Dosarul Lukoil a fost retrimis Parchetului, din cauza „pasivităţii totale” a procurorului

Pasivitatea totală a procurorului care nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului Lukoil este motivul pentru care acest dosar a fost restituit către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti care l-a instrumentat, se arată în motivarea deciziei instanţei.
Economica.net - joi, 14 ian. 2016, 19:00
Dosarul Lukoil a fost retrimis Parchetului, din cauza

Potrivit documentului transmis, joi, AGERPRES, magistraţii au constatat, în luna decembrie, neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis în judecată şi au dispus remedierea respectivelor neregularităţi, urmând ca procurorul să comunice judecătorului dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, însă acesta nu a răspuns solicitării instanţei de judecată în termenul legal.

„Parchetul nu a remediat în termen legal neregularităţile constatate şi nici nu a comunicat judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, ultima zi a termenului (…) fiind 22.12.2015. (…) judecătorul de cameră preliminară constată că ne regăsim în mod evident în situaţia prevăzută de art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a, faţă de împrejurarea că procurorul nu a răspuns în termenul legal de 5 zile, neprecizând nici dacă îşi menţine dispoziţia de trimitere în judecată, impunându-se astfel restituirea cauzei la parchet. (…) Ipoteza prezentată la litera ‘c’ are în vedere situaţia în care procurorul nu răspunde în termenul de 5 zile (pasivitate) – nu remediază neregularităţile constate şi nici nu comunică dacă înţelege să menţină dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. (…) Necomunicându-se judecătorului de cameră preliminară faptul că acuzarea înţelege să menţină dispoziţia de trimitere în judecată, se impune automat restituirea cauzei la parchet, aceasta fiind ipoteza prezentei cauze”, se arată în documentul citat.

În opinia judecătorului, neregularităţile constatate în actul de sesizare ‘nu sunt minore’, ci sunt ‘esenţiale’, ţinând chiar de modul de formulare a acuzaţiilor, iar instanţa nu poate soluţiona acţiunea penală ‘în condiţiile în care nu sunt indicate concret faptele deduse judecăţii, neputându-se substitui organului de urmărire penală’.

‘Prin urmare, nici în ipoteza în care s-ar considera că pasivitatea totală a procurorului în termenul legal de 5 zile nu este sancţionată automat cu restituirea cauzei, nu se poate dispune începerea judecăţii, neregularităţile constate fiind esenţiale, ducând la imposibilitatea stabilirii obiectului şi a limitelor judecăţii în prezenta cauză, aşa cum s-a arătat’, se mai precizează în document.

Tribunalul Prahova a dispus, marţi, restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti a dosarului Lukoil, cu un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde euro, după ce, în decembrie, magistraţii au constatat neregularitatea rechizitoriului, arătând, printre altele, că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate.

Decizia nu avea caracter definitiv, ea fiind contestată de Parchet.

În luna decembrie a anului trecut, Tribunalul Prahova a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis în judecată, magistraţii arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar şi că procurorii nu au indicat activitatea infracţională concretă a inculpaţilor.

Astfel, la capitolul ‘în fapt’, neregularitatea rechizitoriului constă în neindicarea activităţii infracţionale concrete a inculpaţilor, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunţat de procuror, prin raportare la atribuţiunile de serviciu, nedescrierea concretă a actelor materiale şi lipsa analizei procesului decizional în cadrul societăţii pentru a demonstra caracterul esenţial al acţiunilor inculpaţilor în luarea deciziilor.

‘În cazul inculpatei persoană juridică Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care să fi acţionat în numele său; neindicarea societăţilor comerciale favorizate de acţiunile inculpaţilor şi a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey şi Raţă Andrei) în cadrul societăţilor favorizate’, se arată în decizia postată la acel moment pe portalul instanţelor.

La capitolul ‘în drept’, neregularitatea vizează neconcordanţe în prezentarea actelor materiale ale infracţiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar şi nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat şi pentru fiecare an în parte şi nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză.

Magistraţii arătau că, dacă s-ar considera că şi acţionarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vătămate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate şi indicate.

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploieşti la data de 3 august 2015, în acest dosar fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, dar şi şase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti- Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, Andrei Raţă, şi contabilul şef Dorel Duţu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ungaria vrea ca UE să sprijine financiar țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru ca acestea să stopeze fluxul migrator
Ungaria vrea ca UE să sprijine financiar țările din Africa de Nord și Orientul Mijlociu pentru ca acestea să stopeze ...
Uniunea Europeană trebuie să lanseze un program financiar şi tehnic de anvergură pentru a ajuta ţările din Africa de ...
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ar putea fi gata în câteva luni
Marile companii farmaceutice au început să dezvolte vaccinuri care să țintească varianta Omicron a SARS-CoV-2. Serurile ...
Companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson & Johnson au început să lucreze la vaccinuri anti-COVID-19 care ţintesc ...
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană a publicat un ghid online cu toate ofertele de finanțare din UE pentru sectorul cultural
Comisia Europeană (CE) a lansat, luni, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunităţile de finanţare disponibile ...