Dosarul Transalpina: CNAIR poate cere despăgubiri până pe 25 noiembrie. Conducerea Regionalei Craiova, „decapitată”

Compania de Drumuri se poate constitui parte civilă până pe 25 noiembrie în dosarul Transalpina, în care procurorii DNA susţin că a fost prejudiciată de Nelu Iordache cu circa 10 milioane de euro. De asemenea, şefii Regionalei Craiova implicaţi în dosar sunt revocaţi din funcţii.
Economica.net - Dum, 13 nov. 2016, 22:18
Dosarul Transalpina: CNAIR poate cere despăgubiri până pe 25 noiembrie. Conducerea Regionalei Craiova,

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR, încă nu s-a constituit parte civilă în dosarul „Transalpina”, în care ar fi fost prejudiciată cu circa 10 milioane de euro, anunţa Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la finele lunii octombrie.

„Potrivit prevederilor legale în materie, compania are obligaţia de a preciza dacă se constituie sau nu parte civilă până la întâia zi de înfăţişare. În acest sens, am fost înştiinţaţi de către Tribunalul Bucureşti, Secţia Penală, de a comunica până la termenul din 25.11.2016, dacă ne constituim parte civilă în prezenta cauză şi în caz afirmativ cu ce sumă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAIR, fără a preciza ce decizie au luat.

Întrebaţi de ce mai sunt ţinuţi în funcţii de conducere angajaţii implicaţi în dosare penale, reprezentanţii CNAIR au argumentat că deşi compania nu este obligată să îi suspende, îi revocă totuşi din funcţiile de conducere.

„Potrivit prevederilor Codului Muncii şi ale Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de unitate, angajatorul poate suspenda Contractul Individual de Muncă în cazul în care angajatul/angajaţii respectivi au fost trimişi în judecată pentru fapte penale, incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. După cum se poate observa, nu este o obligaţie fermă pentru CNAIR SA ci un drept permisiv, funcţie de decizia angajatorului”, au explicat reprezentanţii companiei.

„Cu toate acestea, compania a decis să revoce din funcţie pe salariaţii cu funcţie de conducere ce au calitatea de inculpaţi. Totodată, toţi salariaţii respectivi vor fi trecuţi în compartimente şi-şi vor desfăşura activitatea conform pregătirii profesionale de bază, fără să aibă posibilitatea să avizeze orice act cu implicaţii financiare, să dispună sau să participe la orice fel de activitate financiară”, au mai spus oficialii CNAIR.

Ei au explicat că această decizie a fost adoptată pentru ca „salariaţii să poată dispune de un venit care să le asigure necesităţile de hrană, întreţinere, creşterea copiilor şi cheltuielilor aferente procesului penal”.

„Menţionăm că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti operează prezumţia de nevinovăţie şi nu a fost interzis dreptul la muncă al acestora prin Ordonanţa procurorului, deşi avea această posibilitate în cursul cercetării penale”, au continuat reprezentanţii CNAIR.

DNA a anunţat pe 25 octombrie că a dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Nelu Iordache şi a unor şefi de la Regionala de Drumuri Craiova.

Procurorii susţin că angajaţi de la DRDP Craiova, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008.

În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.

Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.

„În urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei. În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei”, au conchis reprezentanţii DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...