Drumul naţional pe care se tot lucrează de 8 ani şi încă nu e gata: Ce probleme acuză constructorii

Pe lângă dificultăţile în a construi autostrăzi, România are probleme şi în reabilitarea drumurilor existente. O demonstrează cazul Drumului Naţional Deva - Oradea DN76, supranumit “coşmarul bihorenilor”, unde se tot lucrează de opt ani, dar nu este încă gata. Oficialii de la Drumuri arată cu degetul către constructori pentru situaţia creată. ECONOMICA.NET prezintă versiunea constructorului unuia dintre loturile cu probleme.
Economica.net - mar, 07 iun. 2016, 21:00
Drumul naţional pe care se tot lucrează de 8 ani şi încă nu e gata: Ce probleme acuză constructorii

„Din 2008 încoace se tot lucrează la acest drum. Sunt tot felul de sincope, tot felul de constructori cu care s-a reziliat contractul”, a spus Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR), în cadrul emisiunii „În miezul Problemei” de la Naţional TV.

Lucrările pe drumul național DN 76 au fost împărțite pe şase loturi. Şeful de la Drumuri susţine că sunt veşti bune de pe primele două loturi dinspre Deva, Soimuş.

„Primul sector, Şoimuş-Brad, ar putea fi redat traficului până în noiembrie 2016. Următorul sector, Brad – Ioneşti, este finalizat in proporţie de 98-99% şi are termen de recepţie data de 5 iulie 2016”, a menţionat Cătălin Homor.

Drumul ar putea fi reabilitat integral abia în 2018

Chiar dacă primele două sectoare vor fi redate circulaţiei anul acesta, pe lotul 3, Ioneşti – Vârfurile, lucrările ar putea fi finalizate abia în 2018. Şi asta pentru că în acest caz a fost reziliat contractul. Compania de Drumuri speră ca în septembrie să îl reliciteze. „Şase luni ar putea dura licitaţia, în aprilie ar putea începe lucrările. Termenul pentru lucrări este de 12 luni. În 2018 ar putea fi gata”, a detaliat Cătălin Homor.

Un alt sector care ar putea fi finalizat abia în 2017 este lotul 6 Beiuş – Oradea, unde constructorul nu a putut duce la bun sfârşit contractul, astfel că acesta a fost reziliat. „S-a decis reciclare în situ, o soluţie foarte bună de altfel. În septembrie va fi scos la licitaţie. Termen de finalizare: 6 luni. În 2017 ar putea fi gata”, a precizat şeful de la Drumuri.

Potrivit lui, cele mai mari dificultăţi sunt însă pe loturile 4 si 5, unde nu există mobilizare suficientă pe şantier.

Ultimatum pentru 2 constructori: Mobilizare pe şantier sau reziliere

„Loturile 4 şi 5 reprezintă sectoarele cu probleme pentru care nu avem un plan concret. Lucrurile evoluează foarte rău acolo. Le-am impus termenul de 27 mai pentru mobilizare. Data trecută cand am fost acolo nu lucra nimeni, acum (la începutul luni iunie – n.r.) era mobilizare total insuficientă”, a mentionat Homor.

„Legat de cele două secţiuni unde avem probleme cu cei doi constructori (Construct Mod şi Azvi – n.r.): situaţia din şantier mi-a displăcut total. Săptămâna viitoare vom avea ori reziliere, ori mobilizare pe şantier”, spunea şeful de la Drumuri săptămâna trecută în cadrul emisiunii de la Naţional TV.

Rezilierea este însă „ultima măsura pe care orice om raţional o adoptă în desfăşurarea lucrărilor”, potrivit lui Homor. Şi asta pentru că proiectul ar urma să fie blocat mai bine de un an în urma rezilierii.

El a spus că unul dintre constructori s-a angajat ca până miercuri să îmbunătăţească situaţia şi să vină cu o soluţie concretă pentru a finaliza partea carosabilă pană în noiembrie.

Problema banilor

În timp ce oficialul de la Drumuri este nemulţumit de stadiul lucrărilor şi ameninţă cu rezilieri pe loturile 4 si 5, unul dintre constructori se apară invocând lipsa banilor.

Mirela Sălăgean, directorul adjunct al Construct Mod, firma care lucrează la lotul 4, Vârfurile – Ştei, a explicat pentru ECONOMICA.NET că au fost probleme cu fondurile.

Astfel, pentru reabilitarea DN 76 a fost încheiat initial un acord de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), dar, deşi proiectul îndeplinea condiţiile de eligibilitate pentru obţinerea finanţării, lucrările nu puteau fi finalizate din cauza alocării bugetare insuficiente.

Problema nu s-a rezolvat nici cand proiectul a fost trecut din 2013 pe fonduri europene. „Alocările bugetare de doar 19 milioane de lei/an erau total insuficiente pentru a finaliza lucrările. Nu erau la nivelul contractului”, a spus Mirela Sălăgean.

Aceasta speră ca problema finanţării să fie rezolvată, spunând că a primit asigurări în acest sens de la Compania de Drumuri.

De asemenea, Construct Mod poartă negocieri cu mai multe companii, printre care şi Strabag, pentru furnizarea de materiale şi alte resurse.

„Noi estimăm că vom termina lucrările in 2016, cel puţin partea de drum”, a conchis reprezentanta Construct Mod.

Luna trecută, CNADNR a emis un comunicat de presă în care a evidentiat stadiul lucrărilor pe fiecare din cele şase loturi aferente DN76 Deva-Oradea.

Citeşte şi CNADNR: Mari întârzieri în proiectul de reabilitare a drumului naţional Deva-Oradea

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...