Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”

Două site-uri de știri au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din Rusia, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 16 oct. 2021, 10:20
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de

Ministerul justiţiei a adăugat pe lista cu „agenţi ai străinătăţii” portalul de ştiri online Rosbalt.ru şi site-ul web specializat în analiza ştirilor din actualitate Republic.

Rosbalt.ru, care un site popular, are birouri în Moscova şi Sankt Petersburg, în timp ce Republic funcţionează pe bază de abonamente.

Clasificarea ca „agent al străinătăţii” obligă un mijloc de informare în masă să facă public acest statut în toate publicaţiile, textele, videoclipurile şi mesajele sale de pe reţelele de socializare, ceea ce este foarte descurajant pentru surse şi agenţii de publicitate şi îngreunează activitatea jurnaliştilor.

„Desigur, Republic nu are finanţări din exterior, există doar graţie banilor de la abonaţi”, a declarat pe Telegram redactorul său şef, Dmitri Kolezev.

Zeci de jurnalişti şi numeroase mass-media independente, inclusiv Rain TV şi Meduza, un site de ştiri popular, au fost desemnate „agenţi ai străinătăţii” de către instanţe din Rusia.

Pe lista Ministerului Justiţiei se află, în prezent, aproape 90 de nume.

Printre mass-media independente care nu figurează pe listă se numără Echo Radio Moscova şi ziarul Novaia Gazeta, al cărui redactor-şef Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru pace săptămâna trecută alături de jurnalista filipineză Maria Ressa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat totuşi că Premiul Nobel acordat jurnalistului Dmitri Muratov nu este un „scut” care să îl protejeze de statutul de „agent al străinătăţii”. Dacă Muratov „nu încalcă legea rusă, dacă nu oferă niciun motiv pentru a fi declarat agent al străinătăţii, atunci acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Putin.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul Dudești FOTO
Cel mai vechi tramvai din București: Fabricat în urmă cu peste 90 de ani, vedetă la Buftea, stă nefolosit în depoul ...
Cel mai vechi și valoros tramvai din patrimoniul Bucureștiului ar putea fi readus la starea de funcționare pentru a participa ...
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
Rusia respinge informațiile lansate de presa americană potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina ...
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...