Două bănci mari se luptă să-i ajungă din urmă pe brokerii independenţi de la Swiss Capital

Oricare ar fi urmăritorii de pe locul 2, Swiss Capital, fosta companie de brokeraj din România a grupului KBC, răscumpărată de la acesta de către liderii săi, îşi conservă distanţa în topul intermediaruilor de la Bursa din Bucureşti.
Adrian N. Ionescu - mar, 01 mai 2012, 19:58
Două bănci mari se luptă să-i ajungă din urmă pe brokerii independenţi de la Swiss Capital

Swiss Capital se menţine liderul incontestabil al pieţelor administrate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu tranzacţii intermediate pe primele 4 luni din 2012 de 2,12 miliarde de lei.

Rulajul Swiss Capital este de peste două ori mai valoros decât cel al sucursalei din Bucureşti a ING Bank, care a rulat doar 601 milioane.

Pe primul trimestru al anului,  proporţia handicapului urmăritorului era aceeaşi. Swiss Capital rulase peste 1,05 miliarde de lei, inclusiv pentru  cumpărătorii acţiunilor Transelectrica vândute prin oferta publică a statului. BRD  abia reuşise tranzacţii cât jumătate din lider.

Pe locul 3 se menţine BCR, cu peste 450 de milioane de lei, datorate mai ales ofertei publice Transelectrica din martie, al cărei primă organizatoare a fost.

Swiss Capital are o cotă de piaţă de 16,41% pe 4 luni, BRD de 8,51%, iar ING de 8,15%.

În afară de Swiss Capital, controlată de Sorin Apostol şi Bogdan Juravle, doar două case de brokeraj independente mai rezistă în top 10, IFB Finvest  Oradea, cu tranzacţii intermediate de 382 de milioane de lei (locul 7, cotă de piaţă de 5,18%) şi SSIF Broker Cluj Napoca cu 236 de milioane (10, 3,57%).

Restul locurilor în TOP 10 sunt ocuparte de bănci sau de companii de brokeraj ale acestora. La Bursă sunt înregistrate 59 de case de brokeraj, din care majoritatea abia îşi acoperă cheltuielile cu veniturile.

Swiss Capital a început să ia avans   semnificativ faţă de competitorii săi odată cu listarea acţiunilor Fondului Proprietatea la BVB, după ce îşi atrăsese mulţi investitori în acest titlu încă dinainte. Compania lucrează pentru multe din fondurile de investiţii străine expuse pe piaţa românească şi pentru alţi invetitori individuali.

Swiss Capital a fost răsunmpărată anul trecut de managerii români Sorin Apostol şi Bogdan Juravle de la grupul financiar belgian KBC.

Sorin Apostol este fondatorul Swiss Capital şiun puternic investitor la bursă.

Bogdan Juravle este unul dintre cei mai cunoscuţi brokeri de pe piaţa locală. Şi-a început cariera la ING, iar din 2007 a trecut la KBC. A lucrat şi la colosul american Morgan Stanley, împreună cu Olimpiu Blăjuţ (director general adjunct).

Din noiembrie 2010, Swiss Capital a ocupat în fiecare lună primul loc în topul brokerilor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia va continua să utilieze energia ca pe o armă, susţine Ministerul britanic al Apărării
Rusia va continua să utilieze energia ca pe o armă, susţine Ministerul britanic al Apărării
Rusia va continua să îşi folosească rezervele energetice ca o armă, în contextul în care preşedintele Vladimir Putin urmăreşte să câştige influenţă economică şi politică la nivel......
Plăţile instant vor fi disponibile, în curând, în toate ţările din Uniunea Europeană
Plăţile instant vor fi disponibile, în curând, în toate ţările din Uniunea Europeană
Uniunea Europeană a adoptat luni un regulament care va obliga băncile ca, începând de anul următor, să ofere plăţi ...
COTAR, despre referința pentru costul reparațiilor pe RCA: Consiliul Concurenței și ASF au fost capturate. Manopera plătită de asigurători direct la service nu depășește 5%. Afirmațiile „Concurenței” sunt false
COTAR, despre referința pentru costul reparațiilor pe RCA: Consiliul Concurenței și ASF au fost capturate. Manopera plătită ...
COTAR, organizație a transportatorilor și service-urilor auto, reacționează după publicarea de către Economica a unui ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat 580 de milioane de lei de la bănci – 26.02.2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat 580 de milioane de lei de la bănci – 26.02.2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 580 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...