Dragoș Pîslaru, minstru MIPE: Mai multe segmente din autostrăzile A7 și A8 nu au înnregistrat un progres fizic și nu vor fi terminate până la sfârșitul lui 2026. Construcția va fi finanțată cu alți bani decât cei din PNRR
:format(jpg):quality(80)/https://www.economica.net/wp-content/uploads/2025/06/pislaru-dragos-3466765-574x420.jpg)
Potrivit acestuia, finanţarea acestora se va face „din alte surse”.
„Sunt segmente din A7, sunt segmente din A8, care nu au încă progres fizic pe construcţia respectivă. Aşa cum vă puteţi imagina, acestea fiind segmente prioritare, deja suntem în discuţii, şi vă pot confirma că am început încă de ieri, pentru reaşezarea surselor de finanţare pe aceste segmente, dar e foarte important să nu ne amăgim că ele pot fi terminate până la sfârşitul anului viitor, când ştim că termenele sunt mult peste. Din acest punct de vedere, mi se pare o chestiune de seriozitate să explicăm românilor că vor fi finanţate din alte surse şi că nu pot fi finanţate din PNRR”, a menţionat Dragoş Pîslaru, la o conferinţă de presă.
În ceea ce priveşte întârzierile înregistrate în PNRR, el a subliniat că s-a ajuns în această situaţie din cauza unei lipse de asumări a acestei modernizări pe care o avem în PNRR.
„Primul lucru pe care trebuie să-l subliniem este că am ajuns aici ca urmare a populismului pe care l-am avut în administrarea ţării. Am avut perioade electorale extinse de peste un an, am avut alte priorităţi, lucruri care au condus la respingerea sau amânarea unor reforme pentru că ele nu erau populare, nu aduceau voturi, deşi erau imperios necesare pentru împingerea mai departe a Planului. Am ajuns aici pentru că a existat o lipsă de asumare a acestei modernizări pe care o avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aici nu este vorba de mofturi ale Comisiei Europene. Este vorba despre faptul că aveam un plan şi acele lucruri nu s-au făcut la timp şi au fost amânate. S-a alocat foarte multă energie pe ce să punem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Au fost dezbateri încrâncenate de ce a fost, ce s-a băgat, cum s-a băgat în Planul Naţional de Rezilienţă şi a fost mult mai puţină energie pe implementarea lor, ca şi cum, dacă ar fi agăţate în Planul Naţional de Redesare şi Rezidenţă, ar însemna automat că sunt făcute.”, a mai spus ministrul.
Potrivit datelor MIPE, suma alocată României pentru implementarea PNRR este de 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.