Două modele auto produse exclusiv în România, în Top 20 european

Raportul JATO Dynamics cu privire la evoluția pieței auto europene în 2023 arată că două modele produse exclusiv în România, SUV-urile subcompacte Ford Puma și Dacia Duster, s-au aflat în primele 20 de opțiuni ale clienților europeni. Totodată, Dacia Sandero a ocupat locul 2 în clasamentul general, după Tesla Model Y.
Robert Stan - sâm, 17 feb. 2024, 16:21
Două modele auto produse exclusiv în România, în Top 20 european

Conform analiștilor JATO Dynamics, vânzările de mașini complet electrice au depășit în 2023, pentru prima dată în Europa, valoarea de două milioane de unități. Astfel, cu 2.011.209 unități, Bătrânul Continent devine a doua piață pentru mașini electrice din lume după China (cca. 5 mil. unități), dar înaintea SUA (cca. 1,07 mil. unități).

Este însă important de menționat că principalii clienți de mașini complet electrice sunt companiile, nu persoanele fizice. Raportul arată că, anul trecut, doar 39% din totalul mașinilor complet electrice noi înmatriculate în Europa au ajuns la persoane fizice. Mai mult decât atât, în timp ce creșterea vânzărilor de mașini electrice pentru persoane fizice a fost de doar 4% față de 2022, majorarea în zona livrărilor către companii a fost de 51%.

Merită luat în seamă și faptul că, în regiune, România este singura țară în care vânzările de mașini complet electrice au ocupat mai mult de 10% din totalul pieței autoturismelor din 2023. Pentru comparație, același indicator s-a plasat în Grecia la doar 4,8%, ca și în Bulgaria, în Serbia a fost de 0,8%, în Ungaria de 5,4%, în Slovenia de de 9%, în Cehia de 3%, în Slovacia de 2,6%, iar în Polonia de 3,6%.

Datele JATO Dynamics arată și că, în clasamentul înmatriculărilor de autoturisme 100% electrice, Dacia Spring, model al mărcii românești asamblat în China, a ocupat locul 8, peste BMW i4 și Volvo XC40, dar sub modele ca Volkswagen ID.3, Fiat 500e, Skoda Enyaq, MG4, Volkswagen ID.4, Tesla Model 3 și Tesla Model Y.

Dacă Dacia Spring ocupă un onorant loc 8 în clasamentul electricelor, un alt model al mărcii, asamblat în Maroc, Sandero, s-a clasat pe a doua poziție în topul general al celor mai vândute autoturisme din Europa. 

Mult mai important, două modele asamblate exclusiv în România, Ford Puma și Dacia Duster, au ocupat locuri fruntașe în preferințele clienților europeni. Astfel, dacă liderul clasamentului general din 2023 a fost Tesla Model Y (251.604 unități), vehicul urmat pe celelalte două trepte ale podiumului de Dacia Sandero (234.715 unități) și Volkswagen T-Roc (204.610 unități), pe poziția a 11-a s-a clasat Ford Puma (159.704 unități), acesta devenind cel mai vândut vehicul „made in România” pe piața europeană.

Cu doar câteva poziții mai jos în clasamentul general al modelelor, Dacia Duster a ocupat locul 15 cu 154.944 de unități. Și acest vehicul este asamblat exclusiv în România. Mai jos în clasament, pe poziția 40 se mai află un model produs în România. Dacia Jogger a fost înmatriculat în 2023 în 87.822 de exemplare, acesta fiind chiar primul an complet în care vehiculul s-a aflat pe piață.

Este interesant de menționat că, în timp ce Ford Puma și Dacia Duster au fost vândute anul trecut în mai multe exemplare decât Kia Sportage, Renault Captura sau Nissan Qashqai, modelul Dacia Jogger a depășit și el în clasament mașini mult mai cunoscute precum Skoda Karoq, Fabia și Kodiaq, Toyota Aygo sau Volvo XC60.

 

Asaltul chinez se mișcă lent

O constatare interesantă a clor de la JATO Dynamics este și faptul că ofensiva chineză, atât de des menționată în ultima vreme, se află încă într-o fază incipientă. Astfel, mărcile cu baza în China au vândut anul trecut în Europa 321.918 mașini, în creștere cu 79% față de volumul atins în 2022. Totuși, ele continuă să ocupe doar 2,6% din piață.

„Deși mărcile chinezești au înregistrat o cotă de piață record de 2,6% în 2023, în creștere de la 1,7% în 2022, afirmațiile privind o invazie au fost exagerate”, a declarat Felipe Munoz, analist al JATO Dynamics.

În această speță ar mai fi de menționat și faptul că 72% din totalul mașinilor „made in China” comercializate în Europa a aparținut mărcii britanice MG, acum deținută de grupul SAIC. Această marcă – mizând pe o prezentare care include întotdeauna rădăcinile sale britanice – a reușit să atingă o cotă de piață de 1,81%, mai mare decât cele ale unor branduri precum Cupra, Suzuki, sau Mazda.

„MG beneficiază de o ofertă care include produse competitive și atractive fabricate în China, dar se folosește de statutul său de marcă britanică tradițională”, explică Felipe Munoz.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...