1EUR = 4.8432 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Dragoş Petrescu (HORA): Modificările regimului sancţionar al ANPC pot duce la închiderea multor IMM-uri

Modificările regimului sancţionar al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pot duce la închiderea, prin faliment, a unui număr mare de IMM-uri, deoarece multe dintre cele nou înfiinţate nu au profit, a avertizat, luni, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Dragoş Petrescu, într-o conferinţă de specialitate.

21 ian, 2019 | Agerpres

"Suntem total împotriva modului de acordare a amenzilor conform proiectului ordonanţei de urgenţă propusă de ANPC, dintr-un motiv foarte simplu. Amenzile au ca scop prevenţia şi corectarea neregulilor din activitatea unei companii. Să creşti cuantumul amenzilor de la 1.000 - 1.500 la 2 - 5% din cifra de afaceri înseamnă să pierzi acest scop de corectare. Pentru că multe dintre aceste companii nu vor supravieţui. Multe întreprinderi nu înregistrează profit. Toate companiile trec prin momente dificile în prezent. Costurile cu forţa de muncă cresc, majorarea tarifelor la utilităţi... sunt doar câteva dintre elementele
care apasă profitabilitatea întreprinderilor", a afirmat Dragoş Petrescu.

Conform proiectului ANPC privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, se propune înlocuirea amenzilor de la 2.500 de lei la 50.000 de lei cu amenzi de până la 2%, 3% sau 4% din cifra de afaceri. De asemenea, se are în vedere modificarea Legii nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, în sensul modificării regimului sancţionator, respectiv înlocuirea amenzilor de la 10.000 de lei la 100.000 de lei cu amenzi de până la 3% sau 4% din cifra de afaceri, dar şi înlocuirea amenzilor de la 200 lei la 1.000 lei cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri prin modificarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

"CNIPMMR este de acord cu sancţionarea agenţilor economici care pun în pericol viaţă şi sănătatea consumatorilor, susţinând în acelaşi timp că este necesar ca modificarea cadrului legislativ să fie făcută după consultarea tuturor actorilor implicaţi. Dar, citind proiectul, constatăm superficialitate în elaborarea lui, lipsa oricărei analize raportată la situaţia din practică sau legislativă. ANPC nu a ţinut seama de principiul 'Gândiţi mai întâi la scară mică', ce presupune ca iniţiatorii actelor normative să evalueze efectele introducerii noii reglementări, mai întâi şi cu precădere, asupra activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii", a spus Liviu Rogojinaru, secretar-general al Consiliului.

CNIPMMR solicită ca accentul în toate acţiunile ANPC să fie pus pe prevenţie şi pe informarea agenţilor economici şi nu direct pe sancţionarea acestora, în special în cazul IMM-urilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO