PwC: Două treimi dintre companii pregătesc noi măsuri de siguranţă a angajaţilor

Aproape două treimi (64%) dintre companiile chestionate la nivel global pregătesc noi măsuri de siguranţă a angajaţilor pentru a putea reveni la locurile de muncă, arată sondajul global PwC COVID-19 CFO Pulse, din 28 aprilie.
Economica.net - mar, 05 mai 2020, 07:12
PwC: Două treimi dintre companii pregătesc noi măsuri de siguranţă a angajaţilor

În acest context, 55% dintre respondenţi spun că vor să reconfigureze spaţiile de lucru pentru a permite distanţarea fizică şi 22% vor să-şi reducă suprafaţa birourilor.

„Majoritatea companiilor au depăşit faza de reacţie pe termen scurt faţă de criza generată de COVID-19, în care s-au concentrat prioritar asupra rezolvării problemelor imediate: siguranţa angajaţilor şi supravieţuirea afacerii. Acum trebuie să se gândească cum stabilizează activitatea pentru a funcţiona în noua normalitate. O componentă esenţială a acestor planuri o reprezintă redeschiderea birourilor, fabricilor şi a altor spaţii de lucru. Din acest motiv, primele două măsuri avute în vedere sunt siguranţa la locul de muncă şi reconfigurarea spaţiilor pentru a asigura distanţarea”, a declarat Ionuţ Simion, country managing partner al PwC România.

În noul context, 47% dintre companii intenţionează să introducă permanent munca de acasă pentru rolurile care permit acest lucru, 46% vor să accelereze automatizarea şi să introducă noi moduri de lucru şi 44% să programeze munca în ture pentru a diminua expunerea.

Impactul asupra afacerilor

În ceea ce priveşte impactul COVID-19 asupra afacerilor, nivelul de îngrijorare a rămas constant cu ediţia anterioară a sondajului, 70% dintre liderii de finanţe arătând că sunt foarte preocupaţi de acest lucru şi majoritatea (80%) aşteaptă o scădere a veniturilor şi profitului.

Din perspectiva industriei, directorii financiari ai companiilor de retail sunt cei mai îngrijoraţi (75%), din cauza reducerii încrederii consumatorilor, dar şi a puterii de cumpărare, ca urmare a scăderii veniturilor. Potrivit sondajului, cel mai scăzut nivel de îngrijorare cu privire la impactul potenţial asupra afacerilor a fost raportat de liderii de finanţe din energie, utilităţi şi resurse (57%).

Ponderea respondenţilor care consideră că organizaţia lor ar putea reveni la activitatea obişnuită (‘business as usual’) în termen de trei luni, în cazul în care criza ar fi încheiată astăzi, a scăzut la 49% de la 56% în ediţia anterioară a sondajului.

Potrivit aceluiaşi sondaj, principala prioritate a liderilor de finanţe este ţinerea sub control a cheltuielilor. Astfel, ponderea celor care iau în considerare măsuri de reducere a costurilor a crescut la 82%, de la 77% în ediţia anterioară. În topul preocupărilor directorilor financiari se află recesiunea globală (69%), impactul financiar asupra operaţiunilor companiei (67%) şi reducerea consumului (58%, în creştere de la 39% în studiul anterior).

Totodată, respondenţii din sectorul financiar sunt cei mai preocupaţi de recesiune (74%) şi impactul financiar (72%). Cei mai pesimişti CFO sunt cei din Irlanda, 98% aşteptându-se la scăderi ale afacerilor. „Chiar şi în ţările cu o perspectivă mai optimistă, directorii financiari se aşteaptă la reduceri ale veniturilor: Elveţia (80%), Danemarca (73%) şi Germania (66%)”, mai arată sondajul.

La nivel de industrii, liderii de finanţe din servicii financiare (86%), industria manufacturieră şi auto (86%) şi retailul (80%) au cea mai mare pondere de CFO care estimează scăderea veniturilor.

Potrivit sondajului, aproximativ jumătate dintre directorii financiari spun că vor acorda prioritate dezvoltării opţiunilor alternative de aprovizionare (52%), înţelegerii stării financiare şi operaţionale a furnizorilor lor (50%) şi schimbării clauzelor contractuale (42%), iar 56% intenţionează să includă impactul în situaţiile financiare.

Sondajul a fost realizat în 28 aprilie în rândul a 871 de directori financiari din 24 de ţări: Armenia, Azerbaidjan, Brazilia, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Japonia, Kazahstan, Malta, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Filipine, Portugalia, Singapore, Slovacia, Suedia, Elveţia, Thailanda, Turcia, SUA şi Vietnam.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...