Dosarul Euroavipo-Murfatlar: Euroavipo ar fi înregistrat de la furnizori artificiali facturi în avans de 400 milioane euro

Compania Euroavipo ar fi înregistrat de la furnizori artificiali, în aproape doi ani, facturi în avans de 400 de milioane de euro, sumă ce poate fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit FMI în perioada 2012-2015 sau cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011. Alături de Euroavipo, firmele Murfatlar România şi Bartenders Distilleries au înregistrat operaţiuni fictive pentru a nu plăti obligaţiile fiscale restante, în special accize, potrivit unor documente din dosarul în care au fost reţinute zece persoane, pentru evaziune fiscală prin firme de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 18 oct. 2016, 15:26
Dosarul Euroavipo-Murfatlar: Euroavipo ar fi înregistrat de la furnizori artificiali facturi în avans de 400 milioane euro

Potrivit unor documente din dosar, obţinute de News.ro, în perioada 2010-2014, societăţile Euroavipo, Murfatlar România, Bartenders Distilleries şi Principal Company, deţinute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu, Ion Şerban Dobronăuţeanu, Nicolae Marcel Mermeze şi Gheorghe Zlotea, au produs un prejudiciu total de aproape 600 de milioane de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului general consolidat neplata obligaţiilor fiscale, cu ajutor unor funcţionari publici de la autorităţile fiscale şi vamale

Societăţile Euroavipo, Murfatlar România şi Bartenders Distilleries ar fi înregistrat operaţiuni fictive, urmărind astfel să majoreze cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibile, pentru ca firmele să nu plătească obligaţii fiscale la bugetul general consolidat, inclusiv TVA, pe care ar fi avut-o de plătit în lipsa operaţiunilor nereale. Ulterior, în baza acestor deconturi de TVA cu opţiune de rambursare, cele trei firme ar fi susţinut că au o creanţă asupra bugetului general consolidat astfel că împotriva lor nu pot fi luate măsuri pentru plata obligaţiilor fiscale restante.

În perioada 2012-2014, societatea Euroavipo ar fi făcut tranzacţii fictive cu furnizorii Global Engineering SRL, Visteria Industries SRL, Hansa Distribution SRL şi Oana Management SRL, după modelul facturi de avans – neefectuarea de plăţi sau livrări de mărfuri – stornare după mai multe luni sau ani.

În urma investigaţiilor, procurorii au stabilit că, în cei aproape doi ani, Euroavipo ar fi înregistrat de la cei patru furnizori facturi de avans în valoare de peste 1,85 miliarde de lei (aproximativ 400 de milioane de euro), la care se adaugă TVA de aproape 390 de milioane de lei (aproximativ 86 milioane de euro).

Anchetatorii au menţionat, în documentele de la dosar, că cei aproximativ 400 de milioane de euro, din facturile emise de furnizorii artificiali ai Euroavipo, „este atât de mare încât ar putea fi comparată cu ratele de capital pe care România le-a plătit Fondului Monetar Internaţional în perioada 2012 – 2015 ori cu împrumutul contractat de România de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în 2011″.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, ratele de capital pentru împrumutul FMI au fost de 125,4 milioane de euro în 2012, 956,8 milioane de euro în 2013, 989,7 milioane de euro în 2014 şi 169,5 milioane de euro în 2015.

În aprilie 2012, Euroavipo a intrat în insolvenţă, fără ca, aparent, să înregistreze obligaţii restante la bugetul general consolidat. În 31 august 2014, Euroavipo figura însă la AFP Buzău cu obligaţii totale de plată la buget de aproape 163 milioane de lei (aproximativ 36 milioane de euro), care ar fi fost acumulate după deschiderea procedurii de insolvenţă, aproape 100 de milioane de lei fiind accize.

Anchetatorii susţin că, urmând acelaşi model, firma Murfatlar România ar fi încheiat contracte de achiziţii de materii prime şi materiale cu societăţile Fermele Murfatlar şi Compania de Supraveghere IG, pentru a nu plăti TVA şi accize.

Societatea Murfatlar România ar fi înregistrat în contabilitate facturi emise de cei doi furnizori artificiali pentru o sumă totală de peste 1,7 miliarde de lei (aproximativ 370 milioane de euro), din care aproximativ 65 milioane de euro reprezenta TVA.

Ca şi în cazul Euroavipo, la momentul intrării în insolvenţă, firma Murfatlar România nu avea, aparent, în martie 2012, datorii la bugetul general consolidat, însă inspecţiile fiscale efectuate ulterior deschiderii procedurii au arătat că avea obligaţii fiscale provenite în principal din modul de calcul al TVA.

De asemenea, potrivit documentelor de la dosar, societatea Bartenders Distilleries a acumulat, în perioada octombrie 2014 – mai 2015, obligaţii restante la bugetul general consolidat. În acelaşi timp, societatea a încheiat trei contracte prin care a dobândit artificial un drept de deducere a TVA, ceea ce i-a permis să formuleze cereri de rambursare sau compensare şi să invoce un pretins drept de creanţă asupra bugetului, astfel încât să evite luarea măsurilor de oprire a activităţii prin suspendarea sau revocarea autorizaţiei de antrepozit fiscal, fără însă să plătească obligaţiile fiscale pe care le-a declarat.

Toate cele trei societăţi comerciale au solicitat deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi au susţinut că, împotriva unei firme aflate în insolvenţă, nu pot fi luate măsuri care să o constrângă să plătească obligaţiile fiscale restante, au menţionat anchetatorii în documentele citate.

Cei trei funcţionarii publici de la autorităţile fiscale şi vamale care sunt urmăriţi penal în această cauză ar fi acceptat aceste explicaţii, deşi practica lor anterioară, chiar în cazul aceluiaşi grup de societăţi, a fost diferită.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut, în dosarul de evaziune fiscală, pe George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, asociaţi în mai multe firme de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă, Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăţi comerciale, şi Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată.

De asemenea, au fost reţinuţi Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Irina Tănase, la data faptelor şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Procurorii cer marţi Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a nouă dintre inculpaţi, în cazul Ioanei Toma fiind solicitată luarea măsurii arestului la domiciliu.

În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.

George Ivănescu controlează indirect, alături de Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu şi de alte persoane, producătorul de vinuri Murfatlar România SA, unul din primii zece jucători de pe piaţa românească a vinurilor.

Murfatlar România SA, companie intrată în insolvenţă în martie 2012, are ca principal acţionar firma Euroavipo SA Poşta Câlnău – de asemenea în insolvenţă -, controlată, în acte, de o firmă offshore din Insulele Virgine.

În martie 2014, instanţa a dispus sechestrul asigurător, „în vederea garantării prejudiciului produs prin infracţiune”, pe acţiuni în valoare de 1,38 milioane lei.

În 2015, Murfatlar România SA a înregistrat o cifră de afaceri de 124,4 milioane lei şi un profit net de 3,5 milioane lei, potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...