Drulă atacă din nou sindicatul Metrorex: 10 din cei 15 membri din comisia de negociere a salariilor erau membri de sindicat

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă continuă atacul la adresa sindicatului Metrorex. El spune că, din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de Control, rezultă că la negocierea contractului colectiv de muncă de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat.
Economica.net - lun, 08 feb. 2021, 16:22
Drulă atacă din nou sindicatul Metrorex: 10 din cei 15 membri din comisia de negociere a salariilor erau membri de sindicat

„Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuși”, a scris Drulă pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Transporturilor a mai spus că în mandatul Corpului de Control este trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL. El a precizat firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este Ion Rădoi.

„Și ca să terminăm odată discuția: câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei. În propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei”, a mai scris Drulă.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Metrorex au precizat că „în ceea ce priveste salariul mediu, acesta este de 5.700 lei net și include toate sporurile pentru lucrul în subteran, sâmbăta și duminica, noapte de noapte, precum și sporul de vechime. Venitul mediu brut care include toate contribuțiile plătite la buget este de 9.900 lei”.

De asemenea, reprezentanții Metrorex au mai spus că este necesară adaptarea actului normativ care guvernează activitatea societății, astfel încât să fie deblocată plata unor lucrări de investiții pentru a nu se mai acumula penalități ca urmare a unor hotărâri judecătorești.

Reprezentanții Metrorex au mai propus realizarea unei companii mixte la nivel național, cu parteneriat la nivelul Uniunii Europene între România și alte 1-2 state care au puternice firme de profil. „S-ar putea realiza astfel o uzină de profil care să asigure producția de trenuri, locomotive, tramvaie și rame de metrou inclusiv mentenanța specializată a acestora” au adăugat reprezentanții Metrorex.

În final, reprezentanții Metrorex și-au exprimat speranța pentru luciditate și constructivitate și că va fi apreciată munca tuturor salariaților Metrorex din care majoritatea activează în subteran – circa 600 de oameni noapte de noapte realizând lucrări de reparații și întreținere, iar zilnic fiind în posturi fixe, inclusiv sâmbăta și duminica și în zile de sărbători legale – circa 3.300 de oameni distribuiți în trei schimburi.

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă se află de la începutul anului într-un conflict continuu cu sindicaliștii Metrorex. Șeful Transporturilor i-a replicat recent șefului de sindicat al Metrorex că bugetul statului nu este sac fără fund și că este complet inacceptabilă creșterea salariilor, în contextul pandemiei.

Drulă a mai spus că a trimis Corpul de Control pentru a investiga renegocierea contractului colectiv de muncă din septembrie 2020, când s-a negociat o creștere de 18% a salariilor angajaților Metrorex. Potrivit lui, în 2016, subvenția pentru Metrorex era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma din Belgia cumpără Dacia Plant, producătorul siropurilor BiSeptol și Calmotusin
Ceres Pharma, o companie belgiană aflată în plină expansiune, cumpără Dacia Plant, a anunțat compania românească. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. ...
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia și Vega
Rompetrol Rafinare investește 40 de milioane de dolari în modernizarea capacităților de stocare de la rafinăriile Petromidia ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a inițiat în acest an un program amplu de ...
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
CFR Călători: Pierderi, dar și investiții mai mici cu peste 9% în 2022 – buget rectificat
Bugetul rectificat al companiei naționale CFR Călători prevede reducerea pierderilor cu 61 milioane de lei, până la ...
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
ACAROM: Creștere cu 33,3% a pieței autoturismelor noi din România
Datele ACAROM și DRPCIV cu privire la înmatriculările de autoturisme noi în septembrie arată o creștere 33,38% față ...