Dragoş Anastasiu, Eurolines: Principala bubă a turismului românesc este promovarea

09 05. 2017
maramures_hay_landscape_54054800

Ministerul Turismului, reînfiinţat odată cu guvernarea PSD, are un buget de cinci milioane de euro pentru promoarea României, iar decizia recentă a ministrul Dobre de a închide reprezentanţele externe a stârnit reacţii negative în piaţa de profil. 

Dragoş Anastasiu, preşedintele Eurolines, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa turistică din România, crede că „trebuia făcut ceva cu birourile la un moment dat”. 

„Pe mine m-a sunat personal ministrul si mi-a spus, eu fiind în calitate de preşedinte al task force-ului pe turism la Coaliţia pentru Dezvoltarea Romaniei, ca să fie foarte clar, birourile nu ramân închise, le redeschidem”, a declarat Dragoş Anastasiu, în cadrul unei întâlniri cu presa. 

Ministrul Turismului vrea ca birourile de promovare externă să fie desfiinţate şi redeschise după reorganizare. Acestea ar urma să aibă o dublă subordonare, nu doar Ministerului Turismului, ci şi Ministerului Afacerile Externe.

La deschiderea şedinţei de Guvern de vineri, 5 mai, Mircea Titus Dobre declara că reprezentanţele nu erau recunoscute ca entităţi ce reprezintă statul român pe plan extern şi că marea majoritate a evenimentelor erau organizate cu sprijinul ambasadelor României din ţările respective. „Dorim un corp al ataşaţilor de turism sub directa îndrumare şi coordonarea MAE”, mai spunea ministrul Turismului. 

„Mi-aş fi dorit să văd un studiu de impact, să văd o analiză a ultimilor cinci ani, ce-a fost bine, ce-a fost rău, cum ar putea să fie mai bine şi cum ar putea să se dezvolte altfel”, mai spune Anastasiu. 

Reacţiile negative au început să apară iar specialiştii din domeniu au atras atenţia că imaginea României va avea de suferit. Adrian Radu, directorul de vânzări al Nova Travel, parte din grupul Eurolines, a fost reprezentantul României la biroul extern din de trei ani şi spune că este nevoie de o eficientizare a birourilor de turism. 

„Începând cu 2010, când a avut loc ultima restructurare, au rămas cate o persoană pe birou, care într-adevăr nu poate face faţă la cate solicitări sunt. Dacă ne dorim ceea ce spunea şi domnul ministru, un birou deschis cu publicul, e imposibil ca o persoană să facă lucrul acesta”, spune Radu. 

Cei mai mulţi turişti care au venit anul trecut în România, nu doar în vacanţă ci şi pentru afaceri, au fost germanii (288.500), urmaţi de israelieni (275.761) şi italieni (238.300).  

CITEŞTE ŞI Surpriză în 2016: Bulgarii intră în top 10 turişti străini care au vizitat România