Două bănci mari se luptă să-i ajungă din urmă pe brokerii independenţi de la Swiss Capital

Oricare ar fi urmăritorii de pe locul 2, Swiss Capital, fosta companie de brokeraj din România a grupului KBC, răscumpărată de la acesta de către liderii săi, îşi conservă distanţa în topul intermediaruilor de la Bursa din Bucureşti.
Adrian N. Ionescu - mar, 01 mai 2012, 19:58
Două bănci mari se luptă să-i ajungă din urmă pe brokerii independenţi de la Swiss Capital

Swiss Capital se menţine liderul incontestabil al pieţelor administrate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu tranzacţii intermediate pe primele 4 luni din 2012 de 2,12 miliarde de lei.

Rulajul Swiss Capital este de peste două ori mai valoros decât cel al sucursalei din Bucureşti a ING Bank, care a rulat doar 601 milioane.

Pe primul trimestru al anului,  proporţia handicapului urmăritorului era aceeaşi. Swiss Capital rulase peste 1,05 miliarde de lei, inclusiv pentru  cumpărătorii acţiunilor Transelectrica vândute prin oferta publică a statului. BRD  abia reuşise tranzacţii cât jumătate din lider.

Pe locul 3 se menţine BCR, cu peste 450 de milioane de lei, datorate mai ales ofertei publice Transelectrica din martie, al cărei primă organizatoare a fost.

Swiss Capital are o cotă de piaţă de 16,41% pe 4 luni, BRD de 8,51%, iar ING de 8,15%.

În afară de Swiss Capital, controlată de Sorin Apostol şi Bogdan Juravle, doar două case de brokeraj independente mai rezistă în top 10, IFB Finvest  Oradea, cu tranzacţii intermediate de 382 de milioane de lei (locul 7, cotă de piaţă de 5,18%) şi SSIF Broker Cluj Napoca cu 236 de milioane (10, 3,57%).

Restul locurilor în TOP 10 sunt ocuparte de bănci sau de companii de brokeraj ale acestora. La Bursă sunt înregistrate 59 de case de brokeraj, din care majoritatea abia îşi acoperă cheltuielile cu veniturile.

Swiss Capital a început să ia avans   semnificativ faţă de competitorii săi odată cu listarea acţiunilor Fondului Proprietatea la BVB, după ce îşi atrăsese mulţi investitori în acest titlu încă dinainte. Compania lucrează pentru multe din fondurile de investiţii străine expuse pe piaţa românească şi pentru alţi invetitori individuali.

Swiss Capital a fost răsunmpărată anul trecut de managerii români Sorin Apostol şi Bogdan Juravle de la grupul financiar belgian KBC.

Sorin Apostol este fondatorul Swiss Capital şiun puternic investitor la bursă.

Bogdan Juravle este unul dintre cei mai cunoscuţi brokeri de pe piaţa locală. Şi-a început cariera la ING, iar din 2007 a trecut la KBC. A lucrat şi la colosul american Morgan Stanley, împreună cu Olimpiu Blăjuţ (director general adjunct).

Din noiembrie 2010, Swiss Capital a ocupat în fiecare lună primul loc în topul brokerilor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
E.ON a semnat un acord cu Guvernul german privind o posibilă prelungire a funcționării centralei nucleare Isar și după 31 decembrie 2022
E.ON a semnat un acord cu Guvernul german privind o posibilă prelungire a funcționării centralei nucleare Isar și după ...
Subsidiara deţinută în totalitate de E.ON, PreussenElektra GmbH, a ajuns la un acord cu Ministerul Federal al Economiei şi al Acţiunilor Climatice (BMWK) şi Ministerul Federal pentru Mediu,......
Autostrada Moldovei: UMB a adus primele utilaje pe lotul 4 din tronsonul Buzău – Focșani VIDEO
Autostrada Moldovei: UMB a adus primele utilaje pe lotul 4 din tronsonul Buzău – Focșani VIDEO
Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL a adus deja primele utilaje la Focșani, pe drumul ...
Autoritățile ruse au cerut explicații companiei Apple pentru eliminarea aplicațiilor VK din App Store
Autoritățile ruse au cerut explicații companiei Apple pentru eliminarea aplicațiilor VK din App Store
Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a cerut miercuri explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile operate ...
Circulația tramvaiului 41 va fi suspendată între 30 septembrie și 6 octombrie
Circulația tramvaiului 41 va fi suspendată între 30 septembrie și 6 octombrie
Linia de tramvai 41 va fi suspendată în perioada 30 septembrie 2022 (începând cu ora 21.00) – 06 octombrie 2022 (ora ...