Dreapta franceză, în prag de implozie, în pofida implicării discrete a lui Nicolas Sarkozy

Principalul partid al opoziţiei de dreapta din Franţa, UMP, care a permis în 2007 alegerea lui Nicolas Sarkozy, este ameninţat de o implozie în urma unui război violent între lideri, în pofida implicării din culise a fostului preşedinte francez, ce s-a retras din viaţa publică, relatează AFP.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 09:10
Dreapta franceză, în prag de implozie, în pofida implicării discrete a lui Nicolas Sarkozy

Fostul premier al lui Nicolas Sarkozy, François Fillon, a anunţat că va aduce în faţa justiţiei rivalitatea sa cu ambiţiosul Jean-François Copé pentru preşedinţia Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP).

Aceasta ar fi o situaţie fără precedent în viaţa politică franceză. În 2008, fostul candidat la preşedinţie, Ségolène Royal, nu a mers până a capăt cu această ameninţare atunci când a revendicat conducerea Partidului Socialist în faţa lui Martine Aubry.

Într-un comunicat, Fillon, în vârstă de 58 de ani, îl acuză pe rivalul său în vârstă de 48 de ani, că „poartă” „singur de acum responsabilitatea unui eşec care afectează patria şi compromite, dincolo de aceasta, imaginea acţiunii politice”.

În urmă cu zece zile, Fillon şi Copé evitau cu grijă atacurile frontale încercând să desfăşoare o campanie civilizată pentru preşedinţia unui partid rămas fără lider după retragerea lui Nicolas Sarkozy în urma înfrângerii suferite în mai în faţa lui François Hollande.

Grija lor era „reunirea”, după consultarea celor aproximativ 300.000 de aderenţi chemaţi la urne.

Dar scenariul a derapat, pe fondul rezultatelor extrem de strânse, al acuzaţiilor de fraude reciproce şi al diviziunilor politice profunde.

Susţinător al unei „drepte fără complexe”, Copé a fost proclamat luni seara învingător cu o marjă infimă de 50,03 la sută (un avans de 98 de voturi din totalul de peste 174.000 de votanţi).

Fillon a contestat acest rezultat, deoarece comisia de organizare a scrutinului a uitat să numere buletinele din departamentele de peste mări.

„Voi sesiza justiţia pentru a restabili adevărul rezultatelor şi pentru a reda cuvântul militanţilor”, a anunţat duminică seara François Fillon.

Rivalitatea dintre cei doi lideri ai UMP, care are ca miză o eventuală candidatură la alegerile prezidenţiale din 2017, a atins un punct de unde nu mai există întoarcere o dată cu eşecul medierii fostului ministru de Externe Alain Juppé, duminică seara.

Ieşind din conul său de umbră, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy s-a declarat totuşi „favorabil oricărei iniţiative care ar putea permite rezolvarea situaţiei”, a declarat duminică anturajul său. „Nicolas Sarkozy şi Alain Juppé sunt în contact telefonic”, au adăugat sursele citate.

Deputatul Lionel Tardy, cunoscut pentru declaraţiile sale directe, a fost primul care a evocat o „scindare” în cadrul grupului UMP din Adunarea Naţională. „Nimeni nu îşi imaginează o scindare”, a răspuns preşedintele grupului, Christian Jacob, un prieten al lui Jean-François Copé.

O proporţie de 71 la sută dintre francezi şi 67 la sută dintre simpatizanţii UMP apreciază că alegerile ar trebui repetate, potrivit unui sondaj realizat de Ifop pentru Journal du Dimanche, pe un eşantion format din 1.005 persoane cu vârste peste 18 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...