Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de „agenţi ai străinătăţii”

Două site-uri de știri au fost declarate vineri "agenţi ai străinătăţii" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare şi vocile critice la adresa puterii din Rusia, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 16 oct. 2021, 10:20
Două site-uri rusești sunt ultimele entități de presă introduse de Moscova pe lista de

Ministerul justiţiei a adăugat pe lista cu „agenţi ai străinătăţii” portalul de ştiri online Rosbalt.ru şi site-ul web specializat în analiza ştirilor din actualitate Republic.

Rosbalt.ru, care un site popular, are birouri în Moscova şi Sankt Petersburg, în timp ce Republic funcţionează pe bază de abonamente.

Clasificarea ca „agent al străinătăţii” obligă un mijloc de informare în masă să facă public acest statut în toate publicaţiile, textele, videoclipurile şi mesajele sale de pe reţelele de socializare, ceea ce este foarte descurajant pentru surse şi agenţii de publicitate şi îngreunează activitatea jurnaliştilor.

„Desigur, Republic nu are finanţări din exterior, există doar graţie banilor de la abonaţi”, a declarat pe Telegram redactorul său şef, Dmitri Kolezev.

Zeci de jurnalişti şi numeroase mass-media independente, inclusiv Rain TV şi Meduza, un site de ştiri popular, au fost desemnate „agenţi ai străinătăţii” de către instanţe din Rusia.

Pe lista Ministerului Justiţiei se află, în prezent, aproape 90 de nume.

Printre mass-media independente care nu figurează pe listă se numără Echo Radio Moscova şi ziarul Novaia Gazeta, al cărui redactor-şef Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru pace săptămâna trecută alături de jurnalista filipineză Maria Ressa.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat totuşi că Premiul Nobel acordat jurnalistului Dmitri Muratov nu este un „scut” care să îl protejeze de statutul de „agent al străinătăţii”. Dacă Muratov „nu încalcă legea rusă, dacă nu oferă niciun motiv pentru a fi declarat agent al străinătăţii, atunci acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Putin.

Te-ar mai putea interesa și
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO, va începe, în aprilie, lucrările de ansamblare a unei linii de......
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ...
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ...
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...