Dosarul Loteria I: Se impune îndepărtarea lui Copos de la activităţi ce presupun încredere publică

Judecătoria Sectorului 2 arată în motivarea deciziei din dosarul Loteria I că se impune îndepărtarea lui Gheorghe Copos de la activităţile care presupun încrederea publică şi exerciţiul autorităţii, ca pedeapsă accesorie, având în vedere natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite de acesta.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 19:57
Dosarul Loteria I: Se impune îndepărtarea lui Copos de la activităţi ce presupun încredere publică

Omul de afaceri Gheorghe Copos a fost condamnat, în 29 ianuarie, de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română.

Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu, Nicolae Cristea au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Instanţa arată, în motivarea deciziei de condamnare, obţinută de MEDIAFAX, că faptele de care a fost acuzat Gheorghe Copos există, sunt prevăzute şi pedepsite de legea penală şi „au fost comise cu forma de vinovăţie cerută de lege”, astfel că pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare „este de natură să asigure atingerea scopurilor preventiv-educative şi sancţionatorii ale pedepsei”.

Judecătorul Toma Florian Ciorgodă i-a stabilit lui Gheorghe Copos şi o serie de pedepse accesorii, „având în vedere natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, precum şi împrejurările cauzei şi persoana inculpatului”.

Potrivit judecătorului, „se impune îndepărtarea inculpatului de la activităţile care presupun încrederea publică, exerciţiul autorităţii, dar şi încrederea în reprezentanţii unor entităţi juridice implicate în circuitul comercial, faptele săvârşite generând o nedemnitate sub aspectul execitării acestora”.

La individualizarea judiciară a pedepselor date lui Copos şi celorlalţi inculpaţi din dosarul Loteria I instanţa a avut în vedere „gradul deosebit de ridicat de pericol social concret al faptelor lor, modalitatea de comitere a acestora, de către mai multe persoane împreună, în mod premeditat, după un plan infracţional complex, profitând de cunoştinţele lor în domeniul financiar, contabil şi fiscal, respectiv de influenţa şi poziţia pe care le deţineau în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) şi în firmele implicate”.

Totodată, instanţa a avut în vedere în stabilirea pedepselor numărul foarte ridicat de acte materiale comise, valoarea foarte ridicată a prejudiciului cauzat bugetului de stat, conduita inculpaţilor înainte de săvârşirea faptei, dar şi atitudinea nesinceră a acestora, „manifestată constant atât pe parcursul urmăririi penale cât şi al judecării cauzei”.

Instanţa le-a interzis celor cinci dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o perioadă de cinci, respectiv patru ani după executarea pedepsei.

Totodată, instanţa i-a obligat pe Gheorghe Copos şi Gilio Giuzepe Rosa – ambii în solidar cu părţile responsabile civilmente SC Ana Electronic şi SC Romtur GM Impex, precum şi pe Nicolae Cristea şi Gabriel Rogoveanu să plătească ANAF 3.946.112 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum şi majorări, penalităţi şi dobânzi calculate pentru acest debit.

Instanţa a mai dispus ca, în solidar, Nicolae Cristea, Stelian Ioan Raţiu şi Gabriel Rogoveanu să plătească ANAF 166.217 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, precum şi majorări, penalităţi şi dobânzi calculate pentru acest debit. Stelian Ioan Raţiu mai trebuie să plătească ANAF despăgubiri materiale de 8.800 de lei, precum şi majorări, penalităţi şi dobânzi la această sumă.

Instanţa a constatat că partea responsabilă civilmente SC Transilvania Oil SRL a fost radiată din evidenţele Registrului Comerţului.

Judecătoria Sectorului 2 a menţinut sechestrul asigurator dispus de procurori în cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, şi în cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro şi 910,50 lei.

Decizia instanţei Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă, fiind contestată la Tribunalul Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), ceea ce......
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...