulţi dintre vecinii noştri privesc cu satisfacţie la problemele noastre’ şi vor să obţină favoruri în schimbul opririi valului de refugiaţi. Pentru noi, refugiaţii sunt oameni care chiar au nevoie de ajutor, dar în jurul nostru există şi forţe pentru care valul de refugiaţi este doar o afacere murdară ori un pretext de târguială politică ieftină, a explicat el.

Prin urmare, ‘treptat devenim martorii naşterii unei noi forme de presiune politică, iar unii vorbesc chiar despre un nou tip de război hibrid, în care valurile migratorii devin un instrument, o armă împotriva vecinilor. Acest lucru necesită din partea noastră o deosebită sensibilitate şi responsabilitate’, a avertizat preşedintele Consiliului European.

Pe de altă parte, el a criticat-o şi pe Angela Merkel pentru decizia acesteia de a permite sirienilor să ceară azil în Germania, deşi în drumul lor către această ţară au mai traversat şi alte state ale blocului comunitar. Politica de ‘bun venit’ (‘Wilkommen Politik’) promovată de Germania este un ‘magnet’ pentru ‘milioane’ de afgani şi pakistanezi, a fost un ‘frumos gest moral’, dar Angela Merkel se află acum în faţa unui ‘examen al responsabilităţii pentru protejarea comunităţii politice a Europei şi a frontierelor sale externe’, a indicat Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European a insistat mai departe pe această ultimă idee, atenţionând că, dacă frontierele externe ale UE nu vor fi securizate, spaţiul de liberă circulaţie Schengen se va prăbuşi, iar teama ce se va amplifica în rândul populaţiei europene va favoriza ascensiunea partidelor radicale.