Două companii din Ungaria, MVM şi Slovnaft, vor să achiziţioneze activele Enel din Slovenia

Compania energetică de stat MVM din Ungaria şi Slovnaft, membră a grupului maghiar MOL, au depus împreună o ofertă non-angajantă pentru achiziţionarea unei participaţii de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, deţinută în prezent de grupul italian Enel SpA, transmite site-ul portfolio.hu.
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 09:27
Două companii din Ungaria, MVM şi Slovnaft, vor să achiziţioneze activele Enel din Slovenia

Termenul limită pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie. Până acum şi-au exprimat interesul pentru activele Enel companii din China, Cehia, Finlanda, Rusia şi Franţa.

‘Oferta este în linie cu strategia de afaceri pe termen lung a Slovnaft, de a-şi menţine şi de a-şi întări poziţia pe piaţa regională a energiei, prin diversificarea portofoliului său. Cu acest parteneriat regional, MVM vrea să se extindă şi mai mult în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, MVM are o experienţă de peste 30 de ani în operarea centralelor nucleare’, se arată în declaraţia MOL.

De asemenea MOL apreciază că Slovnaft şi MVM Group se aşteaptă ‘la un potenţial ridicat în gestionarea capacităţilor nucleare, deoarece ambele companii au ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze pe pieţele lor regionale’.

Încă nu se cunoaşte cât ar putea obţine Enel din vânzarea participaţiei deţinute la Slovenske Elektrarne, deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale cărei costuri au fost depăşite, iar demararea proiectului a fost mult întârziată. Iniţial, proiectul ar fi trebui să coste 2,8 miliarde de euro, dar acum va costa până la 4,8 miliarde de euro, a anunţat recent Enel.

În prezent, Enel vrea să-şi reducă datoriile prin vânzarea unor active de 4,4 miliarde de euro din România şi Slovacia, în condiţiile în care Enel este cea mai îndatorată companie europeană de utilităţi. ‘Avem un plan privind vânzarea activelor din Slovacia şi România care este în derulare. Cred că la finele anului vom avea ofertele finale pe baza cărora vom decide care sunt activele pe care urmează să le vindem’, a afirmat recent şeful companiei italiene, Francesco Starace. ‘Toate resursele vor merge spre reducerea datoriei, lucru pe care îl vom face, iar după acea pentru creştere’, a adăugat directorul Enel.

Vânzarea activelor din Slovacia şi România ar implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.

În cazul activelor din România este vorba despre companii care gestionează o reţea de 91.000 de kilometri ce distribuie aproximativ 14 TWh pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi care vând aproximativ 9TWh/an unui număr de aproximativ 2,6 milioane clienţi, dintre care 2,4 milioane sunt clienţi rezidenţiali (aproximativ 20% din piaţa de retail) şi 200.000 sunt companii.

În anul 2013, aceste companii au avut venituri de 1,118 miliarde euro şi au generat un profit operaţional de 289 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...