Ce şosele inutile se construiesc acum în România, în opinia angajaţilor de la Drumuri

Master Planul pentru Transport cuprinde mai multe proiecte inutile, în defavoarea unora extrem de importante, potrivit Grupului de iniţiativă pentru restructurarea şi reprofesionalizarea CNADNR, care, alături de Sindicatul Naţional Profesional al Drumarilor din România, a organizat luni o conferinţă de presă cu scopul de a demasca neregulile din activitatea Companiei de Drumuri.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 21:01
Ce şosele inutile se construiesc acum în România, în opinia angajaţilor de la Drumuri

Potrivit acestora, nu are sens să fie dublat DN 7 la 4 benzi în paralel cu construirea autostrăzii Sibiu – Piteşti.

Angajaţii CNADNR mai spun că sunt prevăzute costuri foarte mari pentru un drum express de câmpie, de respectiv 6 milioane de euro/km, când acestea nu ar trebui să depăşească 3,5 milioane de euro/km.

Alin Goga, consilier juridic în cadrul CNADNR şi reprezentant al Grupului de iniţiativă, consideră că nu sunt necesare proiectele de construire a drumurilor Câmpina – Săcele şi Piteşti – Rm. Vâlcea – Racoviţa.

„Săcele – Câmpina se face pentru nişte băieţi care au acolo pensiuni. Noi trebuie să construim drumuri pentru Ford, Dacia, să facem centura la Slatina”, spune Goga.

Acesta critică şi proiectul de 1,2 miliarde de euro pentru drumul express Ploieşti – Focşani – Bacău. În opinia sa, aceste proiect ar trebui efectuat altfel, prin sporirea clasei de drum naţional şi cu bani mai puţini, astfel încât şi proiecte din alte zone ale ţării să beneficieze de finanţare.

„Şi zona Olteniei este moartă. Trebuie să gândim dezvoltarea generală”, continuă consilierul juridic.

Grupul de iniţiativă din cadrul CNANDR mai pune sub semnul întrebării şi alte proiecte, ce nu sunt neapărat incluse în Master Plan.

Potrivit lui Alin Goga, în cazul proiectelor privind variantele de ocolire de la Beiuş, Ştei şi Aleşd, în valoare de peste 85 milioane de euro, ar fi vorba de un conflict de interese.

Nefezabil ar mai fi şi proiectul Autostrăzii din munţi, Comarnic – Braşov, pentru care nu s-a putut obţine finanţare nici în varianta parteneriatului public-privat, potrivit reprezentanţilor Grupului de iniţiativă pentru reformarea CNADNR. Ei consideră că pe tronsonul Ploieşti – Săcele ar trebui să fie construit un drum cu două benzi. Nu este justificată construirea unei autostrăzi, deoarece traficul nu va ajunge la 16.000 de vehicule pe zi.

Din cauza traficului mic estimat, nu ar fi fezabil nici proiectul Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, spun reprezentanţii Grupului de iniţiativă.

Pe de altă parte, ei arată că proiectul Piteşti – Sibiu este unul ultra-fezabil. Un alt proiect important ce ar trebui realizat cu prioritate este drumul expres Craiova – Piteşti, potrivit acestora.

De asemenea, ei spun că ar trebui acordată prioritate şi tronsonului Borş – Gilău pentru a fi asigurată continuitatea Autostrăzii Transilvania.

Un alt drum important pentru Dacia, de exemplu, ar fi DN 7D, care ar face legătura între Curtea de Argeş şi Valea Oltului, fiind evitate viaductele şi Dealul Negru de pe drumul actual.

Propunerile francezilor

Într-un proiect prezentat Primului Ministru al României la începutul anului 2016, Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) solicită înfiinţarea unei comisii speciale pentru derularea a trei mai proiecte de infrastrctură din România, denumite „Autostrăzile Centenarului”.

Mai exact, francezii solicită realizarea cu prioritate a tronsoanelor incluse în Coridorul IV, Autostrada Transilvania şi Autostrada Moldovei şi nu neapărat sub administrarea CNADNR.

Te-ar mai putea interesa și
Ifo: Varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei
Ifo: Varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei
Institutul german de cercetare economică Ifo a avertizat că varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei, întrucât numărul de cazuri ar putea creşte din nou....
Autostrada de Centură București Sud: Lucrările la lotul 2 vor fi supervizate de francezii de la Egis
Autostrada de Centură București Sud: Lucrările la lotul 2 vor fi supervizate de francezii de la Egis
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a atribuit asocierii conduse de francezii de la Egis ...
CNAIR confirmă infiltrațiile la blocurile de ancoraj ale podului peste Dunăre și afirmă că acestea nu afectează structura
CNAIR confirmă infiltrațiile la blocurile de ancoraj ale podului peste Dunăre și afirmă că acestea nu afectează structura
Conform CNAIR, apariția recentă a infiltrațiilor la blocurile de ancoraj de la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila ...
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Grupul britanic Morrisons a anunţat sâmbătă că a respins o ofertă de preluare în numerar, de 5,52 miliarde de lire ...