Dosarul Rompetrol Rafinare privind ridicarea sechestrului a fost trimis la Înalta Curte de Casaţíe şi Justiţíe

Economica.net
25 05. 2016
rompetrol___rompetrol_1_32029300

‘Admite excepţia necompetenţei materiale Tribunalului Constanţa şi declină competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Respinge ca rămasă fără obiect excepţia necompetenţei teritoriale. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia’, conform soluţiei, definitive, a Tribunalului.

Rompetrol Rafinare a contestat la Tribunalul Constanţa sechestrul instituit de DIICOT asupra bunurilor companiei. Primul termen în dosar a fost 16 mai, iar instanţa a amânat cauza şi a stabilit un nou termen de judecată, în data de 25 mai, ‘pentru ataşarea dosarului de urmărire penală şi pentru a oferi petenţilor posibilitatea pregătirii apărării cu privire la excepţiile invocate’.

Procurorii DIICOT au pus la începutul lunii sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Sechestrul asigurător a fost instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro.

Marţi, 24 mai, procurorii DIICOT au trimis Parchetului General o solicitare privind sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, în dosarul Rompetrol II.

‘În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, la data de 24.05.2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul însoţit de documentaţia din care au rezultat date şi indicii cu privire la săvârşirea de către Tănăsescu Claudiu Mihai, Popescu Ioan Dan, Vlădescu Sebastian şi Pogea Gheorghe a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat; abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, în vederea realizării demersurilor necesare pentru sesizarea preşedintelui României în vederea formulării cererii de urmărire penală pentru persoanele mai sus menţionate’, se arată într-un comunicat al DIICOT remis marţi.