DTZ: Cererea de terenuri pentru spaţii industriale va creşte, preţurile au scăzut până la 18 euro/mp

Investiţiile străine directe au reprezentat cel mai important factor în dezvoltarea segmentelui industrial, în ultimele şase luni, potrivit DTZ Echinox, care estimează o creştere a cererii de terenuri pentru astfel de proiecte atât în Bucureşti cât şi în provincie.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 12:16
DTZ: Cererea de terenuri pentru spaţii industriale va creşte, preţurile au scăzut până la 18 euro/mp

„Investiţiile străine directe au reprezentat cel mai important factor în dezvoltarea segmentelor industrial şi logistic, în ultimele şase luni (…) Ne aşteptăm la o creşterea cererii pentru terenurile pentru proiecte industriale, având în vedere că infrastructura s-a îmbunătăţit, iar preţurile au scăzut considerabil”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

În prezent, preţurile la care sunt scoase la vânzare terenurile pentru dezvoltări industriale şi de logistică se situează la 25-65 de euro pe metru pătrat în zona Şoselei de Centură a Bucureştiului, nivelul depinzând de prezenţa utilităţilor şi stadiul de autorizare. De-alungul autostrăzii A1, Bucureşti-Piteşti, terenurile sunt scoase la vânzare la 18-50 de euro pe metru pătraţi.

Printre investitorii care au contribuit la dezvoltarea pieţei de spaţii logistice şi industriale, DTZ aminteşte compania Bosch, care va dezvolta o fabrică pe platforma industrială Tetarom situată la Cluj, în comuna Jucu, investiţia ajungând la 60 milioane de euro şi Voestalpine, parte a grupului austriac specializat în producţia şi prelucrarea oţelului, care a deschis la sfârşitul anului 2012 o nouă fabrică la Giurgiu, cu o investiţie de circa 20 milioane de euro.

De asemenea, compania americană Emerson a anunţat că intenţionează să majoreze capacitatea de producţie în Oradea prin realizarea unei unităţi de producţie şi suport, valoarea investiţiei fiind estimată la 50 milioane de euro. În acelaşi timp, fosta fabrică Tnuva, situată în Popeşti-Leordeni, lângă Bucureşti, specializată în producţia lactatelor, a fost achiziţionată de către compania turcească Sutas, tranzacţia fiind estimată la aproximativ 10 milioane de euro, iar Michelin Group, unul dintre cei mai importanţi producători de anvelope la nivel global, a achiziţionat în ianuarie 2013 un teren cu suprafaţa de 20 de hectare, localizat în Zalău, pentru 1,6 milioane de euro, cu scopul de a extinde capacitatea de producţie a fabricii.

Stocul total de spaţii industriale moderne a atins aproximativ 1,4 milioane de metri pătraţi în România la finalul anului 2012, din care 890.000 metri pătraţi, respectiv 63,6% din stocul naţional, sunt concentraţi în Bucureşti.

Pe fondul unei cereri scăzute, corelată cu un volum limitat al livrărilor anunţate pentru 2013, dezvoltările de tip build-to-suit vor rămâne principalul stimulent al activităţii de construcţii pe acest segment.

„Pentru finalul anului nu anticipăm o creştere semnificativă a stocului total de spaţii industriale şi logistice moderne din capitală”, menţionează sursa citată.

În 2012, nivelul închirierilor de spaţii industriale şi logistice de clasă A şi B a atins 100.000 mp, din care 50.000 mp au fost tranzacţii încheiate în Bucureşti, 25.000 mp în Ploieşti, 12.000 mp în Cluj-Napoca şi 10/000 mp în Timişoara.

În primele trei luni din 2013, închirierile au ajuns la 10.000 mp în Bucureşti. Volumul închirierilor semnate în aceeaşi perioadă în alte oraşe din România a fost mai mare decât cel din capitală, cele mai active locaţii fiind Ploieşti şi Braşov, cu un total de aproximativ 20.000 mp.

Suprafaţa medie a spaţiilor industriale şi logistice închiriate s-a situat între 1.000 şi 3.000 mp, un nivel similar cu cel înregistrat în ultimii trei ani, doar câteva tranzacţii încadrându-se în intervalul 8.000 – 10.000 mp. Cererea a fost generată de sectoarele de distribuţie şi logistică, urmate de companiile de producţie.

Rata de neocupare pentru spaţii logistice de clasă A a rămas stabilă în ultimul trimestru din 2012, la 10%-13% în Bucureşti şi 13-15% în oraşe secundare precum Timişoara, Arad şi Ploieşti.

„Pe fondul unui volum redus al închirierilor şi fără proiecte majore anunţate a fi livrate până la sfârşitul lui 2013, anticipăm că rata de neocupare va ramâne stabilă pe tot parcursul anului”, consideră consultanţii DTZ.

Şi chiriile au rămas stabile, pentru spaţii mari, de peste 5.000 mp, acestea situându-se în intervalul 3,2-3,8 euro pe mp pe lună, cu valori nete efective care pot fi chiar mai competitive.

Pentru depozitele de clasă B, chiriile solicitate variază între 2,5 euro şi 3 euro/ mp/ lună, proprietarii acestor spaţii fiind mai flexibili pentru companiile care şi-au diminuat nivelul activităţii sau care şi-au redus dramatic costurile operaţionale.

Pentru finalul anului, DTZ Echinox estimează un nivel constant al chiriilor, care se va încadra în intervalul 3,2-3,7 euro pe mp pe lună.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu a anunțat că a finalizat prima variantă de rectificare bugetară și că o va trimite liderilor coaliției
Cîţu a anunțat că a finalizat prima variantă de rectificare bugetară și că o va trimite liderilor coaliției
Prim-ministrul Florin Cîţu a anunțat luni că a finalizat prima variantă a rectificării bugetare şi că o va transmiste în cel mai scurt timp documentul liderilor coaliţiei de guvernare. El......
Update2: Unul dintre muncitori a fost găsit decedat. Un mal de pământ s-a prăbușit peste mai mulți muncitori care lucrau la un șantier din București
Update2: Unul dintre muncitori a fost găsit decedat. Un mal de pământ s-a prăbușit peste mai mulți muncitori care lucrau ...
UPDATE ORA 20.17 Bujor (ITM Bucureşti), o primă concluzie despre accident: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri ...
CFR a dispus reducerea vitezei de transport pentru garniturile care circulă pe mai multe secții de pe șase regionale de cale ferată
CFR a dispus reducerea vitezei de transport pentru garniturile care circulă pe mai multe secții de pe șase regionale de ...
Viteza de circulaţie a trenurilor se reduce cu 20 - 30 km/h pe anumite secţii secundare de pe raza regionalelor de cale ...
CNAIR a ridicat restricțiile pentru circulația autovehiculele de peste 7,5 tone pe raza a 19 județe și le menține în 22 de județe
CNAIR a ridicat restricțiile pentru circulația autovehiculele de peste 7,5 tone pe raza a 19 județe și le menține în ...
Având în vedere prognozele emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), CNAIR informează conducătorii auto ...