Două cartiere mari din Bucureşti au rămas fără apă caldă. RADET şi Elcen se acuză reciproc

Economica.net
09 06. 2016
blocuri_bucuresti_43712900

„Situaţia opririi furnizării apei calde intervine după ce, în cursul săptămânii trecute, ELCEN a oprit funcţionarea CET Sud pentru efectuarea lucrărilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviţi de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 şi 4, a fost preluată prin manevre în sistem, de CET Vest şi CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru că nu există capacitatea de acoperire a consumatorilor din această zonă”, spune RDET.

„Ambele centrale sunt situate la distanţe mari faţă de Sectorul 2 şi, în acest sens s-a dispus oprirea unui număr de 75 de puncte termice. În cazul în care nu s-ar fi luat aceasta decizie, pe ţeava de apa caldă, cetaţenii ar fi primit apă rece”, mai
„Sunt peste două luni de când anunţăm public care vor fi efectele luării de către ELCEN a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei. Acest lucru care a dus la imposibilitatea efectuării lucrărilor de reparaţii şi revizii anuale a reţelelor administrate de regia autonomă”, a declarat Directorul Direcţiei Producere şi Exploatare RADET, Virgil Untea.
„Ne cerem scuze consumatorilor din zonele afectate pentru disconfortul creat şi îi asigurăm că RADET face eforturi susţinute pentru reluarea imediată a furnizării apei calde către bucureşteni. Semnalăm că această situaţie se poate repeta oricând şi în alte zone ale Bucureştiului”, a mai spus Virgil Untea.

Ce spune Elcen

Producătorul de energie electrică şi termică Elcen Bucureşti susţine că produce şi livrează apă caldă potrivit comenzii primite de la RADET.
„Elcen nu are relaţii contractuale cu consumatorii casnici, ci cu RADET Bucureşti, în sensul că Elcen produce şi furnizează apă caldă către RADET, iar regia asigură distribuţia acesteia la nivelul Capitalei”, se arată în comunicat.
Elcen a prezentat mai mulţi parametri tehnici prin care argumentează că nu ar fi de vină pentru problemele bucureştenilor. Astfel, temperatura solicitată de RADET pentru CTE Progresu este de 80 grade Celsius, pentru joi, între orele 6 -18, aproximativ egală cu temperatura furnizată de Elcen.
Pentru CTE Bucureşti Vest, RADET a solicitat la ora 6 o temperatură de 75 de grade Celsius, iar oficialii Elcen spun că societatea a furnizat căldură în jurul valorii de 76 grade Celsius.
„Elcen asigură locuitorii Capitalei că, în ciuda stării tehnice îmbătrânite a instalaţiilor RADET, depune toate eforturile necesare de furnizare a apei calde, în condiţii optime, către RADET Bucureşti”, se mai arată în comunicatul companiei.
Acesta mai reiterează faptul că programul anual de revizie a fiecărei centrale deţinută de către Elcen este stabilit încă de la începutul anului, de comun acord cu RADET Bucureşti.
„În toată perioada de vară, RADET asigură alimentarea cu apă caldă a consumatorilor, fără nicio restricţie, din centralele Elcen în alternanţă de la CET Sud sau CET Progresu, CET Vest sau CET Grozăveşti”, mai spun reprezentanţii Elcen.
Acest program de revizie este executat în fiecare an, fiind important pentru pregătirea pentru sezonul de încălzire următor, în acest caz 2016 – 2017.
Elcen a pus poprire pe conturile RADET, din cauza datoriilor de 3,5 miliarde de lei, cu tot cu penalităţi, pentru agentul termic livrat şi neplătit de regia Primăriei Generale a Capitalei.
RADET asigură 72% din necesarul de energie termică al Capitalei, iar 95% dintre consumatori sunt casnici.
Regia furnizează căldură şi apă caldă pentru circa 570.000 apartamente, în care locuiesc 1,2 milioane de bucureşteni, potrivit ultimelor date disponibile.