Drulă: Companiile cu pierderi trebuie să vină cu un plan de reformă şi restructurare până vineri

Toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii care au înregistrat pierderi au avut termen până vineri să vină cu un plan de reformă şi restructurare, deoarece nu mai putem acoperi aceste găuri negre şi trebuie să ajungem la o eficienţă şi la o normalitate cu aceste societăţi, a declarat ministrul de resort, Cătălin Drulă.
Economica.net - vin, 15 ian. 2021, 12:32
Drulă: Companiile cu pierderi trebuie să vină cu un plan de reformă şi restructurare până vineri

Ministrul Transporturilor a precizat că unul dintre obiectivele sale este reforma în domeniu, în condiţiile în care foarte multe companii de stat din sector înregistrează pierderi an de an.

„În subordinea ministerului sunt 55 de instituţii şi aproape 70 de mii de angajaţi. Sunt foarte multe companii de stat şi au foarte multe pierderi. Au avut foarte mari pierderi în 2020, sute de milioane de lei. Este foarte adevărat că o parte din aceste pierderi au fost cauzate de epidemia prin care trecem, pentru că sunt companii ale căror venituri vin din călătorii. Dar, dincolo de anul 2020, ele au pierderi structurale de mulţi, mulţi ani. Şi azi toate companiile – în această vineri – au termen să-mi trimită un plan de reformă şi de restructurare. Este o notă a Guvernului în care toate companiile care au pierderi trebuie să vină cu un plan de reformă şi de restructurare, pentru că în fiecare an am ajuns să punem sume enorme de la buget ca subvenţii sau forme echivalente de compensare de la bugetul de stat şi nu mai putem avea aceste găuri negre. Trebuie să ajungem la o eficienţă şi la o normalitate cu aceste companii”, a afirmat el, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, pe „masa ministerului sunt în prezent teme grele, sunt cartofi fierbinţi”.

„Eu nu mă feresc de ei. Vreau – cu principiile de care vă spuneam, cu eficienţă, cu profesionalism – să asanăm această situaţie, care nu e cea mai fericită”, a dat asigurări Drulă.

Şeful de la Transporturi s-a declarat nemulţumit de ceea ce se întâmplă atât în aceste companii din subordinea MTI, cât şi în instituţii şi a reiterat necesitatea reformei.

„Eu sunt nemulţumit de ce se întâmplă în companiile din subordinea ministerului şi în instituţii. Evident, există şi lucruri pozitive şi lucruri bune, dar pe ansamblu nu cred că un ministru al Transporturilor care intră în acest moment în această instituţie poate spune că lucrurile merg în regulă şi atunci acest al treilea obiectiv de care vorbeam, reforma, cred că este esenţială şi prioritară. Evident, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Unde au fost unele decizii greşite, mai ales în zona de infrastructură – deciziile luate acum 2-3-4 ani influenţează ce se întâmplă astăzi – vom încerca să reparăm din mers. Unde nu se poate, facem un reset”, a susţinut Drulă.

Întrebat care sunt „cartofii fierbinţi” aflaţi pe masa sa, Cătălin Drulă a menţionat TAROM-ul şi CFR Marfă, ultima companie cu datorii de 3,8 miliarde de lei şi ajutor de stat pentru rambursare.

„Vă dau nişte cifre de anul trecut: ROMATSA – 391 milioane de lei pierdere, CFR Călători – 390 de milioane de lei pierdere, Aeroporturi Bucureşti – 120 de milioane de lei, TAROM – 431 de milioane. Şi sunt numai câteva cifre. Ok, a dispărut traficul de călători şi au fost afectate. Au avut pierderi şi când exista trafic de călători multe dintre aceste companii. Unele nu. Dar mie nu mi se pare normal – am auzit când a debutat această pandemie că trebuie să fim solidari şi să strângem cureaua – mie nu mi se pare normal ca numai cei de la privat să facă asta. Mi se pare normal în momentul în care pierzi venituri – şi pierzi din muncă efectiv, adică trebuie să lucrezi mai puţin – să nu reduci cheltuieli cu salariile, să nu aplici acele măsuri pe care le aplică toată lumea: 4 zile din 5, fără prime şi primele semnale pe care le am sunt foarte nefericite în această parte. Dacă aceste companii şi oamenii care lucrează acolo – pe care eu îi respect, dar totdeauna avem problema cu sindicatele şi aşa mai departe – îşi închipuie că vor putea întoarce mâna statului infinit la spate ca să acopere unele lucruri care pot fi considerate chiar ca privilegii nu se va întâmpla asta. Acesta este semnalul pe care l-a dat şi premierul Cîţu şi până la urmă e vorba de banii noştri, ai tuturor şi trebuie să avem acea solidaritate”, a adăugat Drulă.

Te-ar mai putea interesa și
Auchan și platforma Takeaway au încheiat un parteneriat pentru livrarea de mâncare gătită în 11 orașe din România
Auchan și platforma Takeaway au încheiat un parteneriat pentru livrarea de mâncare gătită în 11 orașe din România
Grupul Auchan își extinde serviciile de livrare la domiciliu printr-un parteneriat cu platforma Takeaway.com. Astfel, peste 40 de feluri de mâncare, gătite în bucătăriile Auchan din 16...
Eurohold, compania mamă a Euroins, are în plan să capitalizeze aproape 100 de milioane de euro ca să cumpere activele CEZ din Bulgaria
Eurohold, compania mamă a Euroins, are în plan să capitalizeze aproape 100 de milioane de euro ca să cumpere activele ...
Eurohold, cel mai mare holding public din Bulgaria, intenționează să își mărească capitalul de lucru prin emiterea ...
Avertisment FMI: Guvernele europene trebuie să ajute companiile, în caz contrar se vor confrunta cu un val de falimente
Avertisment FMI: Guvernele europene trebuie să ajute companiile, în caz contrar se vor confrunta cu un val de falimente
– Guvernele europene trebuie să ajute companiile să îşi consolideze capitalul propriu, în caz contrar se vor confrunta ...
IBM Cloud Satellite adaugă un nou nivel de securizare
IBM Cloud Satellite adaugă un nou nivel de securizare
IBM a anunțat că serviciile sale de cloud hibrid sunt acum disponibile în orice mediu – pe orice cloud, la fața locului ...