DSP-urile judeţene ar putea fi înlocuite cu 8 Autorităţi regionale şi 34 de Oficii judeţene

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat ieri proiectul de act normativ care vizează reorganizarea Direcţiilor de sănătate publică judeţene. Concret, MS vrea reorganizarea DSP-urilor în opt Autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de Oficii judeţene de sănătate publică.
Cristina Şomănescu - lun, 18 mart. 2013, 10:01
DSP-urile judeţene ar putea fi înlocuite cu 8 Autorităţi regionale şi 34 de Oficii judeţene

Ce atribuţii au acum DSP-urile de la nivel naţional

În prezent, Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti au personalitate juridică si sunt servicii publice deconcentrate ale Ministerului Sănătăţii care reprezintă la nivel local autoritatea de sănătate publică.

Cu ce vor fi înlocuite DSP-urile din ţară
Ministerul Sănătăţii vrea reoganizarea lor în opt Autorităţi regionale de sănătate publică (servicii deconcentrate ale MS, cu personalitate juridică) care vor reprezenta autoritatea de sănătate publică la nivel local, se arată în proiectul de act normativ.

Concret, câtă putere vor avea Autorităţile regionale de sănătate publică

  • vor fi ordonatori secundari de credite, vor avea personalitate juridică;
  • vor coordona implementarea politicilor de sănătate;
  • pentru judeţele care vor fi capitală de regiune, Autoritatea regională de sănătate publică va îndeplini şi rolul de Oficiu judeţean de sănătate publică.
  • vor aviza şi autoriza structurile medicale şi vor întocmi Registrul unic al cabinetelor medicale;
  • vor ţine evidenţa medicilor rezidenţi pe post şi îi vor finanţa;
  • vor încheia contracte cu spitalele din subordinea administraţiei publice locale, cu Unităţile Primiri Urgenţe, cu dispensarele TBC, cu laboratoarele de sănătate mintală, cabinetele de planning familial, cabinetele de medicină sportivă.

Autorităţile regionale de sănătate publică vor funcţiona în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Cele opt Autorităţi regionale de sănătate vor avea în subordine 34 de de Oficii judeţene de sănătate publică (OJSP).

Câtă putere vor avea Oficiile judeţene de sănătate publică

  • nu vor avea personalitate juridică;
    nu vor fi ordonatori de credite;
    vor avea departament de supraveghere în sănătate publică, birou de control în sănătate publică;
    vor monitoriza factorii determinanţi din mediul de viaţă şi evalua riscurile.

Câte persoane rămân fără loc de muncă în urma reorganizării DSP-urilor

„Foarte puţine”, asigură Eugen Nicolăescu, fără să avanseze vreo valoare în acest sens.

 “Din punct de vedere al resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judeţene, o parte rămâne la Autoritatea regională şi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de către spitale şi cabinetele medicale. Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite”, a explicat Eugen Nicolăescu.

Când va fi operaţională marea reorganizare a DSP-urilor

“Dacă totul va merge conform planului, până la sfârşitul anului ele vor putea să intre în funcţiune în noua formulă şi atunci vor fi de domeniul trecutului sincopele pe care cu toţii le-am observat în ultimii patru ani”, a mai asigurat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Sunt prinse în procesul de regionalizare a sănătăţii şi serviciile de ambulanţă

Serviciile judeţene de ambulanţă se vor reorganiza în opt servicii regionale de ambulanţă, în subordinea cărora vor funcţiona 33 de staţii judeţene de ambulanţă, cu menţiunea că Serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov îşi păstrează organizarea actuală şi devine Serviciul Regional de Ambulanţă Bucureşti.

În afară de cele opt Autorităţi regionale de sănătate publică şi de cele opt servicii regionale de ambulanţă, în subordinea MS vor mai funcţiona şi două agenţii noi, una responsabilă de programele de sănătate, cealaltă responsabilă de achiziţiile centralizate în sistem. Punctual, e vorba de Agenţia naţională de programe de sănătate şi Agenţia naţională de achiziţii şi investiţii în sănătate.

Vă amintim că până acum, programele de sănătate au fost elaborate şi derulate de Ministerul de resort în colaborare cu CNAS, iar DSP-urile au fost responsabile de implementarea, coordonarea şi monitorizarea programelor de sănătate la nivel judeţean. MS vrea înfiinţarea Agenţiei naţionale pentru programe de sănătate care va fi responsabilă pentru elaborarea şi derularea programelor naţionale de sănătate, potrivit proiectului de act normativ.

Ministerul Sănătăţii explică: Agenţia naţională de programe de sănătate se va ocupa de realizarea programelor de sănătate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea şi intervenţia ori de câte ori este nevoie ca programele să se desfăşoare fără sincope.

Ministerul Sănătăţii renunţă la 40 de posturi în acest an

Proiectul de act normativ mai vizează şi reducerea numărului maxim de posturi din aparatul propriu al Ministerului Sănătăţii, la 250, de la 290 de posturi în prezent.

Câţi bani economiseşte MS datorită reorganizării sistemului

Reorganizarea componentelor din sistem descrise mai sus va aduce o economie de 50 milioane de euro în sistem, susţine ministrul Sănătăţii.

Vă amintim că Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat săptămâna trecută desfiinţarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene.

MS a anunţat ieri proiectul de act normativ de reorganizare a DSP-urilor şi a altor componente din sistem, menţionate mai sus, iar în cursul acestei săptămâni va pune în dezbatere publică proiectul de act normativ care vizează reorganizarea Caselor de Asigurări de Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...