Dragnea: De la 1 septembrie se va demara achiziţia a cel puțin 20 de aeronave de către Tarom

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut publice măsurile pe care le va lua noul Guvern imediat după investirea acestuia. Printre măsuri se numără și achiziţia a cel puțin 20 de avioane pentru Tarom. Compania naţională de transport aerian mai are 23 de avioane, după ce aeronavele de tip Airbus A310 au fost retrase recent din flotă.
Andrada Ghira - joi, 15 dec. 2016, 20:21
Dragnea: De la 1 septembrie se va demara achiziţia a cel puțin 20 de aeronave de către Tarom

„De la 1 septembrie se va demara procesul de achiziție a cel puțin 20 de aeronave de către Tarom. Este primul pachet„, a declarat Liviu Dragnea, liderul PSD, în cadrul unei conferințe de presă. 

Dragnea nu a precizat prin ce metodă ar putea fi achiziționate avioanele, din moment ce un singur avion Airbus A320, model operat cu preponderență de Wizz Air, are un preț de listă de 98 de milioane de dolari, iar costul pentru 20 de avioane ar fi de circa două miliarde de dolari. 

Una dintre problemele Tarom, care în ultimii ani zboară doar pe pierderi, este flota pestriță, cu trei tipuri de avioane. Managerul privat Christian Heinzmann dorea în 2013 standardizarea flotei și spunea că Tarom ar reduce rapid din pierderi. Doar costul pentru combustibil s-ar fi redus cu 35%.

„Noi preferăm să luăm avioane în leasing operaţional. Pentru a cumpăra avioane e nevoie de mulţi bani, iar pentru moment cred că trebuie sa fim atenţi”, spunea Heinzmann la începutul lui 2013. 

La trei ani de la această declarație, Heinzmann era îndepărtat din companie și spunea că Consiliul de Administrație al Tarom s-au opus multor măsuri necesare, între care decizia de a reînnoi flota. În ultimii ani, CA al Tarom a fost schimbat pe bandă rulantă sub conducerea guvernului condus de Victor Ponta. 

„Compania are nevoie de o nouă flotă, armonizată. Astăzi avem Boeing, avem Airbus, avem trei tipuri diferite de avioane. Este foarte scump, pentru că fiecare aeronavă are piloţi diferiţi, tehnicieni diferiţi, ceea ce multiplică costurile. Toate aceste lucruri nu au avansat, au ajuns în consiliul de admnisitraţie şi au rămas acolo„, a declarat Heinzmann pentru News.ro. 

Tarom mai are în flotă 23 de avioane, după ce două modele Airbus A310 au fost retrase din flotă. În plus, în ultimele luni, Tarom s-a confruntat cu mai multe probeleme tehnice la aeronavele ATR. 

La începutul lunii noiembrie, Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat că a avut deja discuţii Boeing şi ATR, dar că va avea discuții și cu Airbus, Embraer şi Bombardier pentru a înlocui în viitor întreaga flotă a Tarom. 

Te-ar mai putea interesa și
Kremlinul se aşteaptă ca Ucraina să-şi asume „situaţia reală” şi să accepte cererile Rusiei
Kremlinul se aşteaptă ca Ucraina să-şi asume „situaţia reală” şi să accepte cererile Rusiei
 Rusia se aşteaptă ca Ucraina să conştientizeze "situaţia reală" care se creează în prezent pe teren şi, prin urmare, să accepte cererile Moscovei de a negocia o încetare a focului, a......
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista proiectelor și banii pentru fiecare
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista ...
Comisia Europeană a aprobat proiectele depuse de România spre finanțare prin Fondul de Modernizare, potrivit ministrului ...
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Banca Naţională a României ar putea analiza o creştere a pasului de întărire a politicii monetare, iar în şedinţele ...
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Guvernul britanic a anunţat joi o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze, alături de un ...