Două companii braziliene oferă 611 milioane de dolari pentru Chiquita

Două companii braziliene au făcut o ofertă de 611 milioane de dolari pentru distribuitorul de banane Chiquita din SUA, transmite BBC.
Economica.net - mar, 12 aug. 2014, 12:09
Două companii braziliene oferă 611 milioane de dolari pentru Chiquita

Producătorul de băuturi răcoritoare Cutrale şi conglomeratul Safra au oferit 13 dolari pe titlu, o creştere de 29% faţă de preţul acţiunilor Chiquita la închiderea şedinţei de vineri a bursei de la New York. După anunţarea ofertei titlurile companiei americane au urcat cu 31%.

Oferta companiilor braziliene rivalizează cu propusa fuziune între grupul irlandez Fyffes şi Chiquita, care ar crea cel mai mare distribuitor de banane din lume, evaluat la aproximativ un miliard de dolari.

După anunţarea ofertei de la Cutrale şi Safra, acţiunile Fyffes au scăzut cu 15% la bursa de la Londra.

Cele două companii braziliene susţin că oferta lor ‘este cu siguranţă mai bună pentru acţionarii Chiquita decât propusa fuziune cu Fyffes’.

În prezent piaţa globală a bananelor este controlată de patru companii: Chiquita, Dole Food Company, Fresh Del Monte şi Fyffes.

În mai, Fyffes a propus fuziunea cu Chiquita, noua companie urmând să fie listată la bursa de la New York şi să vândă anual aproximativ 160 de milioane de cutii cu banane, mai mult decât orice altă firmă rivală.

‘Este o piatră de hotar pentru Chiquita şi Fyffes, care aduc împreună ce au mai bun cele două companii’, a declarat şeful Chiquita, Ed Lonergan, adăugând că tranzacţia va duce la economii de costuri şi extindere regională.

Acţionarii vor primi acţiuni de la fiecare firmă, acţionarii Fyffes vor deţine aproximativ 49,3% din noua companie, iar cei ai Chiquita 50,7% din titluri.

Veniturile anuale ale celui mai mare distribuitor de banane din lume sunt estimate la 4,6 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un moment de referință în istoria colecției de automobile. ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 de miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...