Douăsprezece CET-uri vor împrumuta cărbune şi păcură din rezerva de stat pentru iarna 2013-2014

Un număr de 12 centrale electrice de termoficare (CET-uri) vor împrumuta cărbune şi păcură de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Departamentul pentru Energie.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 12:16
Douăsprezece CET-uri vor împrumuta cărbune şi păcură din rezerva de stat pentru iarna 2013-2014

Astfel, din rezerva de stat va fi scoasă o cantitate de 887.000 de tone de cărbune şi de 112.325 de tone de păcură.

Cele mai mari cantităţi de cărbune vor fi împrumutate Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin (377.000 de tone) şi CET Govora (250.000 de tone). Alte centrale care primesc cărbune din rezerva de stat sunt CET Arad, Electrocentrale Oradea şi Colterm Timişoara.

Totodată, Electrocentrale Bucureşti va primi cea mai mare cantitate de păcură (50.000 de tone), urmată de Electrocentrale Galaţi (15.000 de tone) şi de Dalkia Termo Prahova (14.000 de tone). Mai primesc păcură Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, CET Hidrocarburi Arad, CET Govora, Electrocentrale Oradea, Dalkia Termo Iaşi, Modern Calor Botoşani şi Termica Brad.

‘Capacitatea utilă reală de stocare a combustibililor din centrale este ocupată de stocurile Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în proporţie de 70% la cărbune energetic, respectiv 50% la păcură. Pentru îndeplinirea prevederilor din program referitoare la livrările de combustibili, este necesar ca spaţiile de depozitare să fie disponibile într-un procent cât mai mare pentru stocurile utile ale centralelor. De asemenea, achiziţionarea de combustibili în această perioadă conduce la blocarea unor sume de bani, la degradarea cărbunelui energetic stocat şi la blocarea spaţiului de depozitare al centralelor’, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.
De asemenea, având în vedere şi prognoza de creştere a consumului de energie electrică şi termică prevăzută în Programul de iarnă, se impune luarea măsurilor pentru asigurarea necesarului de cărbune energetic şi păcură, mai spun autorii proiectului.

‘Aceste măsuri pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a Sistemului Electroenergetic Naţional constituie o situaţie extraordinară şi vizează interesul general şi imediat, motivând promovarea unei ordonanţe de urgenţă în condiţiile art.115 alin.(4) din Constituţia României, republicată. Caracterul de urgenţă este justificat de necesitatea adoptării unor măsuri pentru corelarea consumurilor de energie electrică şi termică potrivit Programului de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a Sistemului Electroenergetic Naţional în perioada octombrie 2013 – martie 2014, necesarul de combustibil, precum şi evitarea eforturilor financiare mari pentru producătorii de energie electrică, care ar avea influenţe negative asupra preţului de cost suportat de populaţie la energia electrică şi termică justifică promovarea prezentului act normativ, astfel încât să poată fi aprobat de Guvern până la data începerii sezonului friguros’, se mai arată în nota explicativă.

Neluarea acestor măsuri urgente poate pune în pericol funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi alimentarea populaţiei cu căldură, mai menţionează documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...