Dragoș Anastasiu, din perspectiva de consultant: Mulți antreprenori confundă valoarea imobiliară cu valoarea de business

Mare parte din antreprenorii mici și medii din România nu își evaluează corect afacerea atunci când caută un investitor căruia să vândă. De multe ori confundă valoarea imobiliară cu valoarea businessului, explică Dragoș Anastasiu, din postura de consultant, la șase luni după ce a lansat AdWise, un cluster de consultanță pentru antreprenorii mici. De asemenea, accesul la finanțare este blocat nu de faptul că nu sunt bancabili, ci lipsa de organizare în documente. ,,Aici intervenim noi, și îi ajutăm să se pregătească profesionist pentru momentul în care aplică pentru finanțare,,, explică antreprenorul în serie și fondatorul Eurolines.
Ion Dobreanu - sâm, 14 mai 2022, 22:33
Dragoș Anastasiu, din perspectiva de consultant: Mulți antreprenori confundă valoarea imobiliară cu valoarea de business

La șase luni de la lansarea companiei de consultanță Ad-wise, Dragoș Anastasiu și partenerii săi au deja în portofoliu aproximativ 20 de companii antreprenoriale pe care le-au ajutat sau încă le ajută să-și îndeplinească diverse obiective. Acestea sunt cele care au trecut de rigurosul proces de selecție, în care echipa Ad-wise a evaluat businessul și a oferit potențialilor parteneri o radiografie clară a acestuia.

Au trecut șase luni de la lansarea Ad-wise. Cum a evoluat compania în aceste luni? Câți antreprenori au la expertiza experților Ad-wise?

Lucrurile au stat chiar mai bine decât am estimat noi la lansare. Am avut aproximativ 100 de cereri. Acestea au intrat în procesul de selecție și am trecut în etapa a doua cu circa 20. Domeniile în care activează aceste companii sunt variate, de la fashion și desing interior până la dezvoltare de new business, servicii sau distribuție utilaje. Au apelat la noi antreprenorii mici și medii, mai ales cei cu cifre de afaceri până în 100 de mii de euro și cei care depășesc 5 milioane de euro pe an. În funcție și de mărime și specificul activității, cei care ne-au căutat și-au dorit soluții de dezvoltare, proceduri interne, reorganizare și optimizare.

Care sunt cele mai mari provocări pe care antreprenorii le-au pus pe masa Ad-wise?

Nevoia de finanțare și nevoia de dezvoltare, ambele corect identificate de antreprenori, dar greu de îndeplinit fără un know-how adecvat. Mulți nu știau cum să solicite finanțare, cum să își prezinte businessul în fața băncii. Uneori nu e suficient să fii bancabil, trebuie să știi să îți prezinți businessul. De asemenea, pentru cei care nu sunt bancabili acum, i-am ajutat sa identifice ce și cum să rentabilizeze să fie bancabili în viitorul apropiat. De asemenea, când vorbim despre dezvoltare, sunt anumite concepte și strategii pe care trebuie să le cunoști, iar de multe ori teoria nu e suficientă, ci ai nevoie de practică și experiență. Un exemplu simplu, chiar nu poti accesa unele proiecte de dezvoltare dacă echipa nu e pregătită, dacă angajații nu au cursuri, nu sunt aliniați.

Ce a reușit Ad-wise să facă pentru antreprenorii care au venit să se consulte cu experții?

Jumătate dintre antreprenorii care ne-au abordat vor să vândă businessul. Decizia lor are la bază atât argumente obiective, cât și unele subiective. Foarte mulți s-au speriat de criză, alții s-au panicat pentru că au ajuns la un nivel la care afacerea nu mai era ușor de gestionat, iar alții pur și simplu nu erau conștienți că lucrurile merg în direcția bună.

În plus, mulți nu erau pregătiți să fie atractivi pentru vânzare. Și aici este vorba mai ales de cei care nu erau deloc flexibili, adică de cei care își setaseră niște obiective clare, pe care nu aveau de gând să le ajusteze în cazul unei eventuale oferte.

La fel, foarte mulți nu știau exact ce vor și nu știau cum să își evalueze corect businessul. De multe ori confundau valoarea imobiliară cu valoarea businessului. Procesul de selecție îi ajuta să își radiografieze corect afacerea. Astfel, echipa Ad-wise le oferă instrumentele necesare să raspundă la toate întrebările, să interpreteze cifrele, să gândească SMART. Pot astfel să crească valoarea profesională a angajaților, să dezvolte cultura organizațională, să știe cum să abordeze finanțatori și, poate cel mai important, să evalueze corect de ce finanțare are nevoie. Avem inclusiv o companie care a venit să ne ceară ajutor să își caute investitor și mă gîndesc dacă investesc chiar eu în această afacere. Din ceea ce am spus până acum poate s-ar putea înțelege că cei care au apelat la noi nu erau pregătiți pentru business. Nimic mai fals! Ei au reușit să construiască afaceri într-un mediu destul de dificil, iar simplul fapt că realizează că au nevoie de sprijin îmi dovedește încă o dată că sunt antreprenori adevărați, deschiși la minte și cu dorință de a face lucrurile și mai bine.

La câte companii oferă consultanță Ad-wise în acest moment?

În prezent, lucrăm efectiv cu cinci companii din domenii precum distribuție de utilaje, design interior, fashion sau servicii ospitaliere. De exemplu, una dintre ele este o companie care distribuie utilaje pentru construcții sau selecția de deșeuri. Cu ajutorul AdWise, aceasta va obține o finanțare de un milion de euro pentru planurile ambițioase de dezvoltare pe care le are. Procesul de pregătire pentru a ajunge să fii bancabil, mai ales într-o companie antreprenorială, poate fi complicat. Banca are nevoie de multă disciplină în acte, iar asta implică un oarecare proces birocratic pentru care o companie mică trebuie să depună un efort semnificativ. Ei bine, cu ajutorul colegilor mei, toate aceste probleme se remediază în scurt timp.

Cum ați caracteriza, în câteva cuvinte, filosofia de business a Ad-wise?

Cred că ceea ce am reușit să facem până acum este rezultatul unei mentalități deschise. Strict în cazul Ad-wise, aș rezuma direcțiile de acțiune la următoarele șapte moduri de a interacționa, a evalua și a oferi noi perspective:

Nu am oferit soluții, ci am construit împreună cu antreprenorii

Am oferit îndrumare atunci când ni s-a cerut

Am arătat că se poate, atunci când ei nu mai credeau

Ne-am sfătuit atunci când incertitudinea a venit

Am reușit să vorbim cu ei și să le ascultăm problemele

Am reușit să venim cu o nouă perspectivă la provocările lor

Am reușit să le arătăm că nu sunt singuri și că împreună putem trece prin provocări

Ce sfaturi oferiți dvs și consultanții Ad-wise antreprenorilor care se luptă cu creșteri de costuri neprevăzute în 2022 ?

Este greu de oferit o soluție unică. În mod normal, trebuie analizat fiecare business în parte, iar apoi, în funcție de vulnerabilități și de atuuri, împreună cu antreprenorul și echipa lui, se identifică cea mai bună strategie. Este clar că inflația pune deja presiune pe bugetul de salarii, iar prețul energiei afectează direct numeroase companii. În unele cazuri, chiar se poate impune o reducere a activității, o restructurare în care să se renunțe la direcțiile de business cu marje foarte mici.

Pe de altă parte, există si varianta să fie recomandate chiar noi investiții. De exemplu, în funcție de specificul activității, o soluție ar fi chiar să investești în producția de energie verde.

Ce planuri are Ad-wise pentru 2022?

Pentru acest an, ne-am propus să dublăm numărul companiilor din portofoliu. Deja lucrurile arată bine, așa că sunt extrem de optimist. În consecință, pentru a putea să ținem pasul cu noile cerințe, am și început un proces amplu de mărire a echipei de consultanță. În prezent, suntem opt consultanți în core business, dar ne propunem să aducem și alți consultanți în echipa principală.

 

Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP....
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 282 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 238 mai ...