Dragoș Mateescu, Dell: Din păcate în România sunt foarte mulți cetățeni care nu au acces la internet

Dezvoltarea infrastructurii IT din Romania si extinderea accesului cetățenilor către acestea reprezintă un factori majori pentru o economie performantă.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 21:00
Dragoș Mateescu, Dell: Din păcate în România sunt foarte mulți cetățeni care nu au acces la internet

“În privința pieței românești noi avem multe lucruri de făcut, s-au făcut până acum, dar ce mă interesează pe mine este să văd toate aceste infrastructuri mult mai folosite ca până acum mai ales de cei care nu au acces. Din păcate în România sunt foarte mulți cetățeni care nu au acces la internet, este un adevăr pe care trebuie să îl privim în față”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dragoș Mateescu, regional director Dell South Emerging Europe.  

Potrivit acestuia, statul român poate să facă mai mult pentru susținerea sectorului de IT&C decât să lanseze niște simple licitații. “Dezvoltarea unei țări, inclusiv a României, este foarte dependentă de aceste investiții și de modul în care sunt folosite ulterior”, a mai spus oficialul Dell.

Conștientizarea importanței investițiilor în IT

“IT-ul trebuie văzut ca un factor ce determină dezvoltarea tuturor celorlalte sectoare economice, cel care aduce acel return of investment pentru accelerarea dezvoltării economice în România. Din acest punct de vedere s-au făcut multiple progrese. De exemplu, la Ministerul de Finanțe am observat aceste certificate digitale care evident ne-au dus pe o treaptă superioară și care permit o administrare mult mai corectă și mult mai precisă, dar pe de altă parte ar trebui facilitat accesul pentru toate domeniile” ne-a mai spus Mateescu.

Acesta este de părere că marile corporații și IMM-uri știu că au nevoie de IT problema este cum vor reuși companiile din sectorul IT să transmită un mesaj al avantajelor și beneficiilor le poate aștepta de la asemenea investiții.

Anul 2012 a fost unul de cotitură

“În 2012 piața evident a fost afectată, dar depinde care sunt sectoarele care au fost cele mai afectate. Este evident ca piața consumer – retail a fost cea mai afectată și a suferit în acelasi timp și o transformare mult mai mare decât în rest. Apariția tabletelor este un fenomen care trebuie luat în considerare în acest moment dar și în viitor deoarece a schimbat foarte mult modul de utilizare a device-urilor cu interfață directă către o persoană (PC-uri, tablete)”, a declarat reprezentantul Dell.

Potrivit analiștilor, piața IT&C a crescut în 2010 – 2011, iar de anul trecut a luat-o pe un trend descendent.

“Anul 2012 reprezintă în viziunea mea un an de cotitură în acastă zonă. Partea pozitivă este datorată faptului că IT-ul a devenit un factor determinant și obligatoriu în orice sector, practic nu se mai poate concepe nimic fără IT în acest moment. Este adevărat că astfel IT-ul este expus urmărilor oricărei crize sau oricarei dezvoltări și va urma restul economiei”, a mai spus Dragoș Mateescu.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...