1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Două supermarketuri din Olanda retrag de la vânzare produse congelate în scandalul cărnii de cal

Două lanţuri de supermarketuri olandeze vor proceda la retragerea de la vânzare a unor produse congelate după descoperirea cărnii de cal în locul celei de vită, relatează AFP.

12 feb, 2013 | ECONOMICA.net

Supermarketurile "PLUS au retras lasagna congelată marca Primafrost de pe rafturi, ca măsură de precauţie", a declarat pentru AFP Debbie Huisman, purtătorul de cuvânt al lanţului olandez, adăugând că aceste produse nu reprezintă un pericol pentru sănătate, dar "ar putea" conţine carne de cal, fără ca acest lucru să fie înscris pe ambalaj.

Un alt supermarket, Boni, a recurs la aceeaşi măsură, a declarat Roel Vincken, un purtător de cuvânt al organismului de supraveghere alimentară şi consum (NVWA) în Olanda.

"Este o decizie pe care supermarketurile o iau ele singure, trebuie să aşteptăm rezultatele anchetei pentru a lua decizii oficiale", a adăugat el, contactat prin telefon.

NVWA a deschis o anchetă luni, pentru a afla dacă produsele ce conţin carne de cal în loc de vită au fost comercializate şi pe piaţa olandeză. Aceasta anchetează şi asupra unei eventuale implicări a companiei olandeze, între care un trader care a tranzitat carne găsită în lasagna marca Findus.

Scandalul a izbucnit în Marea Britanie când s-a constatat că lasagna acestui gigant alimentar suedez, etichetată drept lasagna de vită, conţinea carne de cal. Aceasta a fost fabricată de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectivă, de origine românească, potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un trader olandez, apoi unul cipriot, înainte de a ajunge la un furnizor francez, Spanghero, şi de a fi direcţionată către Comigel.

Ancheta desfăşurată în diferite ţări nu a permis pentru moment să se stabilească în ce măsură carnea de cal a fost etichetată fraudulos drept vită. Carnea de cal este mai ieftină decât cea de vită.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO