Premieră verde în România. Două antreprenoare își “îmbracă” produsele în trestie-de-zahăr. Povestea unei afaceri care se împrietenește cu mediul

Melinda Mureșan și Claudia Roman, două antreprenoare din județul Brașov cu afaceri în industria ambalajelor, au investit aproximativ 1 milion de euro într-o linie care produce folie termo din polietilenă verde, având ca resursă trestia-de-zahăr. Este o premieră pentru piața de profil din România.
Alina Stanciu - mar, 27 oct. 2020, 19:38
Premieră verde în România. Două antreprenoare își “îmbracă” produsele  în trestie-de-zahăr. Povestea unei afaceri care se împrietenește cu mediul

Până de curând, Mureșan și Roman produceau la Râșnov, unde se află fabrica și depozitul central al companiei lor, M&M Product, ambalaje fabricate din polietilenă tradițională adică din petrol. Și-au construit însă business-ul cu gândul că oferă soluții și nu doar produse, astfel că trecerea la verde a fost un pas firesc, venit din nevoile pieței. M&M Product a investit, așadar, aproximativ 1 milion de euro în echipamente pentru a putea produce folie termo ecosustenabilă din polietilenă verde ce folosește ca materie primă trestia-de-zahăr.

„Am început să producem folia ecosustenabilă din necesitate – masele plastice provenite din petrol sunt o amenințare tot mai mare pentru noi și planetă, iar lucrurile nu mai pot continua așa pe termen lung. Pe de altă parte, mai sunt și condițiile impuse de Comunitatea Europeană companiilor, cum ar fi responsabilitatea față de mediu prin folosirea ambalajelor ecosustenabile sau a altor produse responsabile față de natură”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Melinda Mureșan, general manager al companiei, potrivit căreia capacitatea anuală de producție din acest material este de 3.500 de tone. Echipa ei aduce trestia-de-zahăr din Brazilia.

„Aproape că nu există industrie care să nu utilizeze folii din PE: ape minerale, sucuri, industria berii, panificație, lactate, conserve, uleiuri, ouă, industrii de prelucrare a lemnului, ceramică, companii de logistică, prelucrarea hârtiei etc. Toți cei care întrebuințează acum PE tradițională pot folosi și PE verde, pentru că ea poate fi folosită pe aceleași utilaje”, mai spune antreprenoarea care nu exclude posibilitatea de a intra cu noul său produs pe piețele externe.

„Putem furniza folii The SmartGreen (numele dat de companie ambalajelor din trestie-de n.red) în toată Europa, însă, dacă există cerere, putem exporta peste tot în lume. Vom exporta în funcție de cererea venită de pe piețele externe. Celelalte produse nu merg la export”, mai spune managerul. Compania pe care o conduce are 2 divizii, producție și distribuție, și trei linii de business: ambalaje flexibile standard, ambalaje flexibile High Perfromance (HP și smart green) și utilaje.

Reorientare către ambalajele verzi

De altfel, miza companiei este ca până în 2022, 55% din totalul cifrei de afaceri să fie generată de ambalajele care nu afectează mediul. ” Ne dorim ca ambalajele standard, fabricate din polietilenă tradițională (din petrol) să scadă, iar cele HP și din polietilenă verde să crească. Pas cu pas, printr-un proces continuu de educare a pieței, vrem să facem trecerea spre folii cât mai prietenoase cu mediul. Pentru anul viitor, estimăm o creștere înte 600.000 și 1 milion de euro cu noul produs”, ne-a mai declarat Mureșan.

Pentru anul acesta, compania estimează o cifră de afaceri egală cu cea din 2019, care a fost de 6,65 milioane de euro, urmare a lansării noului tip de ambalaj și a reorganizării business-ului. Producătorul de ambalaje a beneficiat de sprijinul BERD care a finanțat elaborarea și definirea strategiei de dezvoltare și comunicarea de marketing.

Cât despre efectele pandemiei asupra business-ului M&M Product, managementul susține că nu mai poate oferi clienților, în aceeași măsură, auditul necesar stabilirii tipului de ambalaj de care au nevoie. „Pentru că noi promovăm soluții, și nu produse, este nevoie să facem un audit la client pe baza căruia să îi propunem soluția și ambalajul cel mai potrivit. Din cauza pandemiei și a condițiilor impuse de companii pentru a securiza businessul și sănătatea angajaților, nu ne mai putem deplasa la client ca înainte pentru a face audit și teste. Iar asta este un impediment”, explică Mureșan.

M&M Product activează pe piața din România din 1994, deține o platformă la Râșnov (producție și depozit central) și operează în țară prin 5 puncte de lucru regionale: București, Cluj, Craiova, Bacău, Timișoara.

Te-ar mai putea interesa și
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank (simbol RBRO29)....
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova
Astăzi, la ora 10.00, debutează programul Rabla 2024, cu cele două componente ale sale - Clasic și Plus. Iată toate ...