Dragoş Sîrbu, CEO Flanco: preţurile vor creşte cu 5-7%. Am avut un început de an slab şi din cauza mişcărilor de stradă

Retailerul electro IT Flanco, numărul doi pe piaţa de profil din România, se aşteaptă la creşteri de 5-7% a preţurilor la produsele pe care le comercializează. Oficialii companiei apreciază însă că presiunea pe preţ din online va continua să crească. Dragoş Sîrbu, CEO Flanco, spune că magazinele sale au avut un start prost anul acesta, din cauza vremii nefavorabile şi a mişcărilor de stradă.
Alina Stanciu - mie, 15 mart. 2017, 10:55
Dragoş Sîrbu, CEO Flanco: preţurile vor creşte cu 5-7%. Am avut un început de an slab şi din cauza mişcărilor de stradă

„Sunt foarte multe necunoscute în momentul de faţă. Luăm în considerare o creştere de preţuri de 5-6-7%, în funcţie de structura importurilor. Euro, dolarul.. nu ştim ce se va întâmpla cu cursul, nu ştim ce se întâmplă cu Brexit-ul, cu Uniunea Europeană în două viteze. Sunt foarte multe elemente care afectează macroechilibrul Europei. Pe de altă parte, pe online preţurile scad în continuare. Va fi o presiune pentru noi pentru a rămâne eficienţi”, a declarat Dragoş Sîrbu, CEO la Flanco.

Potrivit acestuia, majorările vor veni în special pe segmentele de produse care vin din China. „În 2016 guvernul chinez a acordat producătorilor de display-uri o subvenţie pe care anul acesta nu o mai acorda. Preţurile au fost foarte mici la TV din această cauză anul trecut, dovadă şi creşterile de 70% a vânzărilor”, a precizat CEO-ul Flanco.

Retailerul şi-a făcut bugetul luând în calcul o devalorizare a cursului de schimb leu – euro de 10-12% faţă de anul trecut.

„Anul acesta va fi şi o presiune inflaţionistă”, mai spune Sîrbu, potrivit căruia anul acesta a început rău pentru Flanco.

„În 2017, efectul scăderii TVA se va tempera, mai cresc veniturile populaţiei, dar vom vedea dacă mai vin în zona noastră, creşte gradul de bancarizare. Aşadar estimăm o creştere de 5%, în acord cu piaţa. Anul nu a început însă foarte bine. Vremea a fost foarte rece, au avut loc mişcări de stradă, ceea ce a afectat încrederea consumatorilor, în martie oamenii vor plăti întreţinerile mari din decembrie”, mai explică oficialul.

Flanco şi-a bugetat investiţii de 8 milioane de lei din resurse proprii care vor merge atât în extinderea numărului de magazine cât şi în personal. Astfel, compania şi-a bugetat cinci magazine noi anul acesta, pentru care s-au semnat şi contracte de închiriere, dar are în evaluare alte 10-12 magazine pentru care există şansa de a fi deschise. Prima deschidere va avea loc la Oradea, compania urmând să ajungă la 123 de magazine.

Anul trecut, retailerul a inaugurat 25 de magazine, dar a şi închis 3 unităţi, procesul de optimizare a reţelei fiind continău. „Anul acesta deschidem mai puţine magazine pentru că suntem deja prezenţi în cele mai importante oraşe. De asemenea, am închis trei magazine şi urmează alte două. Avem o decizie de luat în ceea ce priveşte mall-urile unde chiriile sunt aberante. Există o presiune puternică pentru un preţ cât mai mic, salariile sunt în creştere şi trebuie să fim eficienţi. De aceea am decis să nu fim prezenţi în mall-uri precum Park Lake sau Veranda Mall. Chirii mari nu sunt numai în BVucureşto sunt şi în provincie. Sunt însă centre comerciale care îşi justifică chiriile. Noi avem 122 de magazine şi pe fiecare le analizăm ca pe un centru de profit”, a mai explicat CEO-ul Flanco. 

Potrivit acestuia, pentru un magazin de 800 de metri pătraţi compania are nevoie de 20 de angajaţi, ceea ce înseamnă că anul acesta retailerul va angaja cel puţin 100 de oameni.

„Strategia pentru 2017 este de creștere a profitabilității și de consolidare a business-ului” mai explică Dragoș Sîrbu. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...