Douăzeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran. Ortaci de la toate minele vor protesta, marţi, în curtea CEH

Douăzeci de ortaci de la Mina Livezeni s-au blocat, luni, în subteran, nemulţumiţi de denunţarea contractului colectiv de muncă, în timp ce la termocentrala Mintia numărul celor aflaţi în greva foamei a ajuns la 73. Minerii de la toate unităţile vor protesta, marţi, în curtea CEH din Petroşani, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 21 mart. 2016, 19:26
Douăzeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran. Ortaci de la toate minele vor protesta, marţi, în curtea CEH

Potrivit reprezentanţilor minerilor, luni, un număr de 20 de ortaci s-au blocat în subteran la Mina Livezeni, nemulţumiţi că a fost denunţat contractul colectiv de muncă şi că nu s-au început negocieri în acest sens.

Minerii care s-au blocat în subteranul Minei Livezeni sunt din schimbul unu, ei refuzând să iasă la suprafaţă la terminarea programului de lucru.

În acelaşi timp, numărul angajaţilor termocentralei Mintia care au intrat în greva foamei a ajuns, luni seară, la 73 de persoane.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, Mircea Crişovan, o tânără aflată în greva foamei a fost transportată la spital cu o ambulanţă, după ce i s-a făcut rău, ea fiind lăsată să plece acasă după ce a primit îngrijiri medicale.

La rândul său, preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, a declarat, pentru News.ro, că marţi, de la ora 13.30, va avea un protest în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroşani, la care vor participa mineri de la toate unităţile din cadrul complexului. Protestul vine ca urmare a denunţării contractului colectiv de muncă şi a lipsei unor negocieri pe această temă.

Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”, a precizat că la protest vor participa mineri care se află în timpul liber, pentru a nu fi afectată producţia.

Nica a spus că va contesta în instanţă denunţarea contractului colectiv de muncă.

De asemenea, minerii cer demisia întregii conduceri a CEH şi sunt nemulţumiţi că toţi angajaţii, atât cei din subteran, cât şi cei de la suprafaţă, trebuie să intre, pe rând, în şomaj tehnic timp de zece zile, mai puţin conducerea complexului.

Luni dimineaţă, 17 angajaţi ai termocentralei Mintia au intrat în greva foamei, nemulţumiţi de faptul că toţi salariaţii termocentralelor Mintia şi Paroşeni sunt obligaţi să intre în şomaj tehnic timp de zece zile. Ulterior, lor li s-au adăugat alţi colegi, astfel la prânz numărul protestatarilor era de 60.

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă de la începutul acestui an şi care se confruntă cu o situaţie gravă, a denunţat contractul colectiv de muncă, începând cu 17 martie, motivând decizia prin faptul că este nevoie de noi economii la nivelul cheltuielilor, care să permită continuarea activităţii, anunţa, vineri, compania.

Decizia de denunţare a contractului colectiv de muncă a venit în contextul intenţiei de reorganizare a societăţii de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova.

Ca urmare, vineri, minerii din schimbul al doilea de la Mina Lupeni au protestat în curtea CEH din Petroşani, nemulţumiţi că firma care se ocupă de insolvenţa companiei a denunţat contractul colectiv de muncă, ei temându-se că veniturile le vor scădea astfel cu 20 la sută.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri seară, de Complexul Energetic Hunedoara (CEH), 13 sporuri primite de mineri în baza contractului colectiv de muncă vor rămâne valabile, în urma denunţării acestui contract de către administratorul judiciar al companiei aflate în insolvenţă.

Astfel, conform sursei citate, nu sunt afectate salariul de bază lunar brut, sporul pentru vechimea în muncă, sporul pentru fidelitate, sporul de periculozitate, sporul de front, sporul de şef echipă/ brigadă/ schimb, sporul pentru radiaţii, sporul pentru condiţii nocive şi periculoase, sporul pentru mobilitate, sporul pentru confidenţialitate, sporul pentru condiţii deosebite, sporul pentru lucru în timpul nopţii, sporul pentru lucru efectuat sâmbăta, duminica şi în zilele de sărbători legale, sporul pentru orele lucrate suplimentar faţă de norma lunii, zilele de concediu negociate în Contractul Individual de Muncă, alte drepturi prevăzute de lege (indemnizaţia de concediu, indemnizaţia pentru concedii medicale, zile libere pentru donarea de sânge conform legii, diurna conform legii).

În schimb, sunt afectate alte drepturi, precum tichetele de masă, tichetele cadou, masa caldă pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă în procent de 100%, adaosurile pentru sărbătorirea Zilei meseriei, a Crăciunului, pentru Ziua Femeii, cota de combustibil (energie electrică şi termică), cadourile pentru copiii minori ai salariaţilor, ajutoarele financiare sau transportul gratuit la şi de la locul de muncă. De asemenea, se mai pierd unele drepturi acordate doar în cazul concedierii, respectiv plăţi compensatorii acordate la concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului şi plăţi compensatorii acordate în cazul concedierii colective.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) SIX S.A., informează instituția prin intermediul unui comunicat transmis......
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor moderne
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor ...
Specialiști grupului Continental din România colaborează, în echipe internaționale, pentru dezvoltarea așa-numitelor ...
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu ...
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...