Dr. Fischer Dental: Scumpirea energiei a condus la creşterea implicită a cheltuielilor de transport, precum și la majorări de prețuri pe tot lanțul de aprovizionare cu materii prime și materiale

Dr. Fischer Dental, jucător mare din piaţa românească de tehnică dentară, a încheiat primul semestru al anului 2022 cu cifră de afaceri de 5,06 milioane de lei, cu 2% mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2021. Mediul inflaționist instalat la nivel mondial în primul semestru din 2022 a afectat și continuă să afecteze o parte din activitatea Dr. Fischer. Scumpirea materialelor de producție se reflectă în creșterea costului de producție, iar scumpirea energiei a condus la creșterea implicită a cheltuielilor de transport, precum și la majorări de prețuri pe tot lanțul de aprovizionare cu materii prime și materiale, se arată în raportul de activitate al companiei Dr. Fischer Dental în primul semestru, consultat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - vin, 30 sept. 2022, 12:04
Dr. Fischer Dental: Scumpirea energiei a condus la creşterea implicită a cheltuielilor de transport, precum și la majorări de prețuri pe tot lanțul de aprovizionare cu materii prime și materiale

„Creșterea prețurilor manifestată de-a lungul întregului lanț de furnizare, precum și la energie va continua să se manifeste și în cea de-a doua jumătate a anului și ne putem aștepta la o reducere a cererii de servicii stomatologice. Totuși, estimarea noastră este că reducerea nu va fi la fel de puternică în privinţa serviciilor de protetică,” a spus Antoaneta Fischer, fondatoarea Dr. Fischer Dental, în raportul semestrial al companiei, analizat de Economica.net.

Dr. Fischer Dental a avut cheltuieli de exploatare în valoare de 5 milioane de lei în primul semestru al anului 2022, cu 20% mai mari decât cele efectuate în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată raportul de activitate semestrial al grupului Dr. Fischer Dental, consultat de Economica.net.

Pe de o parte, cheltuielile de exploatare ale grupului au crescut din cauza inflaţiei care a condus la creșterea costurilor cu materiile prime și materialele, cu personalul, dar și cu alte servicii prestate de către terți, precum transporturile și alte servicii externe.

Pe de altă parte, creşterea cheltuielilor de exploatare în perioada analizată e influenţată de cheltuielile pe care le-au implicat înființarea de către grupul Dr. Fischer Dental a unei societăți Germania și deschiderea punctului de lucru din Düsseldorf.

Prima jumătate a acestui an a adus companiile din toate domeniile în fața unui climat mult mai puțin favorabil decât în 2021 și nici piața serviciilor dentare nu a făcut excepție. Creșterilor de prețuri la materii prime, energie, transporturi și alte servicii li s-a adăugat și o stagnare a cererii de servicii, ceea ce s-a reflectat și în rezultatele noastre. Cu toate acestea, am continuat să facem investiții în această perioadă, fiind convinși că, pe baza lor, vom obține rezultate foarte solide în viitor. O dantură sănătoasă la nivel funcțional și estetic va rămâne o prioritate pentru toți oamenii, în orice context economic, așadar – chiar dacă va fi marcată de fluctuații – cererea pentru serviciile noastre se va menține”, a declarat dr. Antoaneta Fischer, fondatoarea Dr. Fischer Dental.

Cererea la nivel european pentru serviciile stomatologice a fost în stagnare începând cu luna februarie, din cauza incertitudinii evoluției economice și inflației, pacienții mergând la stomatolog mai degrabă în cazurile de durere sau de urgență și mai puțin pentru serviciile de prevenție sau de estetică. „Preconizăm că este probabil ca acesta să fie trendul și pentru al doilea semestru al anului 2022”, spun acţionarii companiei în raportul antemenţionat.

„Din cauza creșterii prețurilor la energie și combustibili se remarcă o ușoară întârziere pe partea de livrare a materiilor prime, costul cu transportul fiind și de zece ori mai mare decât în anul 2021, în unele cazuri”, atrag atenţia acţionarii companiei în raportul semestrial, analizat de Economica.net.

Incertitudinile pentru al doilea semestru din 2022 „se leagă mai mult de temerea de recesiune pe piața europeană, mai ales în Germania, unde grupul Dr. Fischer are un interes real de a se extinde. Este greu de anticipat cât de mult va scădea consumul la nivel general sau pe piața stomatologică, în mod special; ceea ce putem afirma este faptul că pacienții în Germania vor continua să folosească serviciile stomatologice tocmai datorită faptului că au cel mai bine dezvoltat și cel mai bogat sistem public de asigurări medicale”, se mai arată în raportul semestrial al companiei.

Primele șase luni ale anului 2022 au fost marcate de listarea Dr. Fischer Dental pe piața AeRO a BVB, înființarea unei societăți afiliate – Dr. Fischer Dental GmbH, în Germania, precum și de finalizarea unor achiziții de retehnologizare.

Grupul Dr. Fischer este jucător mare în piaţa românească de tehnică dentară. Grupul a fost fondat de către medicul stomatolog Antoaneta Fischer în anul 1995.

Grupul Dr. Fischer e format din patru societăți:

  • Dr. Fischer Dental SA (societate-mamă);
  • Dr. Fischer Digital Lab SRL;
  • Smart Dental Services (SDS) SRL;
  • Dr. Fischer Dental GmbH (o societate afiliată înființată în Germania în 2022).

Grupul produce lucrări protetice pe care le vinde în România şi în străinătate. Clienții grupului Dr. Fischer sunt clinicile și cabinetele stomatologice, precum și laboratoarele de tehnică dentară.

Te-ar mai putea interesa și
Iranul va începe construirea unei centrale nucleare în sud-vestul țării
Iranul va începe construirea unei centrale nucleare în sud-vestul țării
Iranul va începe construirea unei centrale nucleare în sud-vestul ţării, după zeci de ani de planificare a proiectului, relatează sâmbătă dpa, relatează Agerpres....
Clotilde Armand a cerut Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea și salvarea Casei Miclescu de pe Kiseleff. A fost refuzată
Clotilde Armand a cerut Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea și salvarea Casei Miclescu de pe Kiseleff. A fost ...
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, solicită Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea şi salvarea imobilului ...
România a început exportul de gaze naturale către Republica Moldova
România a început exportul de gaze naturale către Republica Moldova
România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, ...
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în ...