Dongfeng investeşte 3-4 miliarde de euro în PSA Peugeot Citroen

 PSA Peugeot Citroen şi Dongfeng Motor au stabilit punctele principale ale unei alianţe bazate pe o injecţie de capital de 3 - 4 miliarde de euro (4,1 - 5,5 miliarde de dolari) în producătorul auto francez, a anunţat, miercuri, publicaţia britanică 'Financial Times', citată de Reuters.
Economica.net - mie, 11 dec. 2013, 17:19
Dongfeng investeşte 3-4 miliarde de euro în PSA Peugeot Citroen

Reprezentanţii Peugeot nu au comentat informaţia. Miercuri la prânz, acţiunile companiei franceze au scăzut cu 3%, apoi au înregistrat un declin de 0,43%.

Conform ‘Financial Times’, care citează surse anonime, cele două companii auto intenţionează să producă împreună vehicule mini pentru pieţele din sud-estul Asiei şi să transfere tehnologie.

În octombrie, surse anonime au anunţat că PSA Peugeot Citroen ia în considerare vânzarea unei participaţii către grupul chinez Dongfeng Motor Corp şi Guvernul francez, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară, deoarece vânzările în Europa au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Guvernul de la Paris monitorizează discuţiile cu Dongfeng şi ar putea achiziţiona acţiuni Peugeot, dacă grupul chinez decide în favoarea cumpărării unei participaţii la producătorul auto francez, susţineau sursele.

O majorare a capitalului va ajuta Peugeot să obţină numerar şi să se extindă în afara Europei. Divizia auto a PSA Peugeot Citroen, care a raportat pierderi de 510 milioane de euro în primul semestru din 2013, a anunţat concedierea a 11.200 de angajaţi în Franţa şi închiderea unei fabrici din apropierea Parisului.

În 8 octombrie, publicaţia ‘China Business News’ anunţa, citând surse anonime, că Dongfeng intenţionează să achiziţioneze o participaţie de 30% în Peugeot, pentru 10 miliarde de yuani (1,63 miliarde de dolari).

Anul acesta, compania vrea să vândă pe piaţa chineză 557.000 de unităţi. China ar putea depăşi Franţa, ca fiind cea mai mare piaţă a Peugeot până în 2015, a estimat recent directorul operaţiunilor din Asia, Gregoire Olivier.

Anul trecut, General Motors şi PSA Peugeot Citroen au anunţat o alianţă menită să ducă la economii de cel puţin două miliarde de dolari anual, în următorii cinci ani.

În octombrie, surse anonime au declarat că cele două companii caută modalităţi de a-şi combina operaţiunile lor din Europa, în a doua fază a programului lor de cooperare, dar discuţiile au fost oprite din cauza înrăutăţirii situaţiei financiare a companiei franceze, care a solicitat ajutor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...