Drulă: Până la sfârșitul lui mai conducerea CFR Călători trebuie să vină cu un plan de restructurare. De la CFR Marfă vor pleca 1.400 de salariați

CFR Călători ar putea să primească la prima rectificare un ajutor de 160 de milioane de lei care să compenseze pierderile provocate de pandemia Covid-19, iar până la sfârşitul lunii mai noua conducere va trebui să vină cu un plan de restructurare a companiei, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă.
AGERPRES - joi, 06 mai 2021, 20:32
Drulă: Până la sfârșitul lui mai conducerea CFR Călători trebuie să vină cu un plan de restructurare. De la CFR Marfă vor pleca 1.400 de salariați

„La CFR Călători nu pot să spun câţi oameni vor pleca acasă, pentru că foarte recent am numit un nou manager din privat, de la un operator feroviar. Un om tânăr, mă rog, a lucrat şi în domeniul public, a lucrat în CFR 15 ani. El are ca sarcină, împreună cu Consiliul de Administraţie, ca până la sfârşitul acestei luni, până la sfârşitul lunii mai, să vină cu planul de restructurare al acestei companii. Din nou, CFR Călători, la fel ca şi celelalte companii de stat care depind de pasageri, a avut pierderi foarte mari şi din cauza pandemiei (360 de milioane de lei – n. r.). Acolo, nimeni nu neagă, există şi probleme structurale, dar companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, în momentul în care nu se călătoreşte – ori ele fac bani din călătorii – au pierderi destul de mari. Şi aici ne-am adresat şi cu un memorandum de ajutor Covid – sunt aceleaşi ajutoare pe care le-au primit companiile din domeniul transporturi – vrem să luăm 160 de milioane (de lei – n. r.) care să compenseze aceste pierderi. Deci, compania trebuie şi un pic ajutată, dar pe de altă parte trebuie să mergem şi pe partea de restructurare”, a spus ministrul, într-un interviu acordat Antena 3.

Întrebat când va veni acest ajutor, Drulă a răspuns: „Este în discuţii cu Ministerul de Finanţe, cu Guvernul, probabil va veni la rectificare”.

Şeful de la Transporturi nu a putut să spună dacă ajutorul va fi acordat pe anii 2020 şi 2021, afirmând: „Cred că şi pe anul trecut şi pe anul ăsta. Sunt nişte faze – Covid 1, Covid 2 pe partea de ajutoare”.

Cătălin Drulă a vorbit despre concedierile care se vor face şi la alte companii din subordinea ministerului pe care-l conduce, respectiv CFR Marfă, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi TAROM.

Despre CFR Marfă

La CFR Marfă este vorba despre concedierea unui număr de 1.400 de oameni, acest lucru urmând să se petreacă în vară, întrucât „sunt nişte paşi procedurali în această procedură de concediere colectivă”.

„E, din nefericire, parte din procesul de eficientizare a acestei companii. Aşa este planul de restructurare în momentul de faţă, discutat şi cu sindicatele. CFR Marfă are o datorie uriaşă, pentru că a existat o decizie ca urmare a unei investigaţii începute acum câţiva ani de Comisia Europeană, de returnare a ceea ce ei au considerat un ajutor de stat şi atunci ei au de dat 3,8 miliarde de lei – a venit decizia anul trecut, în februarie 2020, deci acum mai bine de un an. Noi am făcut un plan prin care să arătăm Comisiei că returnăm acest ajutor de stat, dar să continue să existe un operator de stat de marfă cu o cotă de piaţă mai mică decât are CFR (Marfă – n. r.) acum, dar cu contracte profitabile. Deja avem primul buget previzionat pe profit. Ei au fost permanent pe pierdere. Dacă ne uităm şi la dimensiunea unui operator feroviar din zona privată – sunt destul de mulţi – CFR Marfă avea foarte mulţi angajaţi. Problema este că nu ai de unde să le plăteşti salariile. Toată lumea ar vrea să fie mulţi angajaţi, să creezi locuri de muncă e un lucru bun. Şi, atunci, este acest plan de eficientizare din care să iasă o companie cu dimensiuni undeva la 50-60% faţă de cota de piaţă a CFR Marfă, care merge în pierdere pe acea cotă – are foarte multe contracte în care transportă volume mari de marfă în pierdere, preţul pe care l-a licitat este foarte mic – să avem un operator sănătos, de care să fim mândri, să nu mai vorbim de pierderile de la CFR Marfă şi care să fie şi un arbitru în piaţă. Noi am argumentat la Comisia Europeană (…) şi am avut o reacţie foarte bună la planurile acestea pe care le avem”, a explicat el.

Ministrul vrea să desfiinţeze şi Autoritatea de Reformă Feroviară

Cătălin Drulă a mai spus şi că ia în calcul să desfiinţeze Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF), declarându-se foarte nemulţumit de activitatea acestei instituţii.

El a explicat că sunt discuţii în acest sens la nivel de Guvern şi de coaliţie, o decizie urmând să se ia în perioada imediat următoare.

„Sunt foarte nemulţumit de acest lucru – aici ar fi trebuit acum 3 sau 4 ani să fi început procesul de cumpărare a acestor trenuri. Acum ar fi trebuit să avem nişte rame noi. Totul e blocat, sunt foarte nemulţumit de această instituţie şi avem discuţii şi la nivelul coaliţiei şi în Guvern. Vom lua o decizie în perioada imediat următoare dacă vom mai continua şi dacă are sens să avem o instituţie separată, cu salariile ei, cu oamenii ei, în momentul în care nu produce ceea ce ar trebui să producă”, a declarat Drulă, într-un interviu acordat Antena 3.

Întrebat dacă ia în calcul ca ARF să fie desfiinţată, şeful de la Transporturi a răspuns afirmativ.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...