Draghi: BCE va pregăti în următoarele săptămâni un mecanism pentru achiziţii de obligaţiuni

Economica.net
02 08. 2012
draghi_04965400_85833700_77059600_78614700

Actualele randamente plătite de unele state sunt inacceptabile, a afirmat Draghi într-o conferinţă de presă organizată la finalul unei şedinţe de politică monetară. Şeful BCE a repetat că euro este „ireversibil”.

Noul program de achiziţii de obligaţiuni este diferit de precedentul, a spus el. Guvernele trebuie să-şi îndeplinească angajamentele privind reformele fiscale pentru a putea beneficia de program. De asemenea, mecanismul se va concentra pe achiziţia de instrumente financiare cu maturitate mai scurtă.

Italia şi Spania trebuie să ceară pachete de ajutor financiar, condiţionate de luarea anumitor măsuri, pentru a primi sprijin din partea Mecanismului European de Stabilitate/Fondul de Stabilitate Financiară şi a BCE, potrivit preşedintelui BCE.

„Este un efort diferit de precedentul (program de achiziţii de obligaţiuni, n.r.). Se încadrează foarte clar în mandatul nostru, printre instrumentele de politică monetară”, a declarat Draghi, citat de cotidianul The Guardian.

Draghi nu a fixat limite pentru achiziţiile de obligaţiuni ale BCE, o schimbare majoră faţă de programul lansat de predecesorul său, Jean-Claude Trichet, notează Financial Times.

Orice acţiune a BCE de achiziţie de obligaţiuni în sprijinul unor state este condiţionată de utilizarea de către guvernele zonei euro a fondurilor de urgenţă. BCE a cheltuit până în prezent 210 miliarde de euro pentru achiziţia de obligaţiuni prin programul lansat în mai 2010.

Preşedintele BCE se aşteaptă ca tensiunile de pe piaţa datoriilor să afecteze creşterea economică a zonei euro. Şomajul va avea, de asemenea, impact asupra creşterii, lovită şi de încetinirea înregistrată la nivel global.

În unele ţări au fost înregistrate prime de risc extrem de ridicate pentru unele guverne din zona euro. Această situaţie limitează politica monetară, a spus el.

BCE va lua măsuri şi în privinţa îngrijorărilor investitorilor privaţi referitoare la o eventuală prioritate la plată a obligaţiunilor deţinute de BCE, a adăugat Draghi.

Acordarea unei licenţe bancare Mecanismului European de Stabilitate, propunere susţinută de Franţa şi Italia, contravine legislaţiei europene, a declarat preşedintele BCE. Licenţa bancară ar da dreptul fondului să acceseze lichidităţi de la BCE.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la 0,75%, decizie anticipată de majoritatea economiştilor.