Două companii reintră pe piaţa de capital prin Bursa de la Sibiu. Au plecat de la Bucureşti cu ani în urmă

SIF Transilvania a adus la Bursa din Sibiu (SIBEX) acţiunile fabricii de echipamene periferice Feper Bucureşti şi pe cele ale Romradiatoare Braşov, delistate de mai mulţi ani de la Bursa din Bucureşti (BVB). SIF Transilvania promite că va mai aduce o companie "cu pondere importantă în portofoliul" său.
Adrian N. Ionescu - mie, 29 ian. 2014, 10:26
Două companii reintră pe piaţa de capital prin Bursa de la Sibiu. Au plecat de la Bucureşti cu ani în urmă

SIBEX (Sibiu Stock Exchange) anunţă admiterea la tranzacţionare, începând de vineri, 31 ianuarie, a acţiunilor emise de fabrica de echipamene periferice Feper Bucureşti şi de fabrica de schimbătoare de căldură Romradiatoare Braşov.

Acţiunile vor fi prezente în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare (ATS)  administrat de SIBEX, potrivit unui raport al bursei sibiene.

Opţiunea Feper şi Romradiatoare pentru Sibex dă curaj lui Ovidiu Petru, directorul general al SIbex, să creadă „în viitorul pieţei spot (locale, n.r.), ea dovedindu-se a fi un segment cu mare potenţial în cadrul portofoliului SIBEX (…). Ne dorim ca atât prin experienţa acumulată cât şi prin deschiderea manifestată să convingem şi alţi parteneri să urmeze exemplul SIF Transilvania”.

Aluzia directorului Sibex vizează celelalte SIF-uri acţionare ale bursei, ale căror portofolii sunt pline de companii acum prezente pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în curs de desfiinţare.

Desfiinţarea Rasdaq va sili acţionarii companiilor de pe această piaţă fie să le delisteze, fie să se transfere pe o piaţă alternativă, de tip ATS, care nu le impune condiâii riguroase.

Pe piaţa de acţiuni spot a SIBEX nu existau, până acum, decât acţiunile Sibex însăşi şi cele ale Prodplast Imobiliare, acestea din urmă tot pe ATS. SIBEX este specializată în tranzacţiile cu produse derivate, mai ales futures.

Piaţa spot de acţiuni de la SIBIU a fost înfiinţată la iniţiativa lui Teodor Ancuţa, unul dintre fondatorii bursei şi preşedintele acesteia pentru mulţi ani, după ce proiectul de fuziune cu Bursa din Bucureşti a eşuat.

Ulterior, Teodor Ancuţa a fost debarcat de brokerul Cristian Sima, care a fugit din ţară după ce şi-a înşelat clienţii cu milioane de euro prin tranzacţii de mare risc.

Existenţa SIBEX este serios ameninţată, ca urmare a scăderii severe a volumului de tranzacţii cu instrumente derivate şi a neînţelegerilor cu BVB privind înfiinţarea unei noi case de compensaţii (contrapartea centrală).

SIF Transilvania (SIF3) este unul dintre acţionarii Sibex şi aducerea pe piaţa ATS a acesteia a celor două companii este mai degrabă un semnal de susţinere decât un suport financiar semnificativ.

Piaţa ATS a unei burse nu este piaţa principală, unde se fac cele mai mari tranzacţii, care pot aduce comisioane mai mari bursei,  ci sectorul cel mai puţin pretenţios, cu tranzacţii mai curând sporadice.

Feper Bucureşti s-a delistat de la BVB cu aproape 13 ani în urmă, în vreme ce Romradiatoare Braşov nici nu mai este în statisticile  BVB.

„Eforturile comune ale SIF Transilvania şi Sibex-Sibiu Stock Exchange au condus la finalizarea demersurilor de listare pe sistemul alternativ de tranzacţionare a acţiunilor FEPER Bucureşti şi ROMRADIATOARE Braşov . În scurt timp se vor lista şi acţiunile unei societăţi cu pondere importantă în portofoliul SIF Transilvania”, a declarat Stan Iulian, vicepreşedintele  executiv al SIF Transilvania.

Feper are venituri în creştere şi beneficiază de „o tehnologie de execuţie avansată”, ca de „capacităţile coroborate ale aproximativ 125 de angajaţi”, potrivit lui Dobrin Mielu, preşedintele executiv al companiei.

Şeful Feper consideră că, „printr-o bună strategie pe termen scurt şi mediu elaborată de actuala echipă managerială, societatea s-a impus în domeniul produselor mecanice fine – structuri portante modulare adresate industriei telecomunicaţiilor şi tehnicii de calcul”.

„FEPER a optat pentru listarea sa la bursa SIBEX  atât în speranţa stabilirii unei poziţionări cât mai corecte pe piaţă, cât şi a diversificării surselor de finanţare”, mai spune Mielu Dobrin.

Peste 70% din produsele realizate de Romradiatoare Braşov sunt destinate exportului. Societatea are 220 de angajaţi şi a încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 25 de milioane de lei , în creştere cu 33% faţă de 2012 şi cu 119% faţă de 2010.

„Listarea acţiunilor Romradiatoare la SIBEX reprezintă un pas semnificativ către accesul pe piaţa de capital, precum şi o foarte bună modalitate de creştere a vizibilităţii şi notorietăţii companiei pe plan naţional şi internaţional, în rândul investitorilor, partenerilor de afaceri şi clienţilor actuali, oferind posibilitatea reflectării în mod transparent către aceştia a evoluţiei activităţii şi rezultatelor companiei”, consideră Oliviu Niculescu, directorul general al companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai mulți vaccinați
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai ...
Israel este prima țară din lume care își închide complet granițele de team ultimei variante de Coronavirus, Omicron. ...
Proteste masive în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva vaccinării obligatorii împotriva COVID 19
Proteste masive în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva vaccinării obligatorii împotriva COVID 19
Aproape 40.000 de persoane au ieşit, sâmbătă, pe străzi în Austria pentru a protesta faţă de măsurile şi planurile ...
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul  City Insurance sunt direct implicați
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul ...
Falimentul City Insurance se va deschide cel mai devreme pe 12 ianuarie anul viitor, după ce instanța Tribunalului București ...