Drumul Expres Oradea – A3 va fi dat în trafic mâine la ora 15:00 – șeful CNAIR. Este primul drum de mare viteză inaugurat în 2024

Mâine la ora 15.00 se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea și A3 (Autostrada Transilvania), a transmis miercuri Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Este primul proiect major ce va fi dat în trafic în 2024.
Anemona Andone - mie, 27 mart. 2024, 10:55
Drumul Expres Oradea - A3 va fi dat în trafic mâine la ora 15:00 - șeful CNAIR. Este primul drum de mare viteză inaugurat în 2024

Construcția celor 19 km ai acestui drum a fost finanțată prin POIM.

În viitor acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad – Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică, a mai spus șeful CNAIR.

Potrivit lui, contractul pentru execuția Drumului Expres Arad – Oradea (121 km) a fost lansat în licitație iar acum se află este în faza de pregătire a ofertelor.

Marți a început procedura de recepție la terminarea lucrărilor pentru drumul expres care leagă Centura Oradei și Autostrada Transilvaniei (A3), primul șantier de drum de mare viteză finalizat anul acesta, a declarat secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Lucrările au fost executate de constructorul Strabag, care până acum a livrat alte trei proiecte înainte de termenul contractual.

„DEx16 lângă Oradea, gata de inaugurare. Mâine, 28 martie, se deschide circulația pe drumul de legătură dintre Centura Oradea (Sântandrei) și Autostrada A3 (Biharia), primul proiect major dat în trafic în 2024”, a transmis miercuri și Asociația Pro Infrastructură (API).

Contractul cu Strabag a fost semnat în 21.07.2021 pe 546 milioane lei fără TVA, are ordin de începere 27.09.2021 și prevede 6 luni de proiectare și alte 24 de execuție. Așadar inaugurarea este fix în termenul contractual, martie 2024, potrivit API.

Aproximativ 13 kilometri (secțiunea DN1 – A3) din totalul celor 18,96 km ai noii conexiuni sunt drum expres veritabil, restul fiind profil DN 2×2 cu separator median.

Cei 13 km ai DEx16 fac parte din coridorul vestic Arad – Oradea și duc zestrea României la un total de 1088,1 kilometri, din care 1003,5 km autostrăzi (plus aproape 16 km de muzee) și 84,6 km drumuri expres veritabile, conform calculelor API.

FOTO: DEx16, primul drum de mare viteză din România iluminat integral. Cadre aeriene „Marinul” surprinse chiar aseară la nodurile DEx16 cu Autostrada A3, Str. Santăului, respectiv DN1/Calea Borșului (sursa: Facebook API)

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...