Dragnea: România are unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa

Economica.net
05 04. 2013
dragnea_25212500_77189800

„Este o situaţie îngrozitoare: zone care sunt dezvoltate, zone care sunt foarte sărace. Este unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa, dacă nu cel mai. O ţară este stabilă, o ţară poate reprezenta speranţă pentru locuitorii ei dacă nivelul de dezvoltare este destul de echilibrat între diverse zone şi regiuni, între rural şi urban. La noi nu este aşa. Acesta este rezultatul actualului sistem. Timp de 23 de ani, din păcate, nu a existat o voinţă politică fermă pentru a face două lucruri: să existe curaj pentru a reforma, pentru a reorganiza sistemul administrativ din ţara noastră – şi din păcate noi avem astăzi acelaşi sistem de dinainte de Revoluţie, aceleaşi direcţii judeţene, doar şi-au mai schimbat denumirile, o birocraţie poate şi mai mare, un sistem public care devine din ce în ce mai brutal şi agresiv cu oamenii, adică cu cei care îl plătesc şi îl susţin; iar pe de altă parte nu s-a dorit, nu s-a putut, nu s-a ştiut să se pună pe masă un plan de dezvoltare”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea apreciază că România se prezintă ca o ţară „zdrenţuită” din punct de vedere al dezvoltării şi speră ca propunerea de configurare a regiunilor, ce va fi făcută publică în luna iunie sau iulie, să fie „un argument serios pentru dezvoltare”. Viceprim-ministrul a ţinut să precizeze că regionalizarea României nu va fi făcută pe criterii etnice, politice sau istorice, iar principiul fundamental va fi funcţionalitatea. Dragnea consideră că actuala formă a regiunilor de dezvoltare poate fi luată în calcul, dar cu menţiunea ca acestea să se transforme în regiuni administrative, deoarece actualele regiuni sunt „pur statistice”.

Ministrul Dezvoltării Regionale s-a pronunţat de asemenea în favoarea repartizării pe mai multe judeţe a instituţiilor regionale ce vor rezulta în urma acestui proces. „Este important ca fiecare judeţ, fiecare comunitate judeţeană să simtă că primeşte ceva din beneficiile regionalizării. Poate, dacă facem reşedinţa la Cluj sau Oradea, Bistriţa primeşte inspecţia silvică regională, poate alt judeţ primeşte direcţia regională de finanţe, alt judeţ va fi centrul economic al regiunii. Cu cât este mai repartizată puterea de decizie în interiorul regiunilor, cu atât ne atingem obiectivul, şi anume să dezvoltăm echilibrat. Dacă iar concentrăm într-un singur loc, înseamnă că locul acela se va dezvolta foarte mult, iar cei de la periferie tot vor aştepta. Noi vrem să facem o reţea de tip fagure: legături strânse între toate localităţile din regiunea respectivă, cu poli de creştere în marile aglomerări urbane, reşedinţele de judeţe să fie iar nişte poli de dezvoltare, toate oraşele să fie centre de dezvoltare zonală, iar comunele o să fie stimulate să se asocieze, în aşa fel încât toată această reţea să se tragă una pe alta şi să nu mai fie nicio comună izolată, niciun oraş izolat”, a explicat Dragnea.

Liviu Dragnea a participat vineri seară, în calitate de secretar general al PSD, la conferinţa judeţeană de alegeri a organizaţiei PSD Bistriţa-Năsăud, unde actualul lider al filialei, Radu Moldovan, a fost reconfirmat în funcţie pentru cel de-al treilea mandat.