Drumul nou spre Bulgaria, construit de austriecii de la Porr, ar putea fi dat în trafic până pe 20 decembrie – secretar de stat

Drumul de legătură DN5 - Podul Prieteniei ar putea fi dat în trafic până pe 20 decembrie, potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. Noua șosea către Bulgaria este construită din beton de către austriecii de la Porr.
Ion Dobreanu - mie, 20 oct. 2021, 19:18
Drumul nou spre Bulgaria, construit de austriecii de la Porr, ar putea fi dat în trafic până pe 20 decembrie - secretar de stat

„Se realizează prima „autostradă nemțească” din România. Este vorba despre un drum expres realizat din beton rutier, care se așterne printr-o turnare continuă”, spune secretarul de stat pe pagina proprie de Facebook.

Potrivit lui, utilajele care lucrează la acest drum au fost aduse direct din Germania, pentru prima dată în România.

„Cu ajutorul lor, se toarnă până la 1.300 de mc de beton pe zi. Până acum s-au turnat 13.500, dintre cei aproximativ 33.700 de mc ai drumului”, precizează secretarul de stat.

Acesta adaugă că, în paralel, se lucrează la finalizarea terasamentelor pe zona giratoriului din proximitatea punctului vamal Giurgiu.

„Dacă condițiile meteorologice ne permit, lucrarea va fi dată în trafic până la data de 20 decembrie”, anticipează oficialul din Transporturi.

 

Ordinul de începere pentru construcţia drumului de legătură DN 5 – Podul Prieteniei a fost dat în urmă cu un an, pe 21 octombrie 2020. Antreprenorul este Porr Construct SRL, iar valoarea contractului este de 106,63 milioane de lei, fără TVA.

Durata contractului este de 24 luni execuţie şi 84 luni perioada de garanţie, iar finanţarea se face prin Fonduri Europene Nerambursabile.

Drumul de legătură DN 5 km 60+500 – Şoseaua de Centură – Pod Prieteniei km 61+400 va avea o lungime de 5,72 km. Scopul său principal va fi asigurarea conexiunii rutiere între DN5 şi punctul de trecere a frontierei Giurgiu.

Potrivit CNAIR, drumul de legătură se desprinde din DN 5, la km 56+197, printr-o intersecţie giratorie şi se continuă spre sud, intersectându-se cu DN 5 şi DJ 507, printr-un alt sens giratoriu la km 62+404. Totodată, drumul ajunge în sensul giratoriu de la punctul vamal prin Strada Unirii, aceasta urmând a fi reabilitată la 2 benzi pe sens, cu aceeaşi structură ca a variantei ocolitoare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...