1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Tunelul de metrou din Drumul Taberei a fost terminat. "Cârtiţele" de fier sunt aduse azi la Răzoare ca sa sape către Eroilor

Cele două freze care sapă tunelul Magistralei 5 de Metrou Eroilor - Drumul Taberei au terminat treaba şi ies la staţia terminus Râul Doamnei. De acolo vor fi luate şi aduse înapoi la Academia Militară, de unde vor porni în sens opus către staţia Eroilor. La 1 septembrie 2015, tunelul, staţiile de metrou şi toată structura de rezistenţă ar trebui să fie gata. Metroul ar urma să fie funcţional din 2017.

15 ian, 2015 | ECONOMICA.net

Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei -Eroilor.  Lucrările la structura de rezistenţă a Metroului de Drumul Taberei au ajuns la 70%. Azi, cele două freze gigantice, botezate Varvara şi Filofteia, ies la staţia de metrou Râul Doamnei,  de unde vor fi luate şi transportate înapoi la Academia Militară pentru a săpa şi tunelul către Piaţa Operei, spune directorul Metrorex, Aurel Radu. „Suntem în grafic cu lucrările, toată structura de rezistenţă va fi finalizată până la 1 septembrie, acest an, şi începem şi lucrările de finisaje, pentru ca, la sfârşitul lui 2016, cel târziu primul trimestru 2017, tot metroul să fie gata”, afirmă Radu. Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii martie, anul curent, strada Drumul Taberei va fi redată circulaţiei.

Pentru că este finanţată majoritar din fonduri europene, Magistrala 5 de metrou are termene fixe de realizare a lucrărilor, pe care trebuie să le respecte. Altfel, Comisia Europeană poate decide să retragă sprijinul financiar pe proiect, ba mai mult, să ceară înapoi şi banii pe care deja i-a dat. Astfel, proiectul trebuie realizată în 2 etape, fiecare cu termenul său. Pentru toate lucrările de structură, staţii şi calea de rulare, termenul de execuţie este septembrie 2015. Pentru restul de lucrări, finisaje, cabluri, ventilaţie, inslusiv achiziţionarea tuturor trenurilor, termenul este 2017.

Lucrările la acest proiect au început în anul 2011. Acestea au fost sistate în prima parte a anului 2013, din cauza lipsei banilor. Ulterior, Guvernul a alocat sumele necesare şi proiectul a reuşit să fie introdus pe POS-T, benefiicind astfel de fonduri europene nerambursabile. Ulterior, alte întârzieri au apărut din cauza unor neînţelegeri financiare cu liderul de proiect, compania italiană Astaldi.

Proiectul Metroului de Drumul Taberei , Parcul Operei – Râul Doamnei, este realizat de un consorţiu format din Astaldi, FCC Construccion, AB Construction şi Delta ACM Antrepriză. Metroul de Drumul Taberei va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară şi Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu o populaţie de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.
Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro. 85% din costuri sunt acoperite din fonduri UE nerambursabile.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO